Παναγιώτης Γκυρίνης: Με τις περικοπές των κονδυλίων στους Δήμους στρεφόμαστε στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στο ΕΣΠΑ

Παναγιώτης Γκυρίνης: Με τις περικοπές των κονδυλίων στους Δήμους στρεφόμαστε στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στο ΕΣΠΑ

Συνέντευξη : Σοφία Γκαγκούση

 

Στα κοινωνικά ζητήματα του Δήμου του και στην καθημερινότητα των πολιτών, δηλώνει ότι εστίασε το 2016, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης. Μιλώντας για τη χρονιά που φεύγει και τις προτεραιότητες της χρονιάς που έρχεται κάνει λόγο για ανεύρεση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα και ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Εξάλλου τα οικονομικά ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου όπως και όλων των ΟΤΑ. «Με επίπονη δουλειά βάζουμε τις βάσεις για έναν μεγάλο Δήμο» τονίζει, ενώ εκτιμά ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται ισότιμα όλοι οι δημότες που πλήττονται έτσι κι αλλιώς από την οικονομική κρίση. Χαρακτηρίζει ικανοποιητικό το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για ενδεχόμενες αλλαγές προέδρων και αντιδημάρχων.

 

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Δημοτική σας Αρχή κατά τη διάρκεια της χρονιάς; Και πώς το χειριστήκατε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε κυρίως στις πρόσφατες περικοπές κονδυλίων για το Δήμο μας απο την Κεντρική Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας, γεγονός το οποίο επέβαλε την αναπροσαρμογή της οικονομικής μας πολιτικής.

Εμείς κινηθήκαμε στη διεκδίκηση κονδυλίων τόσο για αναπτυξιακά έργα όσο και για τη   στήριξη των ευάλωτων ομάδων του Δήμου μας, μέσω εξεύρεσης πόρων από εθνικά και ευρωπαΐκά προγράμματα κάτι που αποτέλεσε το βασικό άξονα  για την αντιμετώπιση του παραπάνω  προβλήματος. 

 

-Πιστεύετε ότι μέχρι σήμερα έχετε ανταποκριθεί σε αρκετά σημεία στις προσδοκίες των πολιτών που σας επέλεξαν;

 Σαφέστατα τηρούμε τον προεκλογικό προγραμματισμό μας, τόσο προσωπικά εγώ ως Δήμαρχος, όσο και ως Δημοτική Παράταξη. Με σκληρή και επίπονη δουλειά και μεθοδευμένα βάζουμε τις βάσεις λειτουργίας ενός μεγάλου Δήμου, ξεπερνάμε αντικειμενικά προβλήματα διαφοροποίησης συστημάτων, πρακτικών και συμπεριφορών, αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους δημότες μας, ιεραρχούμε ανάγκες και θέτουμε προτεραιότητες, έχοντας ως βάση τα δεδομένα του τόπου και της αυτοδιοίκησης .

Βεβαίως, τα ζητήματα είναι ανεξάντλητα και καθημερινά, σε βαθμό τέτοιο που δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό ούτε αυταρέσκεια.

 

-Σε ποιον τομέα εστιάσατε φέτος, περισσότερο, την πολιτική σας και κατά πόσο τα καταφέρατε;

Κατ’ αρχάς στην κοινωνική πολιτική. Ως Δημοτική Αρχή με περισσή φροντίδα στοχεύσαμε στα κοινωνικά ζητήματα, δημιουργήσαμε κοινωνικούς θεσμούς και δομές, διεκδικήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και ενεργοποιήσαμε την τοπική κοινωνία, όπου χρειάστηκε. Να θυμίσω την χρηματοδότηση για την οργάνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των Βρεφονηπιακών Σταθμών, καθώς και τη λειτουργία  του Κοινωνικού Φροντιστηρίου,.

Και βέβαια, ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στο δημότη καθημερινά και να επιλύουμε  τα προβλήματά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

 

-Το 2016 με ποια έργα το σηματοδοτείτε;

Μέσα στο έτος 2016 προγραμματίσαμε-μελετήσαμε και εκτελέσαμε έργα υποδομών, ενεργειακά, περιβαλλοντικά, αθλητισμού και πολιτισμού. 

 

-Με την οικονομική κρίση, ποια είναι η κατάσταση της τοπικής κοινωνίας στο Δήμο σας;

Η θεσμική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας διαρκώς ανατρέπεται, με  αποτέλεσμα τη δημιουργία απρόβλεπτων καταστάσεων και εξελίξεων, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο και αυτό αγγίζει κατα πολύ  και την τοπική Κοινωνία του Δήμου μας. 

 

-Αισθάνεστε ότι είχατε καλή συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου;

Η συμβολή και η συνεργασία με τους  συμβούλους  της μειοψηφίας στην επίτευξη υψηλού επιπέδου συζητήσεων και ανταλλαγής  απόψεων-επιχειρημάτων είναι αξιοσημείωτη. Δεν επιθυμώ να μειώσω τη συμβολή κανενός. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θεωρώ ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών διατηρούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο. 

 

-Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε στο εξής για την εξεύρεση πόρων, αφού το κράτος αποψιλώνει  τους Δήμους κάθε χρόνο και περισσότερο;

Με χρηματοδότηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και άλλων ευρωπαΐκών προγραμμάτων, όπως  Horizon 2020, Life 2014-2020, και εθνικών, όπως πράσινο ταμείο κ.α. 

Με προγραμματισμό και συνετή διαχειριστική πρακτική.

Με προσπάθεια που γίνεται  καθημερινά  για την είσπραξη  οφειλών. Θεωρώ  ότι έγινε συνείδηση πλέον και στον πιο κακόπιστο ή κακοπροαίρετο ότι όλοι οι δημότες αντιμετωπίζονται με πνεύμα ισότητας και ισοτιμίας και οφείλουν συνέπεια προς τις υποχρεώσεις τους, έξω κι πέρα από τις λογικές του χθες.

 

-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το 2017; 

Η ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και σε άλλα ευρωπαΐκά ή εθνικά προγράμματα.  

Η εκτέλεση έργων-προμηθειών  που εντάχθηκαν στο προύπολογισμό του Δήμου.

 

-Θα κάνετε αλλαγές προέδρων και αντιδημάρχων; Πήρατε αποφάσεις για πρόσωπα;

Είναι ένα θέμα που θα αποφασισθεί τη συγκεκριμμένη χρονική στιγμή που χρειάζεται.

 

-Τι μήνυμα στέλνετε στους δημότες σας για τη νέα χρονιά;

Η χώρα μας βιώνει μια βαθιά κρίση, που ήρθε για να αλλάξει το  οικοδόμημα της Ελλάδας. Το κυριότερο χτύπημα το δέχθηκε, δυστυχώς, το σύστημα κοινωνικών δομών και οδήγησε μερίδα του πληθυσμού ακόμη και στην εξαθλίωση.

 Σε όσους Δημότες  δοκιμάζονται από την κρίση θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος άμεσα, μέσω των κοινωνικών δομών που έχει δημιουργήσει, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να απαλύνει τα προβλήματά τους, και έμμεσα μέσω των έργων που υλοποιεί, θα φροντίσει να εξαλειφθούν, όσο το δυνατόν, τα φαινόμενα πλήρους ανέχειας και  να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων .

Εύχομαι σε όλους τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Αλεξάνδρειας , Καλή χρονιά και δημιουργικό το 2017.

 

(Στο επόμενο φύλλο ακολουθεί συνέντευξη  του Δημάρχου Νάουσας Νικ. Κουτσογιάννη)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...