Σημαντικές ανακοινώσεις του Γ. Σούρλα για τους 7.967 άταφους ήρωες του 1940 στη Βόρεια Ήπειρο

Σημαντικές ανακοινώσεις του Γ. Σούρλα για τους 7.967 άταφους ήρωες του 1940 στη Βόρεια Ήπειρο

Πριν από 11 χρόνια, το 2005, έκανε το πρώτο του οδοιπορικό στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο  όπου παραμένουν άταφοι 7.976 μαχητές, οπλίτες και αξιωματικοί από τον πόλεμο του 1940.

Για τον Γιώργο Σούρλα (πρώην υπουργό και πρόεδρο της Βουλής) ήταν ένα επώδυνο οδοιπορικό αλλά και η αφορμή να ξεκινήσει από τότε έναν προσωπικό αγώνα για τη δικαίωση της μνήμης αυτών των ηρώων.

«Από τη μια αισθάνθηκα περηφάνια, από την άλλη όμως, ενοχές και μελαγχολία γιατί τους ξεχάσαμε. Τους αφήσαμε εκεί ξεσκέπαστους, αλιβάνιστους, χωρίς προσευχές, χωρίς αυτά που κάνει κάποιος για έναν δικό του άνθρωπο όταν τον αποχαιρετά για πάντα» είπε χθες ο κ. Σούρλας στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει για τους άταφους Έλληνες ήρωες, αύριο Κυριακή 23 Οκτωβρίου, το πρωί, στη Βέροια. Εδώ, που πριν από αρκετά χρόνια έγινε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του «Το εθνικό μας χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», ως ξεκίνημα μιας εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της προσπάθειας για να αντιμετωπισθεί αυτή η εθνική εκκρεμότητα.

Από τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν σε 60 περίπου πόλεις της Ελλάδας, ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι ο κόσμος είχε πλήρη άγνοια για τους άταφους μαχητές μας και έμενε μόνο στις γιορτές και την περηφάνεια για τους σπουδαίους ξεχασμένους, που τα οστά τους είναι ακόμα σκόρπια στα Αλβανικά εδάφη.

«Δεν υπάρχει πατριωτισμός, δεν είναι δυνατόν να σταθεί αυτός ο τόπος όρθιος, δεν θα μπορεί να ξαναβρεί η Ελλάδα αγωνιστές να θυσιαστούν και πάλι αν χρειαστεί. Είναι πολύ σοβαρά αυτά» λέει ο κ. Σούρλας δηλώνοντας ότι κατ’αρχάς, αισθάνεται πρώτα ο ίδιος ένοχος και προσπαθεί να εξιλεωθεί με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις που ασκεί ο ίδιος και η Ένωση που συστάθηκε για αυτόν το σκοπό.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί τόσα χρόνια και η απουσία συνεργασίας της γείτονος Αλβανίας. «Προσχηματικά κωλυσιεργεί. Ωστόσο η εκστρατεία που ξεκινήσαμε εδώ και 11 χρόνια απέδωσε στο να γίνει μια συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, το 2010, για να λειτουργήσουν δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα. Αυτό ήταν μεγάλο επίτευγμα, διότι οι Αλβανοί ήθελαν να πάρουμε τους πεσόντες στην Ελλάδα. Εμείς όμως ξέρουμε ότι εκεί που πέφτει κανείς, εκεί είναι ο τόπος του κι εκεί πρέπει να μείνει (διεθνώς). Από το 2010 και μετά όμως οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν» τόνισε ο κ. Σούρλας. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι προσφάτως υπήρξαν κάποιες εξελίξεις και στην αυριανή εκδήλωση της Βέροιας θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις επ’ αυτού, μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Αλβανικής Βουλής κ. Μέτα στην Αθήνα. Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και αύριο Κυριακή στη Βέροια, θα αναφερθεί στο τελευταίο ανακοινωθέν το οποίο θα είναι μάλλον ικανοποιητικό, όπως λέει ο ίδιος.

Δυσκολίες όμως δεν συνάντησε η Ένωση τους μόνο από την Αλβανική, αλλά και από την Ελληνική πλευρά.

«Αρκεί να σας πω ότι ζητήσαμε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, δύο φορές ακρόαση και δεν μας έκανε την τιμή να μας δεχτεί».

 

Η αυριανή εκδήλωση

Στην εκδήλωση που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ημαθίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10.30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό, κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ωρολογίου (11.00 π.μ.) και παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σούρλα, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης (Μενδρεσέ Τζαμί) πίσω από το Βήμα του Απ. Παύλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υπουργός εθνικής άμυνας Φραγκούλης Φράγκος και ο ίδιος ο συγγραφέας, με συντονισμό του δικηγόρου και εκδότη του «Λαού» Ζήση Μιχ. Πατσίκα, ενώ θα προηγηθεί χαιρετισμός του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, του δημάρχου Βέροιας κ. Βοργιαζίδη, και του προέδρου του Συνδέσμου Εφεδρων Αξιωματικών κ. Χρήστου Φράγκου.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...