Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Αποκαρδιωτική η εμπειρία συναδέλφων μας που τα μαγαζιά τους βρίσκονται σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Αποκαρδιωτική η εμπειρία συναδέλφων μας που τα μαγαζιά τους βρίσκονται σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους

Την έρευνα που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας μιλώντας με προέδρους αντίστοιχων συλλόγων σε Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα, Θήβα και Χαλκίδα που έχουν χαρακτηριστεί ως πόλεις, ή ένα τμήμα αυτών, αρχαιολογικοί χώροι, απέστειλε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του εμπορικού κόσμου «για τα προβλήματα που θα προκύψουν αν κάτι τέτοιο συμβεί και στη Βέροια». Η αγωνία προκύπτει και από τις εμπειρίες που μετέφεραν οι συνάδελφοί της, των παραπάνω, εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι στο σύνολό τους εκφράζουν κυρίως τη δυσαρέσκειά τους από τη συνεργασία και τη σχέση τους με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της περιοχής τους.

Στο δελτίο Τύπου, που υπογράφει η κ. Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου αναφέρονται τα εξής:

« Η Βέροια δεν είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που θα χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν ήδη και άλλες μεγάλες πόλεις, που είναι συγχρόνως κηρυγμένοι αρχαιολογικοί  χώροι, όπως, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Πάτρα, η Θήβα, η Χαλκίδα, η Αθήνα   κ.α». Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα που έγινε το περασμένο Σάββατο με την συμμετοχή των εκπροσώπων  του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας Βέροιας.

Ως εκπρόσωπος του Εμπορικού  Συλλόγου,   συμφωνώ ότι η Βέροια δεν είναι η μόνη πόλη που θα κηρυχτεί ως αρχαιολογικός χώρος, αλλά αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να τιμωρηθεί αυτή ειδικά η πόλη που στο παρελθόν συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες και τα Υπουργεία για το καλό της χωρίς αγκυλώσεις και στενομυαλιά. 

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Βέροιας εξέφρασε δημόσια   μέσω του Τύπου την αγωνία του για τα  προβλήματα που θα προκύψουν αν προχωρήσει η οριοθέτηση-αναοριοθέτηση της πόλης, γεγονός που ίσως δεν έγινε πειστικό από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας Βέροιας. Μάλιστα σε δηλώσεις της στον Τύπο   η Προϊσταμένη  της αρχαιολογικής υπηρεσίας  κα Κοτταρίδη απέδωσε την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου και των φορέων σε «μεγάλη  άγνοια» και «συστηματική παραπληροφόρηση», τονίζοντας ότι «η αναοριοθέτηση θα  μειώσει την γραφειοκρατία και θα επιταχύνει τις διαδικασίες».  

Σε ότι αφορά το κομμάτι που αφορά  τον εμπορικό κόσμο, επικοινώνησα και ενημερώθηκα από  συναδέλφους Εμπορικών Συλλόγων των πόλεων που αναφέρθηκαν  παραπάνω, (Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα,  Θήβα, Χαλκίδα, Αθήνα   κ.α), για το τι μέλει γενέσθαι σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί  η πρόταση του ΥΠΠΟ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η γενική εικόνα που αποκόμισα ήταν αποκαρδιωτική. Τα παράπονα των εμπόρων που έχουν τα καταστήματά τους σε σημεία που  κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικοί χώροι, είναι πολλά, δυσεπίλυτα και οι λύσεις τους που εξαρτώνται από την αρχαιολογική υπηρεσία απαιτούν πολύ χρόνο. Σε αρκετές περιπτώσεις οι καταστηματάρχες φτάνουν στο σημείο να κλείσουν τα μαγαζιά τους .

 Παρακάτω ακολουθούν δηλώσεις από τους προέδρους και τους εκπροσώπους των  Εμπορικών Συλλόγων. 

« Υποφέρουμε με την χρονοβόρα γραφειοκρατία που απαιτεί η αρχαιολογική υπηρεσία», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανώλης Κουμαντάκης και προσθέτει: « Το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου είναι υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τα παράπονα που ακούμε καθημερινά από τους εμπόρους- καταστηματάρχες καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά,  η αρχαιολογική υπηρεσία είναι η πιο αρτηριοσκληρωτική υπηρεσία». 

Στα Χανιά όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος  Βουρλάκης, «Η παλιά πόλη των Χανίων  έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή (τύπου Νatura),  ένα πολύ μικρό κομμάτι της πόλης χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος και αυτό είναι  κοντά στο προ Μινωικό  τοίχος στον οποίο λειτουργούν περίπου 15-20 καταστήματα με τουριστικά, παραδοσιακά είδη».  Ο κ. Βουρλάκης που γνωρίζει πολύ καλά την Βέροια,( λόγω συγγενικών δεσμών), έφερε αντίστοιχο χαρακτηριστικό παράδειγμα  την παραδοσιακή γειτονιά της Μπαρμπούτας. Ωστόσο τόνισε ότι, «παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα που λειτουργούν στο συγκεκριμένο τμήμα του Ηρακλείου που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μπορεί να είναι σχετικά λίγα, τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες σε καθημερινή βάση είναι πολλά, με το πιο σοβαρό την κωλυσιεργία της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην  επίλυση των ζητημάτων καθώς  και την χρονοβόρα γραφειοκρατία που απαιτείται». 

Σε ότι αφορά την Πάτρα πριν περίπου από 60 χρόνια χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος ένα τμήμα του ιστορικού κέντρου, στο οποίο λειτουργούν κυρίως μαγαζιά εστίασης. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, πολλοί από τους καταστηματάρχες από την αγανάκτησή τους τα έδωσαν στην αρχαιολογική υπηρεσία, λαμβάνοντας μια μικρή έως ασήμαντη αποζημίωση και χρησιμοποιούνται σήμερα ως χώροι αποθήκευσης των εργαλείων της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ανάλογα  προβλήματα αντιμετωπίζουν οι έμποροι και στην Θήβα. Στον χώρο που κηρύχθηκε πριν από πολλά χρόνια αρχαιολογικός  λειτουργούν συνολικά 10 καταστήματα από τα οποία τα 4 έγιναν αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Εντελώς διαφορετική περίπτωση είναι η Χαλκίδα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Νίκος Αίσωπος ερωτηθείς για το θέμα είπε χαρακτηριστικά: « Κανένα τμήμα της πόλης μας που είναι εν ενεργεία η εμπορική δραστηριότητα  δεν έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος». 

«Στην θεωρία  η πρόταση για τον χαρακτηρισμό μιας πόλης ως αρχαιολογικό χώρο ακούγεται πολύ καλό. Στην πράξη όμως, εμείς που βρισκόμαστε καθημερινά κοντά στον έμπορο και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του, είναι πολύ σοβαρό. Όπου εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία δυστυχώς τα προβλήματα αυξάνονται, διογκώνονται και χρονίζουν, εμποδίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου και της αγοράς», επεσήμανε ο Διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σωτήρης Αντωνίου. 

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω στοιχεία που συγκεντρώσαμε μήπως πραγματικά υπάρχει λόγος να ανησυχούμε;  Είμαστε περήφανοι που ζούμε στην Βέροια  γνωρίζουμε και σεβόμαστε τους θησαυρούς της πόλης μας, αλλά επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι ο πολιτισμός και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν.» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο  των Ενώσεων  Τύπου στο Ναύπλιο

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο των Ενώσεων Τύπου στο...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που...

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς Περιστατικού της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο...

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης σημαντικών...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο τηλέφωνο αυτό μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να αναφέρει περιστατικό παραμέλησης ή κακοποίησης ανηλίκου, υπό συνθήκες εχεμύθειας και...

Στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης σημαντικών ζητημάτων, το Μουσικό Σχολείο Βέροιας πραγματοποίησε την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου κατάληψη στις εγκαταστάσεις του στην Αγία Βαρβάρα. Τα αιτήματα των μαθητών...

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ- ΤΙ ΛΕΝΕ Ο...