Στο 1ο Ελληνοκινεζικό φόρουμ ο Περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας

Στο 1ο Ελληνοκινεζικό φόρουμ ο Περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας

Στο 1ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο την προηγούμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, συμμετείχε ο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην παρέμβασή του στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Φόρουμ των Δήμων Κίνας και Ελλάδας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα του νέου θεσμού, που «γεννήθηκε» με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη, του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα Xiaoli Zou. Στο συνέδριο συμμετείχαν 160 Δήμοι από την Ελλάδα, τέσσερις επαρχίες και 14 πόλεις από την Κίνα, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχάρη τον κ. Ψηνάκη για την πρωτοβουλία του και επισήμανε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, δυο χωρών με μακραίωνη ιστορία, που ήδη έχουν κάνει βήματα συνεργασίας στους τομείς του Πολιτισμού, Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.

«Η δημιουργία αυτού του Φόρουμ είναι μία προσωπική επιτυχία του Ηλία Ψηνάκη και μια μεγάλη επιτυχία παράλληλα, για τη χώρα. Είμαι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν, ότι οι Περιφέρειες και οι Πόλεις είναι οι ατμομηχανές του μέλλοντος και ότι η συνεργασία, ειδικά σε διεθνές επίπεδο, θα δημιουργήσει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, από την πρώτη στιγμή, εργάστηκα εντατικά και υποστήριξα την συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, πέρα από το εθνικό επίπεδο και σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί πιστεύω βαθιά στα αμοιβαία οφέλη που θα φέρει αυτή η συνεργασία στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δίνει ιδιαίτερη σημασία τόσο στις επενδύσεις της Κίνας στην Κεντρική Μακεδονία όσο και στις επενδύσεις επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας στην Κίνα.

«Επενδύσεις που θέλουμε και μπορούμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε, προς το κοινό μας συμφέρον. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η Ελλάδα συνολικά, αλλά και ειδικότερα η Κεντρική Μακεδονία, διαθέτουν τη στρατηγική γεωγραφική θέση, καθώς και ένα εκτενές δίκτυο υποδομών, που μπορεί να αποτελέσει βασική πύλη για την Κίνα προς τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και ταυτόχρονα η Κίνα, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Κεντρική Μακεδονία και συνολικά στη χώρα, να διευρύνει και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι κυριότεροι τομείς συνεργασίας με την Κίνα, για τους οποίους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι συνδυασμένες μεταφορές, ο αγροτικός τομέας, η παιδεία και ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία. Κλάδοι στους οποίους υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και για τις δυο πλευρές, όπως και ευρύ περιθώριο συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, όπως είπε ο Περιφερειάρχης.

«Στην τελευταία δεκαετία, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, έχουν καλλιεργηθεί σημαντικά και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεργασία. Αυτά που έχουν κοινά οι δυο λαοί, δεν περιορίζονται στην ιστορία, εκτείνονται κυρίως στη σύνδεση αυτών των ιστορικών διαδρομών, στο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Ήδη, έχουμε βάλει γερά και σταθερά θεμέλια στην κοινή μας πορεία, και στόχος είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομική μας συνεργασία, καθώς και την απ’ ευθείας συνεργασία σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων και αυτό το Φόρουμ, ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση  λειτουργεί και έχει κομβικό και καταλυτικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή & «Βοήθεια στο Σπίτι»

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε...

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση...

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ξεπούλημα!!! 126  ακίνητα στην  Ημαθία  στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή  η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ που θα αφορούν μόνιμες προσλήψεις συνολικά 7.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγράμματος «Βοήθεια...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...