Επίκαιρα θέματα - Δρομολογούμεν μετά προσδοκίας

Επίκαιρα θέματα - Δρομολογούμεν μετά προσδοκίας

Δεν είμασταν οι μόνοι που από τη στήλη αυτή, σηματοδοτήσαμε τους στόχους για την ανάδειξη της Βέροιας ως κοιτίδας θρησκευτικού τουρισμού και πόλου έλξεως επισκεπτών πάσης εθνικότητας και κάθε θρησκευτικού δόγματος.

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες απραξίας για να προσεγγίσουμε (επιτέλους!) τους στόχους αυτούς. Θα γίνουμε όμως περισσότερο κατανοητοί, αν απαριθμήσουμε (για μίαν ακόμη φορά) έναν προς έναν, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που θα πρέπει ν’ αποτελέσουν στόχους επείγουσας δραστηριότητας στο μέτωπο της προσπάθειας ανάδειξης και προβολής των θησαυρών αυτών.

Η Βέροια φιλοξένησε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια τον ισαπόστολο Παύλο που λατρεύεται από τους πιστούς όλων των χριστιανικών δογμάτων. Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Λουθηριανοί, προσκυνούν κάθε παρουσία του, οπουδήποτε της γης. Να μην έλθουν ως προσκυνητές ή ως τουρίστες στο Βήμα από το οποίο ο Μέγας Απόστολος «ανέλυεν τας γραφάς» ενώπιον πλήθους Εθνικών και Ιουδαίων;

Το ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του Βήματος, με κατάλληλη προβολή, θα το τραβήξει ασφαλώς στη συνέχεια ο πλούτος του Βυζαντινού Μουσείου, μοναδικής ωραιότητας και σπάνιας καλλιτεχνικής αξίας. Στη συνέχεια, τους απαιτητικούς λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού θα τους βρούμε να επισκέπτονται κάποιες από τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής.

Φορέας θρησκευτικού τουρισμού και πόλος έλξεως επισκεπτών, είναι και το εβραϊκό γκέτο της Μπαρμπούτας, η γνωστή «Χάβρα των Ιουδαίων», όπου διασώζονται αυτόνομες και αναπαλαιωμένες αιωνόβιες κατασκευές. Σ’ αυτές ανάμεσα, προέχει και η πανάρχαια συναγωγή με τους πολύτιμους ιστορικούς θησαυρούς της. Μοναδικής εμφάνισης ο χώρος αυτός, αναμένει την κατάλληλη δημοσιογραφική προβολή που θα τον αναδείξει ως ένα από τα εναπομείναντα «γκέτο» της Ευρώπης.

Μεγάλης τουριστικής αξίας θεωρούνται από τους ειδικούς και τα κατάλοιπα της Οθωμανικής παρουσίας στη Βέροια. Πολλά από αυτά, ερειπωμένα μέχρις εξαφάνισης, ανευρίσκονται ατόφια μόνο σε φωτογραφίες και σε συλλογές ερασιτεχνών.

Αντιπροσωπευτικά στοιχεία της θρησκευτικής παρουσίας των Μουσουλμάνων, είναι οι μιναρέδες, κάποιοι από τους οποίους κρύβουν επιπλέον καλλιτεχνικές αρετές. Ως τέτοιο πρέπει να θεωρηθεί το Ορτά Τζαμί στην οδό Λεωνίδου, απέναντι από το παραδοσιακό καφενείο «Ηλύσια», που αποτελεί κι αυτό μέρος της τοπικής ιστορίας. Γράφει γι’ αυτό το τζαμί η Άννα Ματσκάνη στο «Λάμδα» (Μάϊος 2006): «είναι μικρό, αποτελεί όμως ένα από τα αξιολογότερα δείγματα μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής. Στο τέμενος του τζαμιού αυτού στεγάστηκε για κάποια χρόνια, βιοτεχνία τελάρων, ενώ κατόπιν, χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος. Ήδη όμως προωθούνται μελέτες για την πολιτιστική αξιοποίησή του».

Η σπουδαιότερη όμως είδηση έρχεται από τους δίδυμους λουτρώνες, οι οποίοι, επί 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση, παρέμειναν στην αφάνεια, παρόλο ότι αποτελούσαν αντικείμενο θαυμασμού από επισκέπτες και γηγενείς. Ήδη, με ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι δίδυμοι λουτρώνες προορίζονται ν’ αποτελέσουν έναν ακόμη πυλώνα στο παζλ του θρησκευτικού τουρισμού στη Βέροια.

Οι στόχοι έχουν δρομολογηθεί, όμως οι επιφυλάξεις υπάρχουν. «Δρομολόγηση» δε σημαίνει πάντα και ολοκλήρωση του στόχου.

Μας το θυμίζει το εγκαταλειμμένο περίπτερο της οδού Βερόης. Η απομάκρυνσή του δρομολογήθηκε. Όμως εκείνο, σε πείσμα της υπεύθυνης Υπηρεσίας και παρά πάσαν προσδοκίαν, ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ.

Ορ. Σιδηρόπουλος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν συντρίμμια και πυρομαχικά  από τη Λωρίδα της Γάζας!

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν...

Ο Περ Λόνταμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην...

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται οι 11...

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024»

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

ΜεΜιαΜατια O τάφος της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης

ΜεΜιαΜατια O τάφος της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης

ΜεΜιαΜατιαΕπιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος –...

Σύσκεψη αγροτών την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου για ακαρπία και ζημιές στα πρώιμα κεράσια

Σύσκεψη αγροτών την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου για ακαρπία και...

Σε σύσκεψη καλεί τους αγροτικούς συλλόγους  ο...

Στο αυτόφωρο ο 59χρονος που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών ενώ ίππευαν στο άλσος Αγίου Νικολάου!

Στο αυτόφωρο ο 59χρονος που κατηγορείται για...

Με την διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκε το πρωί της...

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Οι παλιότεροι θυμάστε τα Άρλεκιν, τα βιβλιαράκια που...

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη Βέροια

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη...

Από χθες 25 Απριλίου ξεκίνησε  το  εορταστικό ωράριο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...