ΤΟΠΙΚΑ

Θεοχαρόπουλος στη Βουλή: Είμαστε σταθερά με την κοινωνία, απέναντι στις εμμονές του Σόιμπλε και την αναποτελεσματικότητα Τσίπρα. Βίντεο

Θεοχαρόπουλος στη Βουλή: Είμαστε σταθερά με την κοινωνία, απέναντι στις εμμονές του Σόιμπλε και την αναποτελεσματικότητα Τσίπρα. Βίντεο

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει και την τροπολογία της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους:
 
 
 
“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δύο χρόνια τώρα ακολουθεί αναποτελεσματικές πολιτικές.
 
Στην πρώτη περίοδο είχαμε τις αυταπάτες, αυταπάτες όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που οδήγησαν σε ένα επώδυνο μνημόνιο το οποίο ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό.
 
Στην συνέχεια είχαμε εκατό χρόνια Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για εκατό χρόνια να μην μπορεί να διαχειριστεί η χώρα μας τα περιουσιακά της στοιχεία. Είχαμε τις περικοπές στις συντάξεις, στο ασφαλιστικό, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και όλα αυτά τα θέματα στην φορολογία, τα οποία φέρνετε καθημερινά, τα οποία οδηγούν την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Είναι μια φορομπηχτική πολιτική, που ακολουθείτε και σε αυτόν τον Προϋπολογισμό, 2,5 δισεκατομμύρια νέα μέτρα εκ των οποίων 95% αποτελούν φόροι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι έμμεσοι φόροι.
 
Αυτή δεν είναι αριστερή πολιτική. Αυτή δεν είναι προοδευτική πολιτική, η κυριαρχία των έμμεσων φόρων. Αυτή δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
 
Συνεχίζετε σε όλα τα θέματα και στην διαπραγμάτευση με την αναποτελεσματικότητά σας.
 
Είχαμε τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είχαμε τις θέσεις και των ευρωπαίων εταίρων και του κ. Σόιμπλε. Καταφέρατε το χειρότερο μείγμα. Συμφωνήσατε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και μεσοπρόθεσμα στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup.
 
Τι σημαίνει αυτό; Δυσβάσταχτα μέτρα συνεχιζόμενα από εδώ και στο εξής. Στο χρέος δεν πέρασε η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δεν πέρασε η θέση και στο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με την άμεση γενναία απομείωση του δημοσίου χρέους. Η ρύθμιση η βραχυπρόθεσμη αφορά για μετά το 2040 στην ουσία. Και, βεβαίως, όλα τα μέτρα είναι ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων.
 
Σας είπαμε να αποκρούσετε αποτελεσματικά τις παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για τις ομαδικές απολύσεις που δεν πρέπει να αρθεί ο περιορισμός και για το lock out, αλλά να το κάνετε επιτέλους, όπως είχε αποτελεσματικά προστατευθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι ομαδικές απολύσεις αν δεν το ξέρετε, είχαν αποκρουστεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλες τις διαπραγματεύσεις, τώρα ήρθαν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 
Έχουμε λοιπόν στην αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης τις παράλογες απαιτήσεις και τις ιδεολογικές εμμονές των εταίρων στα εργασιακά, αλλά και του κ. Σόιμπλε σε όλα τα ζητήματα. Εμείς είμαστε σταθεροί. Είμαστε απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και όπως φαίνεται, πολλές φορές και του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη χώρα μας, της Νέας Δημοκρατίας. Όπως, ταυτόχρονα, είμαστε απέναντι στις λογικές, του κ. Τσίπρα, λογικές οι οποίες οδηγούν σε μια αναποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.
 
Έχουμε μπροστά μας την τροπολογία, για την οποία εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Τι είπαμε για τη συγκεκριμένη τροπολογία; Ότι εμείς θεωρούμε ότι παρά το γεγονός ότι παίρνετε χρήματα συνεχώς από τους συνταξιούχους, παίρνετε τα πολλαπλάσια απ’ αυτά που θέλετε να δώσετε με αυτό το βοήθημα, ότι και μια ελάχιστη ανάσα, η οποία υπάρχει, εμείς θα τη στηρίξουμε. Το ίδιο είπε και η Νέα Δημοκρατία. Και η Νέα Δημοκρατία άλλαξε θέση σήμερα. Γιατί άραγε; Διότι άλλαξε ο τρόπος ψηφοφορίας ή γιατί ο κ. Σόιμπλε είχε διαφορετική θέση; Για τον τρόπο της ψηφοφορίας ή για τις θέσεις του κ. Σόιμπλε; Δεν μας εξηγήθηκε επαρκώς. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να αλλάξει θέση.
 
Αλλά μην νομίζετε, αγαπητοί της Κυβέρνησης, ότι σήμερα δημιουργείτε κάποια εθνική γραμμή. Πρώτα απ’ όλα, και με την αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας, ουσιαστικά δημιουργείτε δυσκολίες σε αυτό το θέμα.
 
Όμως, και κάτι ακόμα. Εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει. Μόνοι σας διαπραγματεύεστε, εσείς είστε υπεύθυνοι για ό,τι φέρνετε και ό,τι κάνατε και ό,τι κάνετε και ό,τι θα κάνετε από εδώ και στο εξής. Να είναι ξεκάθαρα αυτά. Δεν θέλατε, δεν θέλετε σταθερά την εθνική γραμμή, την οποία έχουμε προτείνει, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία.
 
Η δική μας θέση, η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σταθερή. Η χώρα δεν χρειάζεται μια επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Χρειάζεται σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής, δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτή είναι η πρόταση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, εκπρόσωπος της οποίας στη χώρα μας είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και με ικανοποίηση βλέπουμε όλους τους εκπροσώπους των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, τους θεσμικούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέτουν το θέμα ακριβώς όπως έχει.
 
Να θυμίσω ότι σταθερή θέση και της ΔΗΜΑΡ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικές, αναπτυξιακές, επενδυτικές δράσεις. Δεν είναι ο μόνος στόχος. Αυτή ήταν η αποφασιστική συμβολή μας και το 2012-2013 -αν θυμάστε- όταν πέρασε αυτή η ρήτρα. Όταν είχε περάσει αυτή η ρήτρα τη λοιδορούσατε, αγαπητοί της Κυβέρνησης. Λαϊκίζατε εκείνη την περίοδο. Όμως, σταθερά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το πλεόνασμα του πλεονάσματος σε κοινωνικές δράσεις.
 
Βέβαια, αυτό θα πρέπει να γίνεται με σχέδιο. Δεν θα πρέπει να γίνεται ούτε με τις λογικές της Νέας Δημοκρατίας που υπήρχαν στο παρελθόν αλλά ούτε με τις δικές σας λογικές. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να βλέπουμε, θα μπορεί να ελέγχεται εντός του Κοινοβουλίου, για το πού πάνε αυτά τα χρήματα, πού πρέπει να πάνε κατά προτεραιότητα, για παράδειγμα, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για τους μακροχρόνια ανέργους.
 
Πρέπει να δούμε ακριβώς πού μπορεί να πηγαίνει, για τις επενδυτικές δραστηριότητες, τους χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Θα πρέπει, όμως, αυτά να τα κάνουμε με ένα σχέδιο. Όχι σε ένα βράδυ, χωρίς σχέδιο και βέβαια, χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα μας βγάλει από την κρίση. Δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι η χώρα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, κανένα σχέδιο εξυγίανσης.
 
Και βέβαια, το πλεόνασμα, του οποίου οι στόχοι πρέπει να μειωθούν κάτω του 2%, δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με φορομπηχτικές πολιτικές. Απαιτείται μία διαφορετική πολιτική, μία πολιτική αναπτυξιακή, που θα αποδίδει και λογικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.
 
Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε, λοιπόν, σταθερή θέση. Δεν είμαστε, όπως βλέπετε, με κανέναν, ούτε με τον κ. Τσίπρα ούτε με τον κ. Σόιμπλε. Είμαστε με τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες λένε ότι βεβαίως το δικαίωμα στη χρήση του επιπλέον ποσού του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να είναι δικαίωμα απόφασης της δικής μας χώρας, όμως, πρέπει να διαπραγματεύεστε αποτελεσματικά, κάτι το οποίο δεν κάνετε. Δεν συμφωνείτε ποτέ την κατάλληλη στιγμή με τους εταίρους.
 
Και βεβαίως, χρειάζεται εθνική γραμμή, χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Σας έχουμε πει κι άλλη φορά ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Χρειαζόταν χθες, χρειάζεται σήμερα, θα χρειάζεται και αύριο.
 
Γι’ αυτό παλεύουμε, για να πείσουμε για τις θέσεις μας, για την αναγκαία αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για μία σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία που θα επιβάλει αυτές τις θέσεις, την εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση. Γιατί με τις πολιτικές που ασκείτε σήμερα, που συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές, βαθαίνει περισσότερο η κρίση και δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια. Αντίθετα, υπογράφετε ένα διαρκές μνημόνιο, όπως και στο πρόσφατο Eurogroup.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh...

Κατάθεση Voucher για θέση σε Παιδικούς Σταθμούς με το Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ στον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας

Κατάθεση Voucher για θέση σε Παιδικούς Σταθμούς με το...

Α Ν Α Κ Ο  Ι Ν Ω Σ ΗΤου Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής &...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εκτέλεση εργασιών κοπής δέντρων στην Π.Ε.Ο. 1 Θεσ/νίκης - Κατερίνης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εκτέλεση...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Το Σάββατο 31 Αυγούστου η τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Το Σάββατο 31 Αυγούστου η τελετή ορκωμοσίας της νέας...

 Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 θα πραγματοποιηθεί η τελετή...

 ΑΝ.ΗΜΑ.: Ενημέρωση για την συμμετοχή επιχειρήσεων στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα

ΑΝ.ΗΜΑ.: Ενημέρωση για την συμμετοχή επιχειρήσεων στο...

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 15:00, η...

Τον Αύγουστο οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ταξί - Που και πότε θα γίνουν

Τον Αύγουστο οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ταξί...

Από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής...

Σύλληψη δύο ημεδαπών για κατοχή κάνναβης και μικροποσότητα ηρωίνης - Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας

Σύλληψη δύο ημεδαπών για κατοχή κάνναβης και...

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα σε περιοχή της...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξοπλίζει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξοπλίζει το...

Στην ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh Malhotra είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη...