Για την Αγορά Κουλούρας και το Τελωνείο - Εισήγηση του Δημήτρη Μούρνου στο περιφερειακό συμβούλιο

Για την Αγορά Κουλούρας και το Τελωνείο - Εισήγηση του Δημήτρη Μούρνου στο περιφερειακό συμβούλιο

Για μια ακόμη φορά η Aγορά Κουλούρας και η αξιοποίησή της, με τελωνείο αρχικά και ό,τι άλλο στη συνέχεια, γίνεται το όραμα της Ημαθίας.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων για όσα θα πούμε στη συνέχεια, θα δηλώσουμε από την αρχή ότι συντασσόμαστε με αυτήν την πρόταση την οποία και και υποστηρίζαμε σταθερά μέχρι τώρα σε όλα τα συλλογικά όργανα.

Δεν επιθυμούμε να μειώσουμε τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία αυτών που ανέλαβαν την νέα προσπάθεια, αλλά οι απόψεις των εισηγητών, ότι  οι απαιτούμενες για το τελωνείο εγκαταστάσεις  μπορούν να παραδοθούν σε ένα τετράμηνο καθώς και η ρήτρα ότι το τελωνείο πρέπει να λειτουργήσει  σε 18 μήνες το πολύ, κρίνονται ανεδαφικές.

Ας  είμαστε ψύχραιμοι και πραγματιστές για να μην απογοητεύσουμε τους Ημαθιώτες για μια ακόμη φορά. Aς αφήσουμε τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και ας δούμε βήμα-βήμα τα προβλήματα που μας περιμένουν χωρίς να υπονομεύουμε την απόφασή μας. Για να γίνει αυτή τη φορά πραγματικότητα η αξιοποίησης αυτής της σοβαρής υποδομής. 

Δυστυχώς η εισήγηση δεν προσεγγίζει τις δυσκολίες και τα εμπόδια και κάνει  γενικόλογες αναφορές, καταγράφοντας μόνο επιθυμίες και προθέσεις και όχι ένα συνεκτικό σχέδιο.

Η Αγορά Κουλούρας έχει περάσει από “σαράντα κύματα”, όπως λένε, και έχει πίσω της πολλές αμαρτίες και εκκρεμότητες που θα επηρεάσουν την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Και βέβαια, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες,  για την αρχική σκοπιμότητα του έργου, για την μακρόχρονη αδράνεια  και αδιαφορία αξιοποίησής του, για την λεηλασία που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις. Ευθύνες που διαχέονται σε πολλούς και που χάνονται στο βάθος του χρόνου. 

Το πρώτο και σημαντικότερο έλλειμμα της εισήγησης είναι ότι δεν αναφέρει  κάποια οικονομική  μελέτη. Ποιό είναι το κατά προσέγγιση κόστος του έργου. Ποιός θα το αναλάβει και πότε και σε ποιό πρόγραμμα θα ενταχθεί.

Οι σκοπούμενες τεχνικές παρεμβάσεις προφανώς και απαιτούν τεχνική μελέτη που δεν προκύπτει από την εισήγηση ότι υπάρχει. Γνωρίζουμε καλά όλοι πόσο χρονοβόρες διαδικασίες απαιτούνται για την διακήρυξη, την ανάθεση και  την υλοποίηση των μελετών. 

Το τελωνείο θα καταλάβει ένα μέρος του γηπέδου και των υποδομών. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για το σύνολο των εγκαταστάσεων; Πως θα αντιμετωπισθεί ιδιοκτησιακά και γραφειοκρατικά η ανάγκη να εγκατασταθούν δορυφορικά μονάδες όπως  γραφεία εκτελωνιστών και εμπόρων, συνεργεία υποστηρικτικά μεταφορικών μέσων, καταστήματα εστίασης κλπ.;

Καταλαβαίνει κανείς με όλα αυτά, ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό αλλά συγχρόνως δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις εκ των προτέρων για να μην βιώσουμε για μία ακόμη φορά μια ατελέσφορη προσπάθεια. Εκτός και αν όλα αυτά γίνονται για τις εντυπώσεις και τις δημόσιες σχέσεις.

Συνοψίζοντας. Η συγκεκριμένη εισήγηση-πρόταση αποτελεί πρόχειρη και βιαστική απάντηση στις πιέσεις της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων. Γενικόλογη και ασαφής δεν εγγυάται την ευόδωση του εγχειρήματος. Σ΄ αυτήν την εισήγηση  εμείς δηλώνουμε παρών. Ευχόμαστε να υπερβεί τις αδυναμίες και τις ελλείψεις της και να επιτύχει  το στόχο της. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...