ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 1 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - «Από τον θυμό… στην ηρεμία …»  μέσα από την διάλεξη -παράσταση  της ομάδας playback “coo- action”

Το Σάββατο 1 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - «Από τον θυμό… στην ηρεμία …» μέσα από την διάλεξη -παράσταση της ομάδας playback “coo- action”

Η ομάδα playback Βέροιας “coo- action” διοργανώνει το Σάββατο 1 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας σε μία διάλεξη-παράσταση με θέμα: «Από τον θυμό… στην ηρεμία …»

Θυμός : απαραίτητος ή περιττός ? πως επιδρά στις σχέσεις? απομακρύνει ή μας φέρνει κοντά? να τον εκφράζω ή να τον καταπίνω? πως τον εκφράζω? ξεσπάω ή επικοινωνώ? Είμαι «κακός» άνθρωπος όταν θυμώνω? Οι σημαντικοί άλλοι της ζωής μου με αγαπούν όταν είμαι θυμωμένος?

Θυμός: αθώος ή ένοχος?

Ο θυμός με το θυμικό έχουν την ίδια ρίζα και προέρχονται από την αρχαία λέξη «θυμός», που σημαίνει «ψυχή». Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι να θυμώνεις κανείς είναι εύκολο. Το να θυμώνει όμως με τον κατάλληλο άνθρωπο , την κατάλληλη στιγμή και να το εκφράζει με τον κατάλληλο τρόπο, αυτό είναι τέχνη. Σύμφωνα με τον Perls ο θυμός προκύπτει από απογοητευτικές προσδοκίες. Το άτομο που δεν ξέρει πώς να εκφράσει το θυμό του, τα βάζει με το πιο βολικό, το πιο εύκολο κι αθώο θύμα: το σώμα.

Στη συνάντηση θα διερευνήσουμε το θυμό, θα δούμε πως μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από τον θυμό, να τον κάνει φίλο του εκφράζοντας τον δημιουργικά στις σχέσεις του και στη ζωή του. Θα μοιραστούμε εμπειρίες και θα συν-δημιουργήσουμε μια παράσταση playback θεάτρου με την ομάδα playback της Βέροιας “coo-action” μέλη της οποίας είναι η Αλέξια Κουκουνασούλη , η Ευση Αρζογλου, η Ελίζα Σιδερίδου, η Μαίρη Μεγγιάνη, η Κική Ταλαρα, η Υακίνθη Σταμπολή και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Το playback θέατρο είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκηνικής συν-δημιουργίας (performance), όπου δεν υπάρχει έργο ή σενάριο, αλλά η ομάδα διαδραματίζει αυτοσχεδιαστικά ιστορίες του κοινού.

Τη δράση συντονίζει η Ευφροσύνη Κιατικίδου, εκπ. ειδικής αγωγής, εκπ. ενηλίκων, εκπ. ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το playback:

Το Playback είναι ένα “Θέατρο – δώρο”. Δημιουργεί έναν τελετουργικό χώρο όπου η κάθε φωνή μπορεί να ακουστεί με την ιστορία της. Η ιστορία ας είναι “δύσκολη”, συνηθισμένη, ασυνήθιστη, “καλυμμένη” ή φορτισμένη. Πάντα θα βρει χώρο να ειπωθεί και να ακουστεί. Άλλωστε, είναι μοναδική και μοναδικής αξίας: και ακριβώς γι αυτό νοηματοδοτείται τόσο πολύ η αφήγησή της στα πλαίσια της “κοινότητας” που δημιουργείται στη διάρκεια της παράστασης.

Τέτοιες αφηγήσεις “ζωντανεύουν” στη σκηνή του Playback μέσα από τον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών.

Σε αυτό το είδος αυτοσχεδιαστικής θεατρικής “πράξης” δεν προϋπάρχει κάποιο έργο ή οποιοσδήποτε άλλος “σεναριακός” οδηγός επάνω στον οποίο έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία για να παρουσιαστεί. Η παράσταση συν-δημιουργείται από το κοινό, τους ηθοποιούς (περιλαμβάνεται και ο μουσικός), και έναν συντονιστή.

…Για την ομάδα:

Η ομάδα coo- action δραστηριοποιείται τα 3 τελευταία χρόνια στο χώρο του Playback του θεάτρου, έχει παίξει σε διάφορα πλαίσια – θεραπευτικά όπως Ιθάκη,OKANA, Αργώ, Συνέδριο Α.Ν, αλλά και σε ανοιχτές παραστάσεις , σε «καλλιτεχνικά στέκια», πολιτιστικές εκδηλώσεις . Γενικότερα, η ομάδα παρουσιάζεται σε διάφορα πλαίσια, πραγματοποιεί παραστάσεις χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία αλλά και παραστάσεις με ειδικό θέμα, σε ομάδες θεατών με συγκεκριμένα κίνητρα, σε Θεραπευτικές Κοινότητες, σε ομάδες εποπτείας ή αυτογνωσίας, μουσεία, εκθέσεις, Σχολεία, φυλακές, και γενικότερα σε όποια πλαίσια, φορείς και δράσεις ταιριάζουν στους σκοπούς και τη φιλοσοφία της ομάδας και του Playback.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νέο πρόγραμμα του κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ - Από τη Μ.Τετάρτη 24/4 έως 1/5

Το νέο πρόγραμμα του κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ - Από τη...

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ 3 (ΜΕΤΑΓΛ.)HOW TO TRAIN YOUR...

Το πρόγραμμα των βραδινών ακολουθιών του Νυμφίου και του Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βέροιας

Το πρόγραμμα των βραδινών ακολουθιών του Νυμφίου και...

Από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας γίνεται...

«Ένα φιλάκι είναι...λίγο» η θεατρική παράσταση του Προμηθέα που εντυπωσίασε το κοινό

«Ένα φιλάκι είναι...λίγο» η θεατρική παράσταση του...

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 η Κεντρική Θεατρική Σκηνή του ...

Η Εστία Ρουμλουκιωτών αναβίωσε για 5η φορά το Πασχαλιάτικο έθιμο των Λαζαρίνων!

Η Εστία Ρουμλουκιωτών αναβίωσε για 5η φορά το...

Βγήκε το πρωί της 20ης Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου,...

Οι εκδρομείς ευχαριστούν το Πρακτορείο «ΑΛΑΤΣΙΔΗ» για την επιτυχημένη   εκδρομή σε Ανδριανούπολη και Ραιδεστό

Οι εκδρομείς ευχαριστούν το Πρακτορείο «ΑΛΑΤΣΙΔΗ» για...

Μία ακόμη επιτυχημένη εκδρομή του Πρακτορείου...

Επετειακή συναυλία με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας  στο πλαίσιο της 197ης Επετείου του Ολοκαυτώματος στη Νάουσα

Επετειακή συναυλία με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας ...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας στο πλαίσιο εορτασμού...

Tο Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βέροιας

Tο Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε στο Ενιαίο Ειδικό...

Στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών καθώς και...

Οι Λαζαρίνες της Βεργίνας γιορτάζουν τον ερχομό της Άνοιξης και της Ανάστασης! - Το έθιμο των Λαζαρίνων

Οι Λαζαρίνες της Βεργίνας γιορτάζουν τον ερχομό της...

                                 Το πρωί του Σαββάτου του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ 3 (ΜΕΤΑΓΛ.)HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 3 Προβολές:  καθημερινά  στις 18.15  ( Μ.Σάββατο 27/4 κλειστά) Σενάριο/Σκηνοθεσία: ΝΤΙΝ ΝΤΕΜΠΛΟΥΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ:  Στη νέα ταινία, ο επικεφαλής και κυβερνήτης ...

Από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας γίνεται γνωστό ότι, την Μ. Δευτέρα, την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη από τις 21.00 και μέχρι τις 22:30, στον Παλαιό Ναό των Αγίων Αναργύρων (που βρίσκεται παραπλεύρως του Νέου...