Επιτυχημένο το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας

Επιτυχημένο το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας

Mε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον της Βέροιας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιος Τάτσιος στην εισήγησή του τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα ενωτικό πνεύμα, παρουσιάζοντας το έργο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Ομοσπονδίας. Ανέδειξε τη σπουδαιότητα του συμφώνου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΠΟΠΣΜ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της υπό ίδρυση έδρας Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που δρομολογείται στο πλαίσιο αυτό. Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε θέματα ξενόφερτων στοιχείων στη Μακεδονική Παράδοση. Τόνισε ότι η γλώσσα δεν αποτελεί κριτήριο που προσδιορίζει την εθνική συνείδηση και κάλεσε τους γηγενείς Μακεδόνες να μην παρασύρονται από τα ξένα κέντρα που επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη Μακεδονική από την ευρύτερη Ελληνική Παράδοση. Τέλος απηύθυνε γενικό κάλεσμα προς τους χοροδιδασκάλους, αλλά και προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακεδόνων να συστρατευτούν με την ΠΟΠΣΜ στην προσπάθεια διατήρησης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης.

 

Ακολούθησε η εισήγηση της Επίκουρου Καθηγήτριας ΤΕΦΑΑ Σερρών κας Καλλιόπης Πανοπούλου που ανέπτυξε το θέμα: «Παράλληλες Παραδόσεις: από τη βίωση στη διδασκαλία του χορού», δείχνοντας την πορεία που ακολούθησε η εκμάθηση του παραδοσιακού χορού στο πέρασμα του χρόνου (από τους βιωματικούς χορευτές στους χοροδιδασκάλους).

Τη σκυτάλη πήρε ο κ.Μανώλης Βαλσαμίδης που αποτελεί μέλος του Συμβουλίου Προσωπικοτήτων της ΠΟΠΣΜ και ανέπτυξε το θέμα «Στα ίχνη των βημάτων των παραδοσιακών μας χορών». Το κοινό γεύτηκε το απόσταγμα της εμπειρίας του κ. Βαλσαμίδη από την πολυετή ενασχόλησή του με τα πολιτιστικά της περιοχής, αλλά και από την αξιόλογη ερευνητική του δράση.

Συνέχισε ο ερευνητής κ. Ζάλιος Χρήστος, επίσης μέλος της επιτροπής προσωπικοτήτων της ΠΟΠΣΜ, με θέμα «Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και κομπανίες στη Νάουσα και στην ευρύτερη περιοχή από τις αρχές του 20ου αιώνα». Παρατέθηκε πληθώρα πληροφοριών και φωτογραφιών από οργανοπαίκτες που συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης.

Η σειρά των εισηγήσεων έκλεισε με την παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς του Κάμπου της Νάουσας από τον χοροδιδάσκαλο Παντελή Πασχαλίδη. Πραγματοποιήθηκε μια λεπτομερής περιγραφής τόσο της ιστορίας της φορεσιάς όσο και του κάθε κομματιού της μεμονωμένα. Ντύθηκαν τρεις κοπέλες με αυθεντικές παλιές ενδυμασίες, κομμάτια των οποίων χρονολογούνται από το 1860.

 

Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας κ. Σοφιανίδης. Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι από Νάουσα, Βέροια, Χαρίεσσα, Αλεξάνδρεια, Ξεχασμένη, Αγία Μαρίνα, Ακρολίμνη, Τρίλοφο, Λευκάδια, Κρύα Βρύση, Αρκοχώρι, Άγιο Γεώργιο, Καμποχώρι, Πολυπλάτανο, Μονόσπιτα, Βρυσάκι, Πλάτανο, Κοπανό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε καταγραφή και επαγγελματική φωτογράφιση παλαιών αυθεντικών ενδυμασιών με στόχο τη χαρτογράφηση των μακεδονικών παραδοσιακών φορεσιών της ευρύτερης περιοχής Ημαθίας. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στη Σχολή του Αριστοτέλη στη Μίεζα για συμβολικούς λόγους, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον μεγάλο δάσκαλο. Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Νάουσας για την παραχώρηση κτιρίου για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Οι παλαιές αυθεντικές φορεσιές που καταγράφηκαν αφορούν:

  • στη φορεσιά του Κάμπου της Νάουσας, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπλατάνου Ημαθίας,
  • στην αστική φορεσιά της Νάουσας, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΡΑΠΙΤΣΑ.
  • στη φορεσιά του Ρουμλουκιού με τη συνδρομή της κας Όλγας Σβώλου.

Θερμές ευχαριστίες στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη για την ουσιαστική υποστήριξη της εκδήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υποδέχεται το 2019 με μύηση στην αρχαία ζωγραφική

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υποδέχεται το 2019 με...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εύχεται σε όλους μία ...

Η «Βάντα»   του Γ.Ξ.Τροχόπουλου   παρουσιάζεται την Κυριακή στην Sala της Ελιάς

Η «Βάντα» του Γ.Ξ.Τροχόπουλου παρουσιάζεται την...

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ώρα 11.30 π.μ. στον πολυχώρο...

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της Ευξείνου...

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του ετήσιου χορού της...

Μαθητική επίσκεψη   στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας   στο πλαίσιο του   προγράμματος Erasmus+

Μαθητική επίσκεψη στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας στο...

Τη Δευτέρα 14-1-2018 ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας υποδέχτηκε...

Ευχές για μία ακόμα δημιουργική χρονιά στην πίτα του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών

Ευχές για μία ακόμα δημιουργική χρονιά στην πίτα του...

Με ευχές για ακόμα μία δημιουργική χρονιά με πολλές...

Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του ΑΣ JUDO ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του ΑΣ JUDO ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ...

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «SALA» του...

Έκοψε την πίτα της η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Έκοψε την πίτα της η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Με πλήθος φίλων και μελών πραγματοποιήθηκε η κοπή της...

Διάθεση λεωφορείου απο την ΕΑΑΣ για τη συμμετοχή των μελών του στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Διάθεση λεωφορείου απο την ΕΑΑΣ για τη συμμετοχή των...

Ανακοινώνεται ότι η ΕΑΑΣ θα διαθέσει λεωφορείο για τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εύχεται σε όλους μία  δημιουργική χρονιά, με υγεία, ηρεμία και ευημερία. Κάθε νέα αρχή  σηματοδοτεί την σχέση μας με το παλιό, με αυτό που ήδη υπήρξε και  εξακολουθεί να υπάρχει....

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ώρα 11.30 π.μ. στον πολυχώρο ΕΛΙΑ αίθουσα Sala, θα γίνει η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Γ.Ξ.Τροχόπουλου, που εκδόθηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα μιας νουβέλας υπό τον τίτλο...