Νεολαία και μουσική. Ενα παράθυρο στον κόσμο ή another brick in the wall?

Νεολαία και μουσική. Ενα παράθυρο στον κόσμο ή another brick in the wall?

Γράφει ο Κώστας Μίζας, Επιμελητής Ανηλίκων Βέροιας

 

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί πολύ γενικά στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η αποκαθήλωση κάθε μορφής αυθεντίας(και γονεικής),και πως αυτό διαμορφώνει συσχετιζόμενο και με άλλους παράγοντες,το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η “συνάντηση” του σημερινού εφήβου με την μουσική,σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει την ταυτότητά του.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει ο αναλυτής,να έχει επίγνωση του κινδύνου,καθώς διανύει μία άλλη ηλικία,να δει άθελά του το σήμερα “φορώντας” τα γυαλιά που φορούσε κατά την δική του νεότητα,προφανώς ακατάλληλα για τη σημερινή περίσταση.(Λόγω  πρεσβυωπίας είναι πιθανό να βλέπει με ευκρίνεια μακριά,αλλά πολύ θολά τα κοντινά του) .

Είναι λοιπόν  δύσκολο εγχείρημα να ακτινογραφήσει κανείς την σημερινή πολυσύνθετη πραγματικότητα,γιατί είναι πολύ πιθανό να φωτίσει καποιες όψεις της ,που γνωρίζει καλά,και να του διαφύγουν κάποιες άλλες που πιθανόν να αγνοεί,και οι οποίες ενδεχομένως να είναι κρίσιμες για την σωστή κατανόηση. 

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Η πλειονότητα της σημερινής νεολαίας δεν αγοράζει πλεον μουσική,αλλά απλά την “κατεβάζει” από το διαδίκτυο. Αυτή η “ευκολία” όμως έχει πολλές πλευρές και συνέπειες, θετικές και αρνητικές. Σίγουρα η πρόσβαση(θεωρητικά) είναι πλεον πολύ εύκολη.Αυτή η πρώτη σκέψη είναι όντως θετική. Ας κάνουμε όμως μια βέβηλη ερώτηση.  Πρόσβαση προς τα πού? Προς ποιά κατεύθυνση? 

Οπως σε κάθε ταξίδι,έτσι και στο μουσικό ταξίδι,πριν ξεκινήσει ο ταξιδευτής,(θα έπρεπε να)έχει ήδη στο μυαλό του ένα πλάνο,έχει αποκομίσει χρήσιμες πληροφορίες από άλλους που έχουν ταξιδέψει εκεί,έχει ήδη προσπαθήσει να διαγνώσει τις  επιθυμίες του,χωρίς να παρασύρεται από μόδες άσχετες με τις δικές του ανάγκες,έχει ενεργοποιήσει την φαντασία του,την διαίσθησή του(συνδυάζοντας δική του γνώση και γνώμες άλλων ομοτάξιδων).         

Φρονώ ότι αυτη η προεργασία είναι καθαρά προσωπική,πρέπει να προηγείται του μουσικού ταξιδιού,και ότι αυτή την δουλειά το διαδίκτυο δεν μπορεί να την φέρει σε πέρας,γιατί είναι έξω από την φύση του. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μην δαιμονοποιήσουμε αλλά ούτε να υπερεκτιμήσουμε τον ρόλο του διαδικτύου. Είναι όντως ένα σημαντικό χρηστικό εργαλείο αναζήτησης,που έρχεται όμως να “κουμπώσει” πάνω στην προεργασία που αναφέραμε πρίν,που είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, και την οποία αλίμονο αν την αναθέσουμε σε αυτό. 

Γιατί είναι οξύμωρο και εντέλει επικίνδυνο, ένα “εγώ” που είναι ανασφαλές,αδιαμόρφωτο ακόμη,και επιθυμεί επιτέλους να “χτιστεί” βήμα-βήμα και να νιώσει “αυτεξούσιο”,να παραχωρεί οικειοθελώς “κομμάτια εξουσίας” του σε έναν  απροσδιόριστο  τρίτο,με συνέπεια να  ετεροπροσδιορίζεται και  ετεροκατευθύνεται.

Σε αυτό το σημείο ίσως κάποιος διατυπώσει την εύλογη ένσταση ότι σε ένα ταξίδι, έτσι και στο μουσικό, ίσως θα ήταν καλύτερο να είναι κανεις χωρίς “αποσκευές”(που απαιτούν κόπο),και να αφεθεί απλώς στην εμπειρία, καθώς έτσι το βίωμα θα είναι αυθεντικό,και όχι κατευθυνόμενο από προηγούμενες επιρροές,που πιθανόν θα το κατεύθυναν και θα το νόθευαν. Αυτή η σκέψη,ενώ έχει μία δόση αλήθειας,και αφήνει χώρο στο “τυχαίο” και την “έκπληξη”, δεν θα μας πάει μακριά στο ταξίδι μας.

Ενώ αρχικά προκαλεί ενθουσιασμό,πιθανόν να υποκρύπτει την ιδιοτέλεια της αποφυγής του μόχθου,και γι αυτό το λόγο είναι πολύ δημοφιλής σε μία μεγάλη μερίδα της νεολαίας, η οποία μεγάλωσε με την λογική ότι όλα τα βρίσκεις έτοιμα,κάνοντας απλώς “κλικ” στον υπολογιστή. Αυτή η στάση πιθανόν να συνδέεται με την γενικότερη κοινωνική αποθέωση της χωρίς μόχθο κοινωνικής και οικονομικής ανόδου,που έχει διαπεράσει τον κοινωνικό ιστό.

Ενώ λοιπόν αυτός ο “ mainstream ” δρόμος υπόσχεται “ξεκούραστες περιπλανήσεις”,κανένας δεν εξήγησε στους χρήστες του υπολογιστή τί  κόστος θα πληρώσουν γι αυτή την ευκολία, ώστε να αποφασίσουν τί βαραίνει περισσότερο στο ισοζύγιο “οφέλους-ζημίας”.

Αυτό όμως,για να υπάρχει  λίγο “σασπένς” ,και καθώς το θέμα είναι τεράστιο,και σεβόμενος  το χώρο που έχει στη διάθεσή της η φιλόξενη  εφημερίδα ,θα το διαπραγματευθούμε στο επόμενο άρθρο.

Κλείνοντας ,θα προτείνω, όπως συνηθίζω,μερικούς δίσκους για εξερεύνηση και ακρόαση.

1. Deedee Bridgewater   ----     “Red  earth”

2. Charlie  Haden & Pat Metheny ---- “Beyond the Missouri sky”

3. Madeleine  Peyroux   -----  “Half the perfect  world”

4. Anouar  Brahem  ----   “le voyage de sahar”

5. Rene  Aubry  -----  “Memoires  du futur”

6. Myriam  Alter ---- “Where is there”

7. Ferenc  Snetberger ---- “Nomad”

8. “2046”   -----   Το ομώνυμο σάουντρακ του   Shigeru  Umebayashi  για την ταινία του  Wong Kar-Wai.

 

 Καλή   (μουσική) χρονιά.                           

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Νάουσας - Ενημέρωση για την προσωρινή μη λειτουργία των υπόγειων κάδων

Δήμος Νάουσας - Ενημέρωση για την προσωρινή μη...

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και...

11 ΜΑΪΟΥ 2025 : Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας - Τιμώντας τη Μητέρα ως Φροντιστή και ως  Λήπτρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

11 ΜΑΪΟΥ 2025 : Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας - Τιμώντας τη...

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μια ευκαιρία να...

Κέντρο Κοινότητας: «Μια μαμά Ρομά μιλά για τη μητρότητα»

Κέντρο Κοινότητας: «Μια μαμά Ρομά μιλά για τη...

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, με αφορμή τον...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Δημοτικής Κοινότητας...

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο,...

Για ακόμη μία χρονιά, αντί κατασκήνωσης, το πρόγραμμα «Φιλοξενία Δοβρά» για παιδιά και νέους

Για ακόμη μία χρονιά, αντί κατασκήνωσης, το πρόγραμμα...

Για ακόμη μία χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας,...

Επίσκεψη της κας Rita Conrads Mengewein και του κ.Νίκου Παπαδόπουλου στα Παιδιά της Άνοιξης

Επίσκεψη της κας Rita Conrads Mengewein και του κ.Νίκου...

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ:  Ευχαριστίες  στα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη  της ΠΟΠΕΚΑΒ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ: Ευχαριστίες ...

Μετά την ψήφιση της διάταξης του Ν. 5194/2025, που καθορίζει...

Ευχαριστήριο για τον 21ο Δρόμο Θυσίας

Ευχαριστήριο για τον 21ο Δρόμο Θυσίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 21ος Δρόμος Θυσίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...