Νέα προγράμματα ελπίδας χιλιάδων ανέργων από τον ΟΑΕΔ

Νέα προγράμματα ελπίδας χιλιάδων ανέργων από τον ΟΑΕΔ

Σαν ασπιρίνες για το «πόνο» της υψηλής ανεργίας στη χώρα μας λειτουργούν πλέον τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αφού δίνουν μεν ελπίδα για κάποιους μήνες σε χιλιάδες ανέργους, ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα. Τη Δευτέρα η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ανακοίνωσε τα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που θα ξεκινήσουν άμεσα και ενημέρωσε γι’ αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας αλλά και τις θέσεις για πρακτική άσκηση ανέργων σε επιχειρήσεις.

Ποια είναι τα πρόγραμμα που θα ξεκινήσουν άμεσα

Σύμφωνα με την αρχική τοποθέτησης της κ. Καραμεσίνη, το επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει να υλοποιήσει:

Νέο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών με ιδιαίτερες πρόνοιες για τους μακροπρόθεσμα (άνω των 12 μηνών) ανέργους και τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Για τους μακροχρόνια ανέργους υπάρχει η διευκόλυνση να μην ισχύει η υποχρέωση πρόσληψης για τρεις μήνες μετά το τέλος της επιδότησης, η οποία ισχύει για τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Έτσι δεν θα αποτρέπεται η πρόσληψη με επιδότηση.

Στην Ελλάδα οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 72% των ανέργων, σημείωσε η κ. Καραμεσίνη.

Θα επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών πολύ σύντομα. Μένει να ξεπεράσουμε, σημείωσε η διοικητής του ΟΑΕΔ, κάποια προβλήματα που θέτουν οι κανονισμοί ελάχιστων όρων τη ΕΕ για τη μη απόλυση προσωπικού επί 12 μήνες πριν, με την μετάβαση σε καθεστώς που το όριο είναι τρεις μήνες. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και όταν καλύπτονται οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται. Θα υπάρχουν εκεί βέβαια, οι δεσμεύσεις πρόσληψης για τρεις μήνες μετά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος.

Στο παραπάνω πρόγραμμα αλλά και σε όλα τα προγράμματα αναζήτησης ανέργων για νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις πρέπει να μπουν με κλειδάριθμο στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ και εκεί θα έχουν δυνατότητα μέχρι 10 επιλογές ανέργων που ταιριάζουν και να κάνεις επιλογή μετά από ιντερβιού. Μέσα θα έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη βιογραφικά και τα προσόντα των ανέργων.

Το σύστημα αναζήτησης είναι συνδεδεμένο με το σύστημα Εργάνη και έτσι κάθε νέα αναγγελία πρόσληψης στο Εργάνη διαγράφει αυτομάτως τον άνεργο από το σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ κι έτσι δεν θα υπάρχουν άστοχες επιλογές.

Σύντομα θα προκηρυχθεί, μέχρι τέλους Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, ένα νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας, το οποίο συζήτησε και ζήτησε το ΕΕΑ από τον κ. Κατρούγκαλο, σημείωσε η Μ. Καραμεσίνη. Προβλέπεται αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων να ορίζεται το ύψος και να δίνεται και η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια εφόσον δικαιούνται βοήθημα ανεργίας που είναι 200 ευρώ το μήνα και ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ.

Τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη

Είναι σε εξέλιξη και κλείνει στις 6 Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική άσκηση εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση και η κάλυψη του κόστους γίνεται από τον ΟΑΕΔ. Ομοίως, το ίδιο γίνεται και με το αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους 18 -24 ετών του οποίου η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.

Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι ξεκινάνε από την προσφορά θέσεων και αντικειμένων εργασίας για πρακτική άσκηση από τις επιχειρήσεις ώστε να «κουμπώσει» ο ΟΑΕΔ τους ανέργους με τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Δηλαδή να αντιστοιχεί η θέση εργασίας στον κατάλληλο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πλήρη σύζευξη με ποιοτικούς όρους. Είναι πρώτη πιλοτική εφαρμογή αυτή. Μέχρι τώρα δεν συνδυάζονταν ο κατάλληλος άνεργος για εργασία στην κατάλληλη θέση.

Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δεν θα επαναλαμβάνονται ώστε να διαιωνίζεται η κατάσταση του εκπαιδευομένου, όπως γινόταν με τα προγράμματα stag τα οποία επαναλαμβάνονταν επί χρόνια! Με την ολοκλήρωση της τετράμηνης Εργασιακής Εμπειρίας, οι πρακτικά ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών (θα εκδοθεί αντίστοιχη Δημόσια Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις πριν τη λήξη της πρακτικής άσκησης). Μπορεί να τους προσλάβει και η ίδια η επιχείρηση, εφόσον της κάνει ο εργαζόμενος και τον έχει ανάγκη, μέσω του προγράμματος επιδότησης.

«Θέσαμε ως όρο, να μην έχει ο υποψήφιος άνεργος για το πρόγραμμα πάνω από 100 ένσημα, δεδομένου ότι αυτοί οι νέοι έχουν πραγματική έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.Μέχρι στιγμής οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί. Δίνουμε με την εφαρμογή και στις επιχειρήσεις και στους ανέργους τρεις επιλογές για να διαλέξουν οι μεν τον εργαζόμενο οι δε την επιχείρηση που τους ταιριάζει» κατέληξε η κ. Καραμεσίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάουσας και στον...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ  Ενημέρωση μελών  για απαγόρευση αλιείας στους  ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Ενημέρωση...

Γνωστοποιείται στα μέλη του συλλόγου και τους...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων...

Χθες Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο...

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας...

 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και ο...

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων της Δ.ΥΠ.Α. ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Βέροιας

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του...

Επίσκεψη διαδραστικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν, για...

Πρόεδρος Εμπορικού  Συλλόγου Βέροιας:  Σημαντική η παρέμβαση της ΕΣΕΕ για την τρίμηνη παράταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας  στο λιανεμπόριο

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Σημαντική η...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την...

Δήμος Βέροιας  προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10 Μαΐου, η οριοθέτηση των χώρων ανάπτυξης  τραπεζοκαθισμάτων

Δήμος Βέροιας προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10...

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας...

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται  οι εργασίες ασφαλτόστρωσης  στην οδό Παυσανίου στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας»

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται οι εργασίες...

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο «Βελτίωση Οδικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...