Επ’ ευκαιρία της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας «Τα Λαογραφικά μας»… πάνε στην τοπική Ιστορία Η μάχη στο μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά - προσπάθειες για την απελευθέρωση της Βέροιας – τα αντίποινα

Επ’ ευκαιρία της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας «Τα Λαογραφικά μας»… πάνε στην τοπική Ιστορία Η μάχη στο μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά - προσπάθειες για την απελευθέρωση της Βέροιας – τα αντίποινα

Γράφει ο δάσκαλος Μάκης Δημητράκης

 

Στις 3 Μαρτίου 1822 ή στις 19 Φεβρουαρίου (παλαιό ημερολόγιο) – Κυριακή της Ορθοδοξίας – οι οπλαρχηγοί Καρατάσος και Γάτσος μπήκαν στην πόλη της Νάουσας, όπου συνέλαβαν και θανάτωσαν τον διοικητή και τους λίγους Τούρκους στρατιώτες της Φρουράς του. Η ανταρσία κατά του κατακτητή ήταν πλέον γεγονός. Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλης ακολούθησε η επίσημη έναρξη της επανάστασης και μετά από τους πύρινους πατριωτικούς λόγους για ελευθερία από τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο και τον Ζαφειράκη υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στους πύργους και τις πύλες της Νάουσας.

Ακολούθησε η αναγόρευση των αρχηγών. Πολιτικός αρχηγός του κινήματος αναγορεύτηκε ο Ζαφειράκης και στρατιωτικός ο Καρατάσος που χώρισε τους 5000 περίπου άντρες του σε τρία σώματα. Το πρώτο ανέλαβε προσωπικά ο ίδιος με υπαρχηγό τον γιο του Τσάμη, το δεύτερο ο Άγγελος Γάτσος από την Έδεσσα και το τρίτο ο γιος του Γιαννάκης Καρατάσος.

Στις 4 Μαρτίου ο Καρατάσος κατέλαβε το μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά και στο συμβούλιο που ακολούθησε αποφασίσθηκε η κατάληψη της Βέροιας. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης οι Καρατάσος και Γάτσος θα βάδιζαν με 1800 άντρες κατά της Βέροιας.

Ο σωματάρχης Απόστολος Γαλέτσος με 150 άντρες προχώρησε στο στενό πέρασμα (υψώματα Βερμίου – τέως λίμνη Γιαννιτσών) μεταξύ Βέροιας και Έδεσσας (Βοδενά) και ο Καπετάν Πέτρος Γάτσος με άλλους 200 άντρες έπιασε επίκαιρη θέση μεταξύ Βέροιας και Γιαννιτσών έτσι που να διακοπεί η συγκοινωνία της Βέροιας με Έδεσσα και Γιαννιτσά.

Στο μεταξύ στη Βέροια είχαν φτάσει τουρκικές ενισχύσεις με στρατό και πυροβολικό και με επικεφαλής τον Μεχμέτ Αγά Κεχαγιάμπεη που ήταν τοποτηρητής στη Βέροια του Εμπού Λουμπούτ, στρατιωτικού διοικητή της Θεσσαλονίκης. Ο Κεχαγιάμπεης μάλιστα συνέλαβε 12 προκρίτους της πόλης και τους αποκεφάλισε με την κατηγορία ότι είχαν όπλα και ότι ήταν μυημένοι στον αγώνα. Άλλους 36 προκρίτους αλυσοδεμένους τους έστειλε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των επαναστατών οι οπλαρχηγοί κινήθηκαν προς τις προκαθορισμένες θέσεις τους, δηλαδή τις συνοικίες Μπαρμπούτα, Καρά Αχμέτ και τους Μύλους ενώ ο ίδιος ο Καρατάσος προχώρησε προς τον Γύφτικο Μαχαλά και τους Αγίους Αναργύρους για να διευθύνει από εκεί τον αγώνα.

Η διάταξη των σωμάτων ήταν άριστη και ο αιφνιδιασμός στην αρχή πέτυχε. Καταλήφθηκαν οι ακραίες συνοικίες, πυρπολήθηκαν αρκετά τούρκικα σπίτια, πιάστηκαν κάποιοι αιχμάλωτοι και πολλοί Τούρκοι έπεσαν στο ρέμα του Τριπόταμου για να γλιτώσουν.

Αμέσως μετά τις πρώτες αυτές επιτυχίες, ο Καρατάσος πληροφορήθηκε από τους Τούρκους αιχμαλώτους ότι ο Κεχαγιάμπεης ετοιμάζεται για κυκλωτική ενέργεια με ενισχύσεις που έφταναν στη Βέροια και αποφάσισε να αποσυρθεί στο μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά και να οχυρωθεί εκεί.

Πράγματι στις 12 Μαρτίου ο Κεχαγιάμπεης με 4000 άντρες και καβαλάρηδες έκανε την εμφάνισή του. Γύρω στις 7 το πρωί στη θέση Κρεβατάς σημειώθηκαν οι πρώτες συμπλοκές με τα πρώτα θύματα των Τούρκων. Ακολούθως οι Τούρκοι με πέντε τμήματα προσπάθησαν να κυκλώσουν το μοναστήρι αλλά μόνο ένα κατόρθωσε να πλησιάσει στη Μονή. Οι εμπειροπόλεμοι άντρες του Καρατάσου οχυρωμένοι στα κελιά αλλά και πίσω από κορμούς δέντρων απέκρουσαν τους επιτιθέμενους και μετά δύωρη μάχη τους ανάγκασε να οπισθοχωρήσουν.

Ακολουθεί τρίτη επίθεση με επικεφαλής τον ίδιο τον Κεχαγιάμπεη Μεχμέτ Αγά. Μερικοί μάλιστα Τούρκοι ανεβαίνουν στον μαντρότοιχο και πηδούν στην αυλή της Μονής. Η θέση των Ελλήνων γίνεται δύσκολη. Αρχίζει αγώνας σώμα με σώμα, καθώς ο Καρατάσος διατάζει αντεπίθεση. Ο αύλειος χώρος του μοναστηριού γίνεται πραγματικά σφαγείο.

Στη δύσκολη αυτή στιγμή για τους Έλληνες φθάνουν στην ευρύτερη περιοχή οι Ζαφειράκης και Γάτσος με 500 παλικάρια και χτυπούν τους Τούρκους από τα πλευρά αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν στη Βέροια με απολογισμό 1500 νεκρούς ενώ οι Ελληνικές απώλειες ήταν ασήμαντες.

Το πρωί της επόμενης ημέρας οι Τούρκοι έκαμαν γενική έφοδο στο μοναστήρι που το βρήκαν όμως άδειο αφού ο Καρατάσος και οι άντρες του θεώρησαν πιο συνετό να εγκαταλείψουν τη νύχτα το χώρο και να αποσυρθούν στη Νάουσα.

Ο Κεχαγιάμπεης για να εκδικηθεί τη ντροπιαστική ήττα συνέλαβε και κρέμασε τον ηγούμενο Γεράσιμο, λεηλάτησε τη Μονή και 85 γυναικόπαιδα αλυσοδεμένα τα έστειλε στη Θεσσαλονίκη όπου υπέστησαν φοβερά μαρτύρια. Έξι γυναίκες της Βέροιας καταδικάστηκαν να πεθάνουν από στέρηση τροφής. Έζησαν 15 ημέρες τρώγοντας κάρβουνα σ’ ένα υπόγειο όπου είχαν φυλακισθεί. Τη γυναίκα του Καρατάσου και τις δυο του κόρες έκλεισαν σε σακιά με φίδια όπου βρήκαν τραγικό θάνατο Άλλοι 82 πρόκριτοι της πόλης σφάχτηκαν στη θέση «Πυργιά Κιόσκι» μεταξύ του πάρκου της Ελιάς και της εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων (φωτό).

Ιστορική πηγή: Οι Καρατασαίοι

Απ. Τζαφερόπουλου

Φιλόλογου καθηγητή – 1971

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...