Τραγική η αναδρομή των τροχαίων που βύθισαν στο πένθος και την Ημαθία

Τραγική η αναδρομή των τροχαίων που βύθισαν στο πένθος και την Ημαθία

Τρία μαζικά δυστυχήματα που είτε έγιναν στα γεωγραφικά όρια της Ημαθίας είτε αφορούσαν την Ημαθία είναι ανάμεσα στα 10 πιο σοβαρά τροχαία των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Πρόκειται για μια τραγική αναδρομή, μέσα από το ρεπορτάζ, τροχαίων που βύθισαν σε πένθος τον τόπο μας και όλη την Ελλάδα. Μια χώρα που, παρά τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων σε σχέση με παλιότερα, μετρά αμέτρητα θύματα στην άσφαλτο. 

Χαρακτηριστικό, το ότι στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια είχαμε 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες από τροχαία ατυχήματα.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, το ασύλληπτο τροχαίο με τους 21 νεκρούς μαθητές στα Τέμπη, η αιματοβαμμένη επιστροφή των οπαδών του ΠΑΟΚ και το πολύνεκρο τροχαίο στον Μαλιακό.

 

21 νεκροί μαθητές στα Τέμπη

Ήταν 13 Απριλίου του 2003, όταν 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου έχασαν τη ζωή τους σ’ ένα φρικτό δυστύχημα. Οι μαθητές επέστρεφαν από τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα όταν στις 7.30 το βράδυ στα Τέμπη μια νταλίκα φορτωμένη νοβοπάν συναντήθηκε με το μοιραίο λεωφορείο. Εκεί, στον στενό δρόμο, τα νοβοπάν και οι μελαμίνες γλίστρησαν και άρχισαν να πέφτουν στον δρόμο αλλά και στο λεωφορείο με το οποίο διασταυρώθηκε εκείνη τη στιγμή. Τα νοβοπάν «θέρισαν» όλη την αριστερή πτέρυγα του λεωφορείου, η νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και «δίπλωσε» προσκρούοντας σε τρία αυτοκίνητα.

 

Το διπλό περιστατικό της Εγνατίας

Διπλή καραμπόλα με εγκύους τραυματίες σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2013 στην Εγνατία, στο ύψος της Κλειδιού. Ο απολογισμός ήταν μία γυναίκα οδηγός νεκρή και μια έγκυος τραυματίας. Τουλάχιστον 19 οχήματα ενεπλάκησαν στην παραπάνω καραμπόλα που προκλήθηκε όταν οδηγός φορτηγού λόγω περιορισμένης ορατότητας, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του.

Μισό χιλιόμετρο πιο κάτω σημειώθηκε και δεύτερη καραμπόλα, στην οποία ενεπλάκησαν 8 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων και ασθενοφόρο που μετέφερε έγκυο για να γεννήσει δίδυμα.

 

Μια νταλίκα προσκρούει σε δεκάδες αυτοκίνητα

Μια ακόμη πολύνεκρη τραγωδία βυθίζει το πένθος τη χώρα το 2014. Μια μέρα μετά τη συμπλήρωση 15 ετών από το δυστύχημα των Τεμπών, με θύματα οπαδούς του ΠΑΟΚ, η Εγνατία Οδός γίνεται ξανά τόπος θρήνου. Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη στις 10:20 το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου, όταν στην Εγνατία Οδό στο ύψος του χωριού Μέση, 500 μέτρα από τον κόμβο της Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, μια νταλίκα προσκρούει με ταχύτατα, πάνω σε περίπου 40 αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει λόγω προγραμματισμένης ολιγόλεπτης διακοπής της ΔΕΗ. Ο θλιβερός απολογισμός της φονικής καραμπόλας είναι πέντε νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες.

Και βέβαια, αυτά είναι τα τροχαία που προκάλεσαν σοκ από τον μαζικό αριθμό των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων. Αν σκεφτούμε πόσα θανατηφόρα δυστυχήματα συμβαίνουν όλο το χρόνο, μεμονωμένα , στην περιοχή μας, η λίστα των θυμάτων και των οικογενειών που χάνουν τους ανθρώπους τους, είναι ατελείωτος και θλιβερός. Και εδώ υπάρχει όχι μόνο η ευθύνη της πολιτείας αλλά κυρίως η ατομική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...