Έγκαιρο εμβολιασμό συνιστούν  οι υγειονομικοί φορείς για την εποχική γρίπη

Έγκαιρο εμβολιασμό συνιστούν οι υγειονομικοί φορείς για την εποχική γρίπη

Τείχος για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης στήνουν οι υγειονομικοί φορείς της χώρας, προκειμένου να προστατεύσουν την δημόσια Υγεία, απευθύνοντας έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. «Η γρίπη δεν περιμένει», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Παθολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο εχθρό», που προκαλεί κάθε χρόνο επιδημίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, από εποχική γρίπη νοσεί το 3% -4% του πληθυσμού παγκοσμίως και σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκαλεί 250.000-500.000 θανάτους, 40.000 ετησίως στην ΕΕ. 

Και όμως αυτό το νόσημα προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ωστόσο τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και ο κυριότερος λόγος είναι η «επιστημονική παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Τσιόδρας. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, την απάντηση γιατρού σε ερώτηση 70χρονης για το εμβόλιο. «Γιατί να το κάνεις; Αρρωσταίνεις;». 

Από την ανάλυση των περσινών στοιχείων, προκύπτει ότι το 76% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και το 84% των ασθενών που κατέληξαν (σύνολο θανάτων 197), ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η εικόνα είναι «τραγική», καθώς το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας κυμαίνεται στο 10,93% στα νοσοκομεία και 24,91% στα Κέντρα Υγείας και στις ομάδες υψηλού κινδύνου από 20-40%. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φέτος στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας και προς διευκόλυνσή τους έχουν διατεθεί στις υγειονομικές περιφέρειες περίπου 18.000 εμβόλια, δωρεά φαρμακευτικών εταιριών, προκειμένου οι εργαζόμενοι επιτόπου να εμβολιάζονται. 

Επίσης, θα υπάρξει η «κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού εργαζομένου» και θα καταγράφονται τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού συνολικά και ανά κλινική, τα οποία θα αποτελούν δείκτη ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διοικήσεων και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. 

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, έκανε λόγο για ζήτημα κοινωνικής και επαγγελματικής ευθύνης, για όσους καλούνται να παρέχουν νοσηλεία σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, σε ΜΕΘ, ασθενείς με ειδικές λοιμώξεις ή νεογνά και δεν εμβολιάζονται, επισημαίνοντας ότι «οι κλασικοί τρόποι προφύλαξης -μέτρα ατομικής υγιεινής- δεν είναι ποτέ αρκετοί για να εμποδίσουν την εξάπλωση της γρίπης και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης». 

Στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Μπασκόζος, μέσω των δράσεων που έχουν ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου, είναι τα ποσοστά εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας να αγγίξουν το 20% και των ομάδων υψηλού κινδύνου το 75%. Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου, αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ανέφεραν οι επιστήμονες, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, να λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε τι Ρίχτερ θα μας χτυπήσουν, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» και ως επιστημονική κοινότητα οφείλουμε να ενημερώσουμε τον πληθυσμό ώστε να γνωρίζουν ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν. Έκανε λόγο για «αμέλεια» από πλευράς των πολιτών να μην εμβολιάζονται και «ντροπή» για τη χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

 Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε, ότι αν νοσήσει κάποιος από γρίπη και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αντιική αγωγή, χωρίς να περιμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση, ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές. 

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα και όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, η επάρκεια των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων έχει εξασφαλιστεί και παρακολουθείται η διάθεσή τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ αναφερόμενος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είπε ότι με τις νέες προσλήψεις που έκανε το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ανοίξει περισσότερες από 50 νέες κλίνες. Στις δράσεις των υγειονομικών αρχών για την εποχική γρίπη περιλαμβάνονται επίσης επιστημονικές ημερίδες στις υγειονομικές περιφέρειες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα Ηράκλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το...

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννα Τζάκη

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά...

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο καιρός

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα...

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και Δυτική Μακεδονία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και...

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε τμήμα του...

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο...

Μέσα στο Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου...

«Καμπάνα» 20.000€ σε εργοδότη για παρενόχληση και προσβλητική συμπεριφορά

«Καμπάνα» 20.000€ σε εργοδότη για παρενόχληση και...

Πλήρως ικανοποιημένος δηλώνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών...

ΚΕΑ: Αναλυτικές ημερομηνίες για όσους πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

ΚΕΑ: Αναλυτικές ημερομηνίες για όσους πρέπει να κάνουν...

Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές...

Λουκέτο σε καθημερινή αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης

Λουκέτο σε καθημερινή αθλητική εφημερίδα της...

Τίτλοι τέλους έπεσαν για την καθημερινή αθλητική...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο εθνική διακλαδική άσκηση με την επωνυμία ΩΡΙΩΝ-18, με τη συμμετοχή τμημάτων όλων των ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.Συγκεκριμένα συμμετείχαν...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, η περιφερειακή σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννα Τζάκη.Η...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα κατά την οδήγηση.Ας εξετάσουμε όμως τι συμβαίνει σε σχέση με το όχημα μας, για παράδειγμα, στη βροχή....