Μνήμες ηρώων του 1821 - Μακρυγιάννης. *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Μνήμες ηρώων του 1821 - Μακρυγιάννης. *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Σε δύο πόλους κινείται ο Μακρυγιάννης στα έργα του, φίλοι αναγνώστες: «Τα απομνημονεύματα» και «Τα Οράματα και Θάματα», για να τρυγήσει το Θησαυρό: Πατρίδα και Θρησκεία.

Γράφει: Οι νέοι Έλληνες είναι «απόγονοι των παλαιών Ελλήνων» και παιδιά των συνεχιστών της δικής τους ιστορικής παρουσίας, «του Ρήγα, του Μπότσαρη, του Καραϊσκάκη, του Κανάρη, του Κολοκοτρώνη των Υψηλάντων…».

Απόδειξη; «Θυσίασαν τη ζωή τους και την κατάστασίν τους δι’ αυτήν την ματοκυλισμένη μικρή τους πατρίδα».

Για το Μακρυγιάννη Πατρίδα και Θρησκεία πρέπει να συνυπάρχουν αδιαίρετα στη ζωή των Ελλήνων. Είναι τα θεμέλια λιθάρια της ύπαρξής τους. Η πατρίδα βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με τη «Θρησκεία, γιατί αυτή μας ελευθέρωσε. Ο γνήσιος Έλληνας, διψά για αρετή και για πατριωτισμό». Στη γλώσσα του Μακρυγιάννη ο Θεός ονομάζεται «αφέντης»,. Δηλαδή κύριος του λαού. Σώζει το λαό της αγαθότητάς του.

Γράφει στα «Οράματα και Θάματα»: «Στη δική μας παλαβομάρα αντιστέκεται η απερίγραπτη ευσπλαχνία του Θεού».

Αν ο λαός ξεστράτισε, φταίνε οι ηγέτες του Έθνους. Και αυτούς τους κρίνει ο Μακρυγιάννης με μέτρο «Θρησκεία – Πατρίδα». Εκφράζοντας τον πόνο του για την επικρατούσα κατάσταση – λες και ζει στη σημερινή εποχή – γράφει: «Οι χαραμήδες, οι πολιτικοί μας», «επίορκοι της Πατρίδας και της Θρησκείας», «προσκυνημένοι». Έτσι έφτασαν και «έφκιασαν την πατρίδα πάλι ψάθα». Σ’ αυτόν τον κατήφορο βλέπει να κατρακυλάνε και μερικοί από τους ονομαζόμενους «πνευματικούς ηγέτες», ακόμα και «αρχιγερείς» και παπάδες.

Ο Μακρυγιάννης, φίλοι αναγνώστες, είναι επίκαιρος σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε. Βλέπει και γράφει πως οι ξένοι στον Ελλαδικό χώρο, προσπαθούν τους Έλληνες «να τους φάνε, να τους χάσουν, να τους σβήσουνε, να μη ξανασηκωθούν οι Έλληνες. Αυτοί «οι ανεμοδούρες και διεφταρμένες μηχανές», οι ξένοι ηγεμόνες, δεν βλέπουν με καλό μάτι την Ελλάδα, λόγω Ορθοδοξίας της «εξαιτίας του σαράντα άθλο της Θρησκείας». Όλα αυτά δεν είναι δικές του γνώμες. Κάπου στηρίζονται. Άκουσε το Μαλέρμπ να λέει: «Ένα θα σας βλάψει εσάς, το κεφάλιον της Θρησκείας σας, όπου είναι η ιδέα σ’ εσάς πολύ τυπωμένη».

Η πορεία για την αποκατάσταση του Ρωμαίϊκου είναι άμεσα εξαρτημένη από τη θέληση και Χάρη του Θεού. «Ο Θεός, όπου μας έδωσε αυτό το μικρό βασίλειο, μπορεί να μας δώσει και το φανό». Και συνέχεια: «Αν θέλωμεν το ολίγον να γίνει μεγάλον, πρέπει να λατρεύομεν τον Θεόν, ν’ αγαπάμε την πατρίδα». «Χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη στη Θρησκεία τους, έθνη δεν υπάρχουν.

Βασικό πρόβλημα: η ψυχική ενότητα του λαού: «Ας γίνω εγώ εσύ κι εσύ εγώ. Αν θέλωμεν να φκειάσουμε χωρίον, να ζήσωμεν όλοι μαζί».

Και καταλήγει ο αγράμματος Μακρυγιάννης, αλλά φωτισμένος άνθρωπος του Θεού: «Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και τη Θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι ό,τι θέλουν αν μου κάμουν».

Και παρακαλώ το Θεό να μας ελευθερώσει «από την κακία μας, την ιδιοτέλειά μας και τα πάθη μας… Τώρα ο Θεός θέλει να δοξάζεται απ’ αυτό το μικρό έθνος, ορθοδόξως και ανατολικώς».

Τί καλλίτερο, φίλοι αναγνώστες, θα πρέπει να επιθυμούμε και μεις, στις επικίνδυνες σημερινές συνθήκες που βρισκόμαστε; Μόνο το χέρι του Θεού μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο.

(Μαλέρμπ Φραγκίσκος: Γάλλος ποιητής: 1555-1628).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 24...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...