Χοροί των  βλαχοφώνων του Ανατολικού Βερμίου

Χοροί των βλαχοφώνων του Ανατολικού Βερμίου

 

Ο χοροδιδάσκαλος  του Χορευτικού Ομίλου Βέροιας & του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου καθώς και Πρόεδρος του ΧΟΒ, Τσιαμήτρος Γιάννης, δίδαξε  το Σάββατο το απόγευμα, 29-10.2016, χορούς και τραγούδια από τους βλαχόφωνους του Ανατολικού Βερμίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.  ‘Παναγιώτης Αχειλάς’-Χοροστέκι» του Βόλου. 

Η διδασκαλία έγινε στη ξενοδοχειακή  εγκατάσταση ‘Κτήμα Καψάλη’ κοντά στη Κουμαριά Ημαθίας, σε φυσικό περιβάλλον (στις παρυφές του Βερμίου). 

Ο εν λόγω σύλλογος είχε πραγματοποιήσει εκδρομή στην Ημαθία, προσκαλεσμένος από το σύλλογο ‘Αράπιτσα’ της Νάουσας, όπου μαζί διασκέδασαν το βράδυ στο ‘Κτήμα Διαμαντάκου’ Νάουσας με τα παραδοσιακά συγκροτήματα των Βαγγέλη Ψαθά και Νίκου Μούτσελου.

Τα αρχικά  του συλλόγου Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε υποδηλώνουν τον σύλλογο «Έρευνας, Διάσωσης, Ριζικής Αποκατάστασης της Μουσικής των Ελλήνων»,  που ιδρύθηκε στον Βόλο το 1992,  προς τιμήν του Παναγιώτη Αχειλά από μαθητές του. 

Ο  σύλλογος στοχεύει στην καταγραφή, προβολή κλπ. της ελληνικής μουσικής παράδοσης και την οργάνωση ερευνητικών και επιστημονικών εργασιών, όπως η καταγραφή μουσικού δυναμικού της πατρίδας μας, των δημοτικών τραγουδιών, των παραδοσιακών μουσικών οργάνων που τείνουν να αφανιστούν, των ηθών και εθίμων που σχετίζονται με τη μουσική, αλλά και η προβολή της γνήσιας βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής μέσω της καταλογογράφησης, της μελέτης και της εξήγησης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών πηγών.

      Για την επίτευξη των προηγούμενων ο σύλλογος συνεργάζεται με άτομα και φορείς, έχοντας επίσης οργανώσει μεγάλο συγκρότημα παραδοσιακών οργάνων, χορωδία τραγουδιού και πρότυπο Χορό Ψαλτών, που ερμηνεύει εκκλησιαστική μουσική σε λατρευτικές ακολουθίες και συναυλίες. 

     Πρόεδρος του συλλόγου σήμερα είναι ο Μούτσελος Νίκος (χοροδιδάσκαλος και  ταλαντούχος μουσικός) και χοροδιδάσκαλος η Λίλιαν Τσιπτσέ.

Από

 τον ΧΟΒ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Οδηγίες προσέλευσης και χρήσης καρτών ελεύθερης εισόδου, στις συναυλίες του Φεστιβάλ Δασών

ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Οδηγίες προσέλευσης και χρήσης...

Φεστιβάλ Δασών ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας  Οδηγίες για τη ...

Η ταινία

Η ταινία " Μαύρη Χήρα" στο θερινό Δημοτικό Θέατρο...

Συνεχίζονται μέχρι την Τετάρτη 4 Αυγούστου οι προβολές...

Η καλοκαιρινή γιορτή ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Μ.Α.μ.Α

Η καλοκαιρινή γιορτή ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Μ.Α.μ.Α

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021  στην αυλή του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ...

Πρώτο Erasmus+ πρόγραμμα για την Κυριώτισσα Ουτοπία - Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια! “No time to Waste!”

Πρώτο Erasmus+ πρόγραμμα για την Κυριώτισσα Ουτοπία -...

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, η ομάδα...

Η μουσική παράσταση

Η μουσική παράσταση "AMERIKA" του Δημήτρη Μυστακίδη...

 Ο πολιτισμός πολυ-ταξιδεύει. Άλλοτε με τραίνα κι ...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Παντελεήμονας στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βέροιας

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου...

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου το απόγευμα τελέστηκε στον υπό...

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΜΠΙΛΙ (Εικόνες)

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΜΠΙΛΙ (Εικόνες)

Παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω των επιδημικών...

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου στη Βέροια

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου στη Βέροια

Το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου εορτάστηκε στην Ιερά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...