Τι είπαν Αλ. Τσίπρας και Μπάρακ Ομπάμα  για χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό και Τραμπ

Τι είπαν Αλ. Τσίπρας και Μπάρακ Ομπάμα για χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό και Τραμπ

Στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία η Ελλάδα με τους πιστωτές της, κυρίως στην ΕΕ, για την ελάφρυνση του χρέους έστειλαν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους, από το Μέγαρο Μαξίμου, οι Αλέξης Τσίπρας Μπάρακ Ομπάμα.

«Κάποιες χώρες του Βορρά δείχνουν μεγάλη διστακτικότητα λόγω και των ψηφοφόρων τους. Πστεύω, όμως, ότι μετά από τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια υπάρχει ευκαιρία για μια λύση στους επόμενους έξι μήνες. Ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή, τώρα που η Ελλάδα μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή βλέπω ότι έχουν τη βούληση να προχωρήσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή προοπτική αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».

Ο Αλ. Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πείσει την Άνγκελα Μέρκελ για την ελάφρυνση του χρέους τονίζοντας οτι αφενός τηρεί τις δεσμεύσεις της και αφετέρου είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και όχι μόνο στο κόμμα της και το εσωτερικό της Γερμανίας, όπως έκανε και με το προσφυγικό.

Ομπάμα: Βιώσιμη λύση στο επόμενο έτος

«Πιστεύω ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά την ελάφρυνση, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους.

«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει τη βούληση να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις.

«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα», συνέχισε. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εστίασε στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται 

ελάφρυνση του χρέους

«Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαυριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή». Η Ευρώπη είδε «καθαρά το θέμα το 1953 όταν ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας και το σύνδεσε με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η Γερμανία που είναι η οικονομική ατμομηχανή οφείλει να αφουγκραστεί αυτό το αίτημα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».

Όπως είπε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα […] Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα».

«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργος και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. «Ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπάρχει δυνατότητα να λυθεί το Κυπριακό

«Συζητήσαμε για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες», σημείωσε ο Ομπάμα και τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».

Για το Κυπριακό, o Αλ. Τσίπρας επανάλαβε τη θέση του για δίκαιη και βιώσιμη λύση με στόχο να είναι προς όφελος του λαού, κάτι που όπως είπε «δεν  μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απόσυρση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».

Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μονος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνους δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».

Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα είπε ότι «ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων» και σημείωσε «εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθούμε γιατί είναι διεθνές το πρόβλημα».

 

Τι είπαν Ομπάμα και Τσίπρας

 για τον Ντόναλντ Τραμπ

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις εκστρατείες, την ανάγκη και την όρεξη του κόσμου για αλλαγή, το ποιος είναι ο απερχόμενος, την ανάγκη για αλλαγή μετά από δύο θητείες. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας και αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που δεν ξέρουμε που οδηγεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό. Βλέπουμε έναν Τραμπ και έναν Σάντερς δύο υποψηφίους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Παίζει ρόλο η παγκοσμιοποίηση

Είναι καθήκον των ηγετών να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών. Αν είδα άγχος, θυμό και αγωνία στους αμερικανούς; Βεβαίως και είδα. Επρεπε να περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Πολλοί είχαν την εντύπωση ότι το παιχνίδι ήταν φτιαγμένο υπέρ της Wall Street. Αυτή είναι μια άποψη που έχει πολλούς οπαδούς. Ακούσατε και τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, μερικές είναι ανησυχητικές δεν αγγίζουν καν πραγματικά γεγονότα, όπως χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στην προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Τραμπ διεύρυνε την εκλογική του βάση χάρη σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «Άλλα πράγματα ξέραμε πριν εκλεγεί. Άλλα περιμένουμε τώρα από τον Τραμπ» και συνέχισε τα λεγόμενα του σημειώνοντας ότι «πρέπει να ορθώνουμε γέφυρες και όχι τείχη.»

Εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κοινές αξίες της Ελλάδας και Αμερικής υπογράμμισε ότι χρειάζεται  προώθηση αυτή της συνεργασίας και εξέφρασε την εκτίμηση του ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε δάση και άλση μέχρι τη Δευτέρα – Έως 10.000 ευρώ το πρόστιμο για εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε δάση και άλση μέχρι...

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει...

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, φέρνουν επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ, από την Κυβέρνηση

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, φέρνουν...

Σε μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%, κατά μέσο όρο, σχεδιάζει να...

Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τη Μονή του Οσίου Δαυΐδ - Κινδύνεψαν ιερά λείψανα

Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τη...

Συγκλονίζουν τα ντοκουμέντα που βλέπουν το φως της...

Νέες θεματικές από τον Σεπτέμβριο σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Νέες θεματικές από τον Σεπτέμβριο σε νηπιαγωγεία,...

Στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των...

47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα 16-31 Ιουλίο

47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ...

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ενεργοποιήθηκαν...

Νέα γυναικοκτονία στη Λάρισα: Δολοφόνησε με 8 σφαίρες τη γυναίκα του μέσα στο μαγαζί του αδερφού της

Νέα γυναικοκτονία στη Λάρισα: Δολοφόνησε με 8 σφαίρες...

Νέα υπόθεση γυναικοκτονίας συγκλονίζει τη χώρα....

Διάψευση της ΕΛ.ΑΣ για επεισόδιο στον Έβρο

Διάψευση της ΕΛ.ΑΣ για επεισόδιο στον Έβρο

Με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Ελληνική...

Nέο «Εξοικονομώ»: Ενεργειακή αναβάθμιση για 50.000 κατοικίες, με προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Nέο «Εξοικονομώ»: Ενεργειακή αναβάθμιση για 50.000...

Το νέο «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...

Χωρίς SMS στο 13033 θα απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους από τις 3 Μαΐου οι πολίτες όλης της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.@@ads-307@@Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και του...