Με υπομονή και αγωνία περιμένουν οι οινοποιοί της Ημαθίας την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί

Με υπομονή και αγωνία περιμένουν οι οινοποιοί της Ημαθίας την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί

Το «πράσινο φως» φαίνεται να δίνουν στην κυβέρνηση τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ώστε να περάσει το επόμενο διάστημα νομοθετική διάταξη για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Ο χαμηλός δημοσιονομικός αντίκτυπος και η αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να έπαιξαν ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, που θα ευνοήσει τα μέγιστα μικρές και μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις και της Ημαθίας, και γενικά τον πολύ αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια κλάδο.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνάντηση που είχε (27 Απριλίου) με την κλαδική συνεταιριστική οργάνωση αμπελουργικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, δείχνοντας μάλιστα τον ερχόμενο Αύγουστο ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου έχει λάβει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων (τα οποία ήδη μελετώνται) με προοπτική μηδενισμού του συντελεστή και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη σχετική διάταξη η οποία, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

 

Φουντούλης: Περιμένουμε, γιατί καταστραφήκαμε

«Υπάρχει δέσμευση και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Βουλή, και όλων σχεδόν των προέδρων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Περιμένουμε με πολλή υπομονή και συγκρατημένα να ακούσουμε τα καλά νέα της κατάργησης του φόρου, δεδομένου ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο καταστράφηκαν όλα τα οινοποιεία της χώρας» είπε μιλώντας στον «Λαό» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος και του ΑΑΟΣ Vaeni.

 

Δεν απέδωσε το μέτρο

Πάντως προς τη θετική αυτή εξέλιξη για άρση αυτού του στρεβλού μέτρου, φαίνεται να έπαιξαν ρόλο, εκτός φυσικά από τις έντονες αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων και των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Η μειωμένη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου, δεδομένου ότι οι εισπράξεις στα φορολογικά έσοδα, που ήταν πολύ χαμηλότερες από τα 55 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η επιβολή του φόρου 20 λεπτών το λίτρο (περίπου 15 λεπτά ανά φιάλη).

-Η τεράστια γραφειοκρατία που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου στους παραγωγούς και το υπόλοιπο σύστημα διακίνησης του κρασιού.

-Η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στο λαθρεμπόριο του οίνου όπως πιστοποιούν οι έλεγχοι των συνεργείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εκτιμάται πως σήμερα η παράνομη διακίνηση χύμα κρασιού αντιστοιχεί στο 65% της παραγόμενης ποσότητας.

-Η αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώθηκε στο 4,2% που επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις.

 

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Άμεση κατάργηση του φόρου

Με ερώτηση προς τo υπουργείo Οικονομικών (μία ακόμη από κόμμα της αντιπολίτευσης) ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ζητούν την άμεση κατάργηση του άδικου και αντιαναπτυξιακού φόρου στο κρασί καθώς και μέτρα στήριξης των οινοποιείων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Όπως ήταν αναμενόμενο και όπως σας είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει με παρεμβάσεις μας στη Βουλή, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένα μέτρο άδικο, αντιαναπτυξιακό και αναποτελεσματικό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τα 120 εκατ. Ευρώ που προσδοκούσε να εισπράξει η Κυβέρνηση από το φόρο στο κρασί, έχουν εισπραχθεί ελάχιστα ενώ έχουν αυξηθεί οι ποσότητες που διακινούνται χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.

Με την επιβολή του φόρου, οι συνέπειες για τις συνεταιριστικές και τις ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας καθώς και τους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους στον οινικό τομέα είναι καταστροφικές.

Επιπλέον, με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αλλά και την επιβάρυνση (οικονομική και ταμειακή), το δίκτυο οινοποιών Κρήτης, με επιστολή του, ζητά άμεσα την κατάργηση της υποχρεωτικής ογκομέτρησης δεξαμενών οινοποιείων και προτείνει, με υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του οινοποιού, να καλύπτεται η ανάγκη πιστοποίησης της ογκομέτρησης των δεξαμενών.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί,     

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί;

2. Έως ότου υλοποιηθεί η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί προτίθεστε να εξετάσετε θετικά την πρόταση του δικτύου οινοποιών Κρήτης για κατάργηση της υποχρεωτικής ογκομέτρησης δεξαμενών οινοποιείων;».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ από Α/Κ Βέροιας έως Α/Κ Πολυμύλου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΕΓΝΑΤΙΑΣ...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

"ZERO PLASTIC" η φετινή χρονιά για το περιβάλλον! -...

Το πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων...

Πρόσκοποι Βέροιας: Το πρόγραμμα των θερινών κατασκηνώσεων

Πρόσκοποι Βέροιας: Το πρόγραμμα των θερινών...

Οι Πρόσκοποι Βέροιας ανακοινώνουν:1)  Πρόγραμμα...

H δικηγόρος Μαρία Τορορή υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με το ΚΙΝΑΛ

H δικηγόρος Μαρία Τορορή υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με...

H δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Νάουσας Μαρία...

ΑΓΑΘΙΟΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΥ  «ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ»

ΑΓΑΘΙΟΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΥ «ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ»

Γράφει ο  Θωμάς ΓαβριηλίδηςΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

«βραδιά Όπερας» «κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο»

«βραδιά Όπερας» «κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο»

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

Διεθνής καμπάνια για τη Μακεδονία   και «δρόμοι του Μ. Αλεξάνδρου» ως απάντηση στους ανιστόρητους και μοχλός ανάπτυξης   της Β. Ελλάδας – Πρωταγωνίστρια η Ημαθία

Διεθνής καμπάνια για τη Μακεδονία και «δρόμοι του Μ....

Για τους «Δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ένα...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Καλούμε την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την απόφαση άμεσα

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Καλούμε...

Σχετικά με την αρ. 9146/11-6-2019, απόφαση της Δ/νσης Β/θμιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού, στα πλαίσια εκτέλεσης...

Το πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων ΟΤΕ Ημαθίας στα πλαίσια ενημέρωσης του κόσμου για το "ZERO PLASTIC" όπως έχει χαρακτηριστεί για το περιβάλλον η φετινή χρονιά προσπαθώντας να τους...