ΕΛΛΑΔΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους δασικούς χάρτες χτυπάει η ΕΝΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους δασικούς χάρτες χτυπάει η ΕΝΠΕ

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και γι αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ζητάει την αναστολή της ανάρτησης και συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, αφού σύμφωνα με την απόφαση της ΕΝΠΕ, οι εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 και 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμείνουν αγροτικές και να μην χάσουν αυτό το χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο επίσης να ισχύσει και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγεγραμμένες στον ΟΠΕΚΕΠΕ).

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αναγκαία η αναστολή της ανάρτησης των χαρτών, έως ότου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με νομοθετική ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επισήμανε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ο εισηγητής, περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, προειδοποίησε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και προχωρήσει η ανάρτησή τους, «οι επιπτώσεις, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, θα είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας».

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ θεωρεί ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας κινδυνεύει να της επιβληθούν από την ΕΕ σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφ’ ενός να κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν κι αφ’ ετέρου να διακοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί την κατάρτιση των δασικών χαρτών «σημαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόμενο στόχο της Ελληνικής Πολιτείας και το οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί. Οι δασικοί χάρτες περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα. Καταρχήν το ουσιαστικότερο πρόβλημα προκύπτει από την αγνόηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ένα οργανισμό που χρησιμοποιεί τις εκτάσεις που αμφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας, τον υποχρεώνει να αποδέχεται αυτά που ένα δημόσιο έγγραφο δίνει στη δημοσιότητα ως δεδομένα. Επομένως αδιακρίτως σε ποια φάση θα βρίσκονται οι διαδικασίες εξέτασης των ενστάσεων οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, που θα υποβάλουν οι αγρότες μέχρι τέλος Απριλίου θα διαφοροποιούν τα δικαιώματα, δηλαδή θα μειώνουν τις ενισχύσεις.» 

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΝΠΑ, σοβαρό πρόβλημα που θα εμφανιστεί είναι ότι η εφαρμογή ισχυουσών διατάξεων ή και η ψήφιση νέων για την επίλυση των προβλημάτων θα είναι χρονοβόρα, πόσο μάλλον όταν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Και το τρίτο και χειρότερο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές, όσο και με τη αναζήτηση εξηγήσεων από την Ε.Ε. για τις προηγούμενες χρονιές.

Κίνδυνο διατρέχουν επίσης εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις.

Κατόπιν τούτων το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί:

-Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα μεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. Δεν μπορεί να αγνοείται μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.

-Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας.

-Την ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές .

-Την γενναία απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων.

-Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς, που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η σχετική ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατάθεσε πρόσφατα ο Απ.Βεσυρόπουλος καθώς και ο Θ. Θεοχαρόπουλος. (βλέπε σελ. 5)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, έως τις 26 Ιουλίου -Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή δήλωσης για πολλούς πολίτες και πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2025

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα...

Άνοιξε από χθες 25 Απριλίου 2024, η πλατφόρμα υποβολής των...

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...