Αμοιβαίες υποχωρήσεις  για το μάθημα  των θρησκευτικών στη συνάντηση  Ιερώνυμου - Τσίπρα

Αμοιβαίες υποχωρήσεις για το μάθημα των θρησκευτικών στη συνάντηση Ιερώνυμου - Τσίπρα

Επιτυχής φαίνεται ότι ήταν η προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, καθώς κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Παιδείας και του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, υπήρξε συμφωνία να συνεχίσει να γίνεται το μάθημα των Θρησκευτικών με τα παλιά βιβλία φέτος και μέχρι να συμφωνηθούν οι αλλαγές.

Καθοριστικό ή και... «πυροσβεστικό» ρόλο έπαιξε η παρουσία του Πάνου Καμμένου, λόγω της ταύτισής του με την εκκλησία. Και οι δυο πλευρές πάντως είπαν «ναι» στη συνέχιση του διαλόγου σε κλίμα συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ήρθησαν οι όποιες παραξηγήσεις».

Όπως σημειώνει και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία, ενώ και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή». Διευκρίνισε δε ότι τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται με το παλιό βιβλίο μέχρι να γραφούν τα νέα.

«Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία πολιτείας - εκκλησίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Για γόνιμο διάλογο έκανε λόγο και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σημείωσε ότι μέσα σε πνεύμα διαλόγου και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας θα συνεχιστούν οι επαφές των δύο πλευρών για να βρεθεί λύση.

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Από πλευράς του ο Νίκος Φίλης, ο οποίος έδωσε κανονικά το παρόν στη συνάντηση, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δογματική αντίληψη. «Θέλουμε το διάλογο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζοντας ότι δεν παγώνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Για το θέμα των Θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων… Θα εφαρμοσθούν, είναι απόφαση και ευθύνη της πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης. Βεβαίως, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανείμει τα παλαιά. Θα ακουσθούν ξανά οι απόψεις και της εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων», είπε ο κ. Φίλης.

Ο υπουργός είπε ότι συνεχίζεται το μάθημα με τα νέα προγράμματα. «Συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας για το θέμα αυτό, διότι ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών, αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θα κάνουμε διάλογο, θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων, από εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς», πρόσθεσε.

Τέλος, διέψευσε κάποιες φήμες ότι το κλίμα δεν ήταν καλό. «Δεν ήρθαμε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού της χώρας, και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που έχει και η εκκλησία και όχι μόνον η πολιτεία».

Επιδιώκοντας αποσαφήνιση των κυβερνητικών θέσεων για τα ζητήματα των θρησκευτικών και ευρύτερα για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε το ραντεβού στο Μαξίμου, για να μεταφέρει την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας για «αναστολή για την τρέχουσα σχολική χρονιά της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών», με στόχο να υπάρξει ο χρόνος και ο χώρος για διάλογο απο μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους για το εν λόγω θέμα.

Στη συνάντηση συμμετείχε, εκτός από τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Παιδείας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλαος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου.

Επικοινωνία Ιερώνυμου - Γεροβασίλη

Σε συνέχεια της προχθεσινής συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε τηλεφωνική επαφή με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, από την οποία ζήτησε διαβεβαιώσεις εάν όλα βαίνουν όπως συμφωνήθηκαν στη συνάντηση στο Μαξίμου.

Στην ενημέρωση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προς τους ιεράρχες, επεσήμανε ότι η κα Γεροβασίλη, πράγματι, τον διαβεβαίωσε πως για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό – όπως του είπε- κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...