Νεολαία και μουσική. Ενα παράθυρο στον κόσμο ή another brick in the wall?

Νεολαία και μουσική. Ενα παράθυρο στον κόσμο ή another brick in the wall?

Γράφει ο Κώστας Μίζας, Επιμελητής Ανηλίκων Βέροιας

 

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί πολύ γενικά στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η αποκαθήλωση κάθε μορφής αυθεντίας(και γονεικής),και πως αυτό διαμορφώνει συσχετιζόμενο και με άλλους παράγοντες,το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η “συνάντηση” του σημερινού εφήβου με την μουσική,σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει την ταυτότητά του.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει ο αναλυτής,να έχει επίγνωση του κινδύνου,καθώς διανύει μία άλλη ηλικία,να δει άθελά του το σήμερα “φορώντας” τα γυαλιά που φορούσε κατά την δική του νεότητα,προφανώς ακατάλληλα για τη σημερινή περίσταση.(Λόγω  πρεσβυωπίας είναι πιθανό να βλέπει με ευκρίνεια μακριά,αλλά πολύ θολά τα κοντινά του) .

Είναι λοιπόν  δύσκολο εγχείρημα να ακτινογραφήσει κανείς την σημερινή πολυσύνθετη πραγματικότητα,γιατί είναι πολύ πιθανό να φωτίσει καποιες όψεις της ,που γνωρίζει καλά,και να του διαφύγουν κάποιες άλλες που πιθανόν να αγνοεί,και οι οποίες ενδεχομένως να είναι κρίσιμες για την σωστή κατανόηση. 

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Η πλειονότητα της σημερινής νεολαίας δεν αγοράζει πλεον μουσική,αλλά απλά την “κατεβάζει” από το διαδίκτυο. Αυτή η “ευκολία” όμως έχει πολλές πλευρές και συνέπειες, θετικές και αρνητικές. Σίγουρα η πρόσβαση(θεωρητικά) είναι πλεον πολύ εύκολη.Αυτή η πρώτη σκέψη είναι όντως θετική. Ας κάνουμε όμως μια βέβηλη ερώτηση.  Πρόσβαση προς τα πού? Προς ποιά κατεύθυνση? 

Οπως σε κάθε ταξίδι,έτσι και στο μουσικό ταξίδι,πριν ξεκινήσει ο ταξιδευτής,(θα έπρεπε να)έχει ήδη στο μυαλό του ένα πλάνο,έχει αποκομίσει χρήσιμες πληροφορίες από άλλους που έχουν ταξιδέψει εκεί,έχει ήδη προσπαθήσει να διαγνώσει τις  επιθυμίες του,χωρίς να παρασύρεται από μόδες άσχετες με τις δικές του ανάγκες,έχει ενεργοποιήσει την φαντασία του,την διαίσθησή του(συνδυάζοντας δική του γνώση και γνώμες άλλων ομοτάξιδων).         

Φρονώ ότι αυτη η προεργασία είναι καθαρά προσωπική,πρέπει να προηγείται του μουσικού ταξιδιού,και ότι αυτή την δουλειά το διαδίκτυο δεν μπορεί να την φέρει σε πέρας,γιατί είναι έξω από την φύση του. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μην δαιμονοποιήσουμε αλλά ούτε να υπερεκτιμήσουμε τον ρόλο του διαδικτύου. Είναι όντως ένα σημαντικό χρηστικό εργαλείο αναζήτησης,που έρχεται όμως να “κουμπώσει” πάνω στην προεργασία που αναφέραμε πρίν,που είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, και την οποία αλίμονο αν την αναθέσουμε σε αυτό. 

Γιατί είναι οξύμωρο και εντέλει επικίνδυνο, ένα “εγώ” που είναι ανασφαλές,αδιαμόρφωτο ακόμη,και επιθυμεί επιτέλους να “χτιστεί” βήμα-βήμα και να νιώσει “αυτεξούσιο”,να παραχωρεί οικειοθελώς “κομμάτια εξουσίας” του σε έναν  απροσδιόριστο  τρίτο,με συνέπεια να  ετεροπροσδιορίζεται και  ετεροκατευθύνεται.

Σε αυτό το σημείο ίσως κάποιος διατυπώσει την εύλογη ένσταση ότι σε ένα ταξίδι, έτσι και στο μουσικό, ίσως θα ήταν καλύτερο να είναι κανεις χωρίς “αποσκευές”(που απαιτούν κόπο),και να αφεθεί απλώς στην εμπειρία, καθώς έτσι το βίωμα θα είναι αυθεντικό,και όχι κατευθυνόμενο από προηγούμενες επιρροές,που πιθανόν θα το κατεύθυναν και θα το νόθευαν. Αυτή η σκέψη,ενώ έχει μία δόση αλήθειας,και αφήνει χώρο στο “τυχαίο” και την “έκπληξη”, δεν θα μας πάει μακριά στο ταξίδι μας.

Ενώ αρχικά προκαλεί ενθουσιασμό,πιθανόν να υποκρύπτει την ιδιοτέλεια της αποφυγής του μόχθου,και γι αυτό το λόγο είναι πολύ δημοφιλής σε μία μεγάλη μερίδα της νεολαίας, η οποία μεγάλωσε με την λογική ότι όλα τα βρίσκεις έτοιμα,κάνοντας απλώς “κλικ” στον υπολογιστή. Αυτή η στάση πιθανόν να συνδέεται με την γενικότερη κοινωνική αποθέωση της χωρίς μόχθο κοινωνικής και οικονομικής ανόδου,που έχει διαπεράσει τον κοινωνικό ιστό.

Ενώ λοιπόν αυτός ο “ mainstream ” δρόμος υπόσχεται “ξεκούραστες περιπλανήσεις”,κανένας δεν εξήγησε στους χρήστες του υπολογιστή τί  κόστος θα πληρώσουν γι αυτή την ευκολία, ώστε να αποφασίσουν τί βαραίνει περισσότερο στο ισοζύγιο “οφέλους-ζημίας”.

Αυτό όμως,για να υπάρχει  λίγο “σασπένς” ,και καθώς το θέμα είναι τεράστιο,και σεβόμενος  το χώρο που έχει στη διάθεσή της η φιλόξενη  εφημερίδα ,θα το διαπραγματευθούμε στο επόμενο άρθρο.

Κλείνοντας ,θα προτείνω, όπως συνηθίζω,μερικούς δίσκους για εξερεύνηση και ακρόαση.

1. Deedee Bridgewater   ----     “Red  earth”

2. Charlie  Haden & Pat Metheny ---- “Beyond the Missouri sky”

3. Madeleine  Peyroux   -----  “Half the perfect  world”

4. Anouar  Brahem  ----   “le voyage de sahar”

5. Rene  Aubry  -----  “Memoires  du futur”

6. Myriam  Alter ---- “Where is there”

7. Ferenc  Snetberger ---- “Nomad”

8. “2046”   -----   Το ομώνυμο σάουντρακ του   Shigeru  Umebayashi  για την ταινία του  Wong Kar-Wai.

 

 Καλή   (μουσική) χρονιά.                           

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα Μονόσπιτα για την εορτή των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας ο κ. Παντελεήμων

Στα Μονόσπιτα για την εορτή των Αγίων Τιμοθέου και...

Την Τρίτη της Διακαινησίμου 7 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...