ΕΛΛΑΔΑ

Με 10% πάνω ξεκινάει το πετρέλαιο θέρμανσης

Με 10% πάνω ξεκινάει το πετρέλαιο θέρμανσης

Με μια αρκετά μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με το περυσινό άνοιγμα και μια ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με το κλείσιμο της περυσινής σεζόν, ξεκινάει αύριο 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, τη στιγμή που ο άμεσος ανταγωνιστής που είναι το φυσικό αέριο, βρίσκεται σε «χαμηλές πτήσεις» με μόλις 5 λεπτά την κιλοβατώρα για τον μήνα Οκτώβριο και εξοικονόμηση που ξεπερνά το 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Βεβαίως θα υπάρξει για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες πληθυσμού η καταβολή επιδόματος θέρμανσης, με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι λεπτομέρειες για το νέο μοντέλο δεν πρόκειται να γίνουν γνωστές πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Οι τιμές με τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει αύριο η πώληση πετρελαίου θέρμανσης από τα σημεία πώλησης θα κυμανθούν στα 93-94 λεπτά το λίτρο, μιλώντας πάντα για την Αθήνα. Στην επαρχία οι τιμές όπως πάντα θα είναι μεγαλύτερες.

Το άνοιγμα φέτος θα είναι ακριβότερο περίπου κατά 10% σε σχέση με τα 85 λεπτά το λίτρο που ήταν τον Οκτώβριο του 2015. Η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το κλείσιμο της περιόδου, τον Απρίλιο του 2016, όταν η τιμή ήταν στα επίπεδα των 75 λεπτών το λίτρο, ενώ είχαν υπάρξει και τιμές κοντά στα 70 λεπτά.

Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που μεσολάβησαν. Οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ). Ταυτόχρονα υπάρχει και μια αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Παρά την υπερφορολόγηση είναι βεβαίως αμφίβολο αν θα εισπραχθούν παραπάνω φόροι καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης δεν οδηγεί σε περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αντίθετα τα μειώνει, ενώ την ίδια στιγμή μεγεθύνεται το πεδίο δράσης για τους επιτήδειους και έτσι το λαθρεμπόριο ανθεί.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η ζήτηση τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι ακόμη καλές. Επιπλέον πολλά νοικοκυριά διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο.

 

Επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο κατανομής του επιδόματος με σκοπό να υπάρχει καλύτερη στόχευση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα γίνουν. Αντίθετα οι αλλαγές θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με κατηγοριοποίηση των κλιματικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών. Η αλλαγή αυτή εισάγεται επειδή πέρυσι που κάθε νομός (ολόκληρος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες κάθε μέρους) ανήκε σε μια ζώνη, παρατηρήθηκαν μεγάλες αδικίες με ορεινές περιοχές που επικρατεί πολύ κρύο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλες μέσα στον ίδιο νομό που επικρατεί πολύ πιο ζεστό κλίμα. 

 

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:

• Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

• Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

 

• Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών -Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ζητάει ο Κασσελάκης  - Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, κάνει λόγο η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ,...

Σε νέες «αναταράξεις» το πολιτικό σκηνικό της χώρας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...