Με κονδύλια της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης οι τάξεις των προσφυγόπουλων σε Αλεξάνδρεια και Βέροια

Με κονδύλια της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης οι τάξεις των προσφυγόπουλων σε Αλεξάνδρεια και Βέροια

Διευθυντές Εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολικών μονάδων στις οποίες θα λειτουργήσουν τάξεις για προσφυγόπουλα καθώς και αντιδήμαρχοι Παιδείας, συναντήθηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας (με ευθύνη της αρμόδιας ομάδας της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης) το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των Δήμων σχετικά με τις δαπάνες των σχολείων που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα (καθαριότητα, θέρμανση κ.λπ.). Από τη Βέροια παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης. Από την συνάντηση προέκυψε ότι τα υπάρχοντα κονδύλια (που δεν προέρχονται από εθνικούς πόρους) θα μεταφερθούν μέσω της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης και υπήρξε διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την επιπλέον καθαριότητα των σχολείων θα πληρωθούν μεν, αφού υπάρχουν, αλλά αναζητείται αυτές τις ημέρες ο τρόπος και η φόρμα πληρωμής.

Όπως τονίστηκε, από τη μέχρι σήμερα εμπειρία από σχολεία της Θεσσαλονίκης που ήδη λειτουργούν τάξεις προσφυγόπουλων, η συνύπαρξη ήταν ομαλή και συνεργάσιμη, χωρίς κρούσματα μπούλιγκ ή ασθενειών. Κατόπιν τούτου, ο προϊστάμενος της Ημαθίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεκινήσουν και θα πάνε όλα καλά και στο νομό μας.

Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή μας, τρία σχολεία θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα. Τα, 4ο και 5ο Δημοτικά της Αλεξάνδρειας και το σχολείο της Αγ. Βαρβάρας στη Βέροια, σε απογευματινό ωράριο. Στο 4ο Αλεξάνδρειας θα λειτουργήσουν τέσσερις τάξεις, στο 5ο τρεις τάξεις και μία στην Αγία Βαρβάρα.

Αρχικά, θα ξεκινήσουν οι τάξεις της Αλεξάνδρειας, ενώ εντός των ημερών θα τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ανάλογα με τις ανάγκες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν μαθήματα και στο σχολείο της Αγίας Βαρβάρας.

Το ωράριο θα είναι από τις 2.00 το μεσημέρι, μέχρι τις 6.00 το απόγευμα και η μεταφορά των παιδιών θα γίνεται με λεωφορεία που θα εκμισθώνονται από τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης.

 

Ποια μαθήματα θα διδάσκονται

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων στις τάξεις των προσφυγόπουλων περιλαμβάνει 3 ώρες μαθηματικά, 2 ώρες ζωγραφική, 4 ώρες αγγλικά, 6 ώρες ελληνικά, 2 ώρες πληροφορική και 2 ώρες γυμναστική. Τα μαθήματα θα γίνονται το πρώτο διάστημα με μεσολαβητή-διερμηνέα από τις Μ.Κ.Ο. ώστε τα παιδιά να μάθουν τη βασική λειτουργία του σχολείου.

Για τις ανάγκες του μαθήματος της Πληροφορικής τα σχολεία μπορούν να ζητήσουν από την Ύπατη Αρμοστεία, τον αναγκαίο εξοπλισμό (υπολογιστές, λάπτοπ κ.λπ.) κάτι που σκοπεύουν να κάνουν και τα τρία σχολεία της Ημαθίας. Όπως εκτιμάει, επί του θέματος, ο κ. Διαμαντόπουλος, θα πάνε όλα καλά, αφού «και τα κονδύλια υπάρχουν για τα λειτουργικά κόστη, αλλά υπάρχει κι ένας τρόπος επιχορήγησης εξοπλισμού από την Ύπατη Αρμοστεία, που αργότερα θα μείνει στα σχολεία μας».

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...