Το Σάββατο 1 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - «Από τον θυμό… στην ηρεμία …»  μέσα από την διάλεξη -παράσταση  της ομάδας playback “coo- action”

Το Σάββατο 1 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - «Από τον θυμό… στην ηρεμία …» μέσα από την διάλεξη -παράσταση της ομάδας playback “coo- action”

Η ομάδα playback Βέροιας “coo- action” διοργανώνει το Σάββατο 1 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας σε μία διάλεξη-παράσταση με θέμα: «Από τον θυμό… στην ηρεμία …»

Θυμός : απαραίτητος ή περιττός ? πως επιδρά στις σχέσεις? απομακρύνει ή μας φέρνει κοντά? να τον εκφράζω ή να τον καταπίνω? πως τον εκφράζω? ξεσπάω ή επικοινωνώ? Είμαι «κακός» άνθρωπος όταν θυμώνω? Οι σημαντικοί άλλοι της ζωής μου με αγαπούν όταν είμαι θυμωμένος?

Θυμός: αθώος ή ένοχος?

Ο θυμός με το θυμικό έχουν την ίδια ρίζα και προέρχονται από την αρχαία λέξη «θυμός», που σημαίνει «ψυχή». Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι να θυμώνεις κανείς είναι εύκολο. Το να θυμώνει όμως με τον κατάλληλο άνθρωπο , την κατάλληλη στιγμή και να το εκφράζει με τον κατάλληλο τρόπο, αυτό είναι τέχνη. Σύμφωνα με τον Perls ο θυμός προκύπτει από απογοητευτικές προσδοκίες. Το άτομο που δεν ξέρει πώς να εκφράσει το θυμό του, τα βάζει με το πιο βολικό, το πιο εύκολο κι αθώο θύμα: το σώμα.

Στη συνάντηση θα διερευνήσουμε το θυμό, θα δούμε πως μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από τον θυμό, να τον κάνει φίλο του εκφράζοντας τον δημιουργικά στις σχέσεις του και στη ζωή του. Θα μοιραστούμε εμπειρίες και θα συν-δημιουργήσουμε μια παράσταση playback θεάτρου με την ομάδα playback της Βέροιας “coo-action” μέλη της οποίας είναι η Αλέξια Κουκουνασούλη , η Ευση Αρζογλου, η Ελίζα Σιδερίδου, η Μαίρη Μεγγιάνη, η Κική Ταλαρα, η Υακίνθη Σταμπολή και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Το playback θέατρο είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκηνικής συν-δημιουργίας (performance), όπου δεν υπάρχει έργο ή σενάριο, αλλά η ομάδα διαδραματίζει αυτοσχεδιαστικά ιστορίες του κοινού.

Τη δράση συντονίζει η Ευφροσύνη Κιατικίδου, εκπ. ειδικής αγωγής, εκπ. ενηλίκων, εκπ. ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το playback:

Το Playback είναι ένα “Θέατρο – δώρο”. Δημιουργεί έναν τελετουργικό χώρο όπου η κάθε φωνή μπορεί να ακουστεί με την ιστορία της. Η ιστορία ας είναι “δύσκολη”, συνηθισμένη, ασυνήθιστη, “καλυμμένη” ή φορτισμένη. Πάντα θα βρει χώρο να ειπωθεί και να ακουστεί. Άλλωστε, είναι μοναδική και μοναδικής αξίας: και ακριβώς γι αυτό νοηματοδοτείται τόσο πολύ η αφήγησή της στα πλαίσια της “κοινότητας” που δημιουργείται στη διάρκεια της παράστασης.

Τέτοιες αφηγήσεις “ζωντανεύουν” στη σκηνή του Playback μέσα από τον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών.

Σε αυτό το είδος αυτοσχεδιαστικής θεατρικής “πράξης” δεν προϋπάρχει κάποιο έργο ή οποιοσδήποτε άλλος “σεναριακός” οδηγός επάνω στον οποίο έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία για να παρουσιαστεί. Η παράσταση συν-δημιουργείται από το κοινό, τους ηθοποιούς (περιλαμβάνεται και ο μουσικός), και έναν συντονιστή.

…Για την ομάδα:

Η ομάδα coo- action δραστηριοποιείται τα 3 τελευταία χρόνια στο χώρο του Playback του θεάτρου, έχει παίξει σε διάφορα πλαίσια – θεραπευτικά όπως Ιθάκη,OKANA, Αργώ, Συνέδριο Α.Ν, αλλά και σε ανοιχτές παραστάσεις , σε «καλλιτεχνικά στέκια», πολιτιστικές εκδηλώσεις . Γενικότερα, η ομάδα παρουσιάζεται σε διάφορα πλαίσια, πραγματοποιεί παραστάσεις χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία αλλά και παραστάσεις με ειδικό θέμα, σε ομάδες θεατών με συγκεκριμένα κίνητρα, σε Θεραπευτικές Κοινότητες, σε ομάδες εποπτείας ή αυτογνωσίας, μουσεία, εκθέσεις, Σχολεία, φυλακές, και γενικότερα σε όποια πλαίσια, φορείς και δράσεις ταιριάζουν στους σκοπούς και τη φιλοσοφία της ομάδας και του Playback.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστερόεσσα και φεγγαρόφωτη υποδέχθηκε η Βέροια τις «Σκιές αγάπης» του Κ. Π. Καβάφη με τη Σόνια Θεοδωρίδου

Αστερόεσσα και φεγγαρόφωτη υποδέχθηκε η Βέροια τις...

Της Δέσποινας ΠαπαγιαννούληΓλυκιά νύχτα του...

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο αλλά και χωρίς ποδήλατα, στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων, που ζωντάνεψε το βράδυ από την μαθητική συναυλία

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο αλλά και χωρίς ποδήλατα, στο...

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ημέρα για ποδήλατο και από τις...

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ -  Ολοκληρωμένη πρόταση   στην εκπαίδευση και τη   δημιουργική απασχόληση

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ...

-Ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος...

 Η βραβευμένη  “Δεσποινίς Τζούλια”, του Ομίλου Φίλων Θεάτρου, 26 και 28 Σεπτεμβρίου στη Στέγη

Η βραβευμένη “Δεσποινίς Τζούλια”, του Ομίλου Φίλων...

 Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας...

Έναρξη τμημάτων οικοτεχνίας από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ημαθίας

Έναρξη τμημάτων οικοτεχνίας από το Σύλλογο...

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, ανακοινώνει ότι στο...

ΤΕΧΝΗ + ΚΟΣΜΗΜΑ … «εκτός χάρτη»

ΤΕΧΝΗ + ΚΟΣΜΗΜΑ … «εκτός χάρτη»

Ήταν μια ωραία βραδιά εγκαινίων και η  έκθεση των...

H κίνηση   του Μητροπολίτη 20/9

H κίνηση του Μητροπολίτη 20/9

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Νέες προβολές στο «ΣΤΑΡ»     20/9/18 - 26/9/18

Νέες προβολές στο «ΣΤΑΡ» 20/9/18 - 26/9/18

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ & ΓΟΥΙΝΙ (ΜΕΤΑΓΛ.)Προβολές μόνο: Πέμπτη 20/9...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Της Δέσποινας ΠαπαγιαννούληΓλυκιά νύχτα του Σεπτέμβρη, η χθεσινή νύχτα, όπου γέμισε ο ολόφωτος ουρανός της πόλης με λέξεις, μουσικές, συναισθήματα, «Σκιές αγάπης» της ποίησης του μεγάλου Αλεξανδρινού...

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ημέρα για ποδήλατο και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, η οδός Ανοίξεως από την Πλατεία Ελιάς έως την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν κλειστή και  προσβάσιμη μόνο για πεζούς και...

-Ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος 2018-2019Από τις 27 Αυγούστου αρχίζουν οι εγγραφές και επανεγγραφές στα τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.  Μπορείτε να...