Επιτυχημένο το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας

Επιτυχημένο το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας

Mε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον της Βέροιας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιος Τάτσιος στην εισήγησή του τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα ενωτικό πνεύμα, παρουσιάζοντας το έργο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Ομοσπονδίας. Ανέδειξε τη σπουδαιότητα του συμφώνου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΠΟΠΣΜ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της υπό ίδρυση έδρας Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που δρομολογείται στο πλαίσιο αυτό. Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε θέματα ξενόφερτων στοιχείων στη Μακεδονική Παράδοση. Τόνισε ότι η γλώσσα δεν αποτελεί κριτήριο που προσδιορίζει την εθνική συνείδηση και κάλεσε τους γηγενείς Μακεδόνες να μην παρασύρονται από τα ξένα κέντρα που επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη Μακεδονική από την ευρύτερη Ελληνική Παράδοση. Τέλος απηύθυνε γενικό κάλεσμα προς τους χοροδιδασκάλους, αλλά και προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακεδόνων να συστρατευτούν με την ΠΟΠΣΜ στην προσπάθεια διατήρησης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης.

 

Ακολούθησε η εισήγηση της Επίκουρου Καθηγήτριας ΤΕΦΑΑ Σερρών κας Καλλιόπης Πανοπούλου που ανέπτυξε το θέμα: «Παράλληλες Παραδόσεις: από τη βίωση στη διδασκαλία του χορού», δείχνοντας την πορεία που ακολούθησε η εκμάθηση του παραδοσιακού χορού στο πέρασμα του χρόνου (από τους βιωματικούς χορευτές στους χοροδιδασκάλους).

Τη σκυτάλη πήρε ο κ.Μανώλης Βαλσαμίδης που αποτελεί μέλος του Συμβουλίου Προσωπικοτήτων της ΠΟΠΣΜ και ανέπτυξε το θέμα «Στα ίχνη των βημάτων των παραδοσιακών μας χορών». Το κοινό γεύτηκε το απόσταγμα της εμπειρίας του κ. Βαλσαμίδη από την πολυετή ενασχόλησή του με τα πολιτιστικά της περιοχής, αλλά και από την αξιόλογη ερευνητική του δράση.

Συνέχισε ο ερευνητής κ. Ζάλιος Χρήστος, επίσης μέλος της επιτροπής προσωπικοτήτων της ΠΟΠΣΜ, με θέμα «Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και κομπανίες στη Νάουσα και στην ευρύτερη περιοχή από τις αρχές του 20ου αιώνα». Παρατέθηκε πληθώρα πληροφοριών και φωτογραφιών από οργανοπαίκτες που συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης.

Η σειρά των εισηγήσεων έκλεισε με την παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς του Κάμπου της Νάουσας από τον χοροδιδάσκαλο Παντελή Πασχαλίδη. Πραγματοποιήθηκε μια λεπτομερής περιγραφής τόσο της ιστορίας της φορεσιάς όσο και του κάθε κομματιού της μεμονωμένα. Ντύθηκαν τρεις κοπέλες με αυθεντικές παλιές ενδυμασίες, κομμάτια των οποίων χρονολογούνται από το 1860.

 

Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας κ. Σοφιανίδης. Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι από Νάουσα, Βέροια, Χαρίεσσα, Αλεξάνδρεια, Ξεχασμένη, Αγία Μαρίνα, Ακρολίμνη, Τρίλοφο, Λευκάδια, Κρύα Βρύση, Αρκοχώρι, Άγιο Γεώργιο, Καμποχώρι, Πολυπλάτανο, Μονόσπιτα, Βρυσάκι, Πλάτανο, Κοπανό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε καταγραφή και επαγγελματική φωτογράφιση παλαιών αυθεντικών ενδυμασιών με στόχο τη χαρτογράφηση των μακεδονικών παραδοσιακών φορεσιών της ευρύτερης περιοχής Ημαθίας. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στη Σχολή του Αριστοτέλη στη Μίεζα για συμβολικούς λόγους, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον μεγάλο δάσκαλο. Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Νάουσας για την παραχώρηση κτιρίου για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Οι παλαιές αυθεντικές φορεσιές που καταγράφηκαν αφορούν:

 • στη φορεσιά του Κάμπου της Νάουσας, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπλατάνου Ημαθίας,
 • στην αστική φορεσιά της Νάουσας, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΡΑΠΙΤΣΑ.
 • στη φορεσιά του Ρουμλουκιού με τη συνδρομή της κας Όλγας Σβώλου.

Θερμές ευχαριστίες στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη για την ουσιαστική υποστήριξη της εκδήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με τη μουσική και το χορό από το Δημοτικό  Ωδείο  Νάουσας

Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με τη μουσική και το χορό...

Από τις 1 Οκτωβρίου 2018 και για ένα μήνα το Δημοτικό...

Εγγραφές και συμμετοχές στις χορωδίες της Αλεξάνδρειας

Εγγραφές και συμμετοχές στις χορωδίες της...

 Ξεκίνησαν και φέτος δυναμικά τις πρόβες και τη...

 Η γιορτή της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Γηροκομείο Βέροιας

Η γιορτή της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Γηροκομείο...

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 14...

Τιμήθηκε η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας  των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην Ημαθία

Τιμήθηκε η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των...

Τιμήθηκε την Κυριακή η ημέρα Εθνικής Μνήμης της...

Απολογισμός και ευχαριστίες για την περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας στις γειτονιές της πόλης και σε Τοπικές Κοινότητες με την παράσταση «Εις τους πέντε δρόμους»

Απολογισμός και ευχαριστίες για την περιοδεία του...

 Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ...

Εγγραφές για τα τμήματα του Μ.Ε.Γ.Σ.Ν. ΚΟΠΑΝΟΥ «Η ΜΙΕΖΑ»

Εγγραφές για τα τμήματα του Μ.Ε.Γ.Σ.Ν. ΚΟΠΑΝΟΥ «Η ΜΙΕΖΑ»

Από τον Μορφωτικό σύλλογο Κοπανού «Η ΜΙΕΖΑ»...

Με την πρέπουσα τιμή και λαμπρότητα η ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Γηροκομείο Βέροιας

Με την πρέπουσα τιμή και λαμπρότητα η ύψωση του Τιμίου...

Με τον δέοντα σεβασμό αλλά και με την πρέπουσα...

Μουσική …δίχως σύνορα! με τους  Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη  ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ

Μουσική …δίχως σύνορα! με τους Κωνσταντίνο και...

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΣΤΙΣ 9.30 μ.μ.Απρόσμενοι και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Από τις 1 Οκτωβρίου 2018 και για ένα μήνα το Δημοτικό Ωδείο Νάουσας δίνει την ευκαιρία σε όσους μαθητές και μαθήτριες, νέους και νέες σκέφτονται στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν την εκμάθηση ενός μουσικού...

 Ξεκίνησαν και φέτος δυναμικά τις πρόβες και τη δραστηριότητά τους, οι χορωδίες της Αλεξάνδρειας, μια πολύ δημιουργική και σημαντική δραστηριότητα που οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και...

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 ,τελέσθηκαν με κατάνυξη στον Ιερό Ναό του Γηροκομείου Βέροιας, ο οποίος και είναι αφιερωμένος στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού , ο Εσπερινός και η Θεία...