Το Σάββατο 1 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - «Από τον θυμό… στην ηρεμία …»  μέσα από την διάλεξη -παράσταση  της ομάδας playback “coo- action”

Το Σάββατο 1 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - «Από τον θυμό… στην ηρεμία …» μέσα από την διάλεξη -παράσταση της ομάδας playback “coo- action”

Η ομάδα playback Βέροιας “coo- action” διοργανώνει το Σάββατο 1 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας σε μία διάλεξη-παράσταση με θέμα: «Από τον θυμό… στην ηρεμία …»

Θυμός : απαραίτητος ή περιττός ? πως επιδρά στις σχέσεις? απομακρύνει ή μας φέρνει κοντά? να τον εκφράζω ή να τον καταπίνω? πως τον εκφράζω? ξεσπάω ή επικοινωνώ? Είμαι «κακός» άνθρωπος όταν θυμώνω? Οι σημαντικοί άλλοι της ζωής μου με αγαπούν όταν είμαι θυμωμένος?

Θυμός: αθώος ή ένοχος?

Ο θυμός με το θυμικό έχουν την ίδια ρίζα και προέρχονται από την αρχαία λέξη «θυμός», που σημαίνει «ψυχή». Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι να θυμώνεις κανείς είναι εύκολο. Το να θυμώνει όμως με τον κατάλληλο άνθρωπο , την κατάλληλη στιγμή και να το εκφράζει με τον κατάλληλο τρόπο, αυτό είναι τέχνη. Σύμφωνα με τον Perls ο θυμός προκύπτει από απογοητευτικές προσδοκίες. Το άτομο που δεν ξέρει πώς να εκφράσει το θυμό του, τα βάζει με το πιο βολικό, το πιο εύκολο κι αθώο θύμα: το σώμα.

Στη συνάντηση θα διερευνήσουμε το θυμό, θα δούμε πως μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από τον θυμό, να τον κάνει φίλο του εκφράζοντας τον δημιουργικά στις σχέσεις του και στη ζωή του. Θα μοιραστούμε εμπειρίες και θα συν-δημιουργήσουμε μια παράσταση playback θεάτρου με την ομάδα playback της Βέροιας “coo-action” μέλη της οποίας είναι η Αλέξια Κουκουνασούλη , η Ευση Αρζογλου, η Ελίζα Σιδερίδου, η Μαίρη Μεγγιάνη, η Κική Ταλαρα, η Υακίνθη Σταμπολή και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Το playback θέατρο είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκηνικής συν-δημιουργίας (performance), όπου δεν υπάρχει έργο ή σενάριο, αλλά η ομάδα διαδραματίζει αυτοσχεδιαστικά ιστορίες του κοινού.

Τη δράση συντονίζει η Ευφροσύνη Κιατικίδου, εκπ. ειδικής αγωγής, εκπ. ενηλίκων, εκπ. ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το playback:

Το Playback είναι ένα “Θέατρο – δώρο”. Δημιουργεί έναν τελετουργικό χώρο όπου η κάθε φωνή μπορεί να ακουστεί με την ιστορία της. Η ιστορία ας είναι “δύσκολη”, συνηθισμένη, ασυνήθιστη, “καλυμμένη” ή φορτισμένη. Πάντα θα βρει χώρο να ειπωθεί και να ακουστεί. Άλλωστε, είναι μοναδική και μοναδικής αξίας: και ακριβώς γι αυτό νοηματοδοτείται τόσο πολύ η αφήγησή της στα πλαίσια της “κοινότητας” που δημιουργείται στη διάρκεια της παράστασης.

Τέτοιες αφηγήσεις “ζωντανεύουν” στη σκηνή του Playback μέσα από τον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών.

Σε αυτό το είδος αυτοσχεδιαστικής θεατρικής “πράξης” δεν προϋπάρχει κάποιο έργο ή οποιοσδήποτε άλλος “σεναριακός” οδηγός επάνω στον οποίο έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία για να παρουσιαστεί. Η παράσταση συν-δημιουργείται από το κοινό, τους ηθοποιούς (περιλαμβάνεται και ο μουσικός), και έναν συντονιστή.

…Για την ομάδα:

Η ομάδα coo- action δραστηριοποιείται τα 3 τελευταία χρόνια στο χώρο του Playback του θεάτρου, έχει παίξει σε διάφορα πλαίσια – θεραπευτικά όπως Ιθάκη,OKANA, Αργώ, Συνέδριο Α.Ν, αλλά και σε ανοιχτές παραστάσεις , σε «καλλιτεχνικά στέκια», πολιτιστικές εκδηλώσεις . Γενικότερα, η ομάδα παρουσιάζεται σε διάφορα πλαίσια, πραγματοποιεί παραστάσεις χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία αλλά και παραστάσεις με ειδικό θέμα, σε ομάδες θεατών με συγκεκριμένα κίνητρα, σε Θεραπευτικές Κοινότητες, σε ομάδες εποπτείας ή αυτογνωσίας, μουσεία, εκθέσεις, Σχολεία, φυλακές, και γενικότερα σε όποια πλαίσια, φορείς και δράσεις ταιριάζουν στους σκοπούς και τη φιλοσοφία της ομάδας και του Playback.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Παρουσιάζεται το παραμύθι τη Μαρίας Ποπκιώση    «Η μάγισσα Φαφούτα   και τα γλυκά της φίλτρα»

Παρουσιάζεται το παραμύθι τη Μαρίας Ποπκιώση «Η...

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ΑλεξάνδρειαςΗ Δημοτική...

Το προσκλητήριο των Προσκόπων

Το προσκλητήριο των Προσκόπων

Όλοι οι Βεροιώτες – Βεροιώτισσες και όχι μόνο, που...

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας το Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Βέροιας

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας...

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής...

Εκδήλωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Εκδήλωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του...

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την πρόληψη και έγκαιρη...

Το 5ο ΓΕΛ Βεροίας στην 1η συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ στην Ιταλία

Το 5ο ΓΕΛ Βεροίας στην 1η συνάντηση του ευρωπαϊκού...

 Από 5 έως 9 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο...

“Από το Broadway  στο Hollywood” - Συναυλία με μουσικές και τραγούδια από διάσημα Musicals την Κυριακή στο Χώρο Τεχνών Βέροιας

“Από το Broadway στο Hollywood” - Συναυλία με μουσικές και...

To Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής...

Βραδιά αφιερωμένη στο τσίπουρο και  τον μεζέ του στη Λέσχη Αξιωματικών Βέροιας

Βραδιά αφιερωμένη στο τσίπουρο και τον μεζέ του στη...

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας και η 1η Μεραρχία...

Προβολή ταινίας (Cold War-Ψυχρός πόλεμος), δωρεάν κρασί, μειωμένη τιμή -2€ και παρουσίαση - ομιλία

Προβολή ταινίας (Cold War-Ψυχρός πόλεμος), δωρεάν κρασί,...

Αυτή την Τετάρτη 14/11 στις 21.00 το βράδυ, θα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ΑλεξάνδρειαςΗ Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας  και η συγγραφέας Μαρία Ποπκιώση, σας προσκαλούν με χαρά στην παρουσίαση του παραμυθιού με τίτλo: «Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της...

Όλοι οι Βεροιώτες – Βεροιώτισσες και όχι μόνο, που υπήρξαμε Πρόσκοποι και Λυκόπουλα καλούμαστε να γίνουμε μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας. Με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η ευκαιρία, Να...

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας συμμετείχε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με τίτλο: «Συμβουλευτική Ψυχολογία και...