Με υπομονή και αγωνία περιμένουν οι οινοποιοί της Ημαθίας την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί

Με υπομονή και αγωνία περιμένουν οι οινοποιοί της Ημαθίας την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί

Το «πράσινο φως» φαίνεται να δίνουν στην κυβέρνηση τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ώστε να περάσει το επόμενο διάστημα νομοθετική διάταξη για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Ο χαμηλός δημοσιονομικός αντίκτυπος και η αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να έπαιξαν ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, που θα ευνοήσει τα μέγιστα μικρές και μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις και της Ημαθίας, και γενικά τον πολύ αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια κλάδο.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνάντηση που είχε (27 Απριλίου) με την κλαδική συνεταιριστική οργάνωση αμπελουργικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, δείχνοντας μάλιστα τον ερχόμενο Αύγουστο ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου έχει λάβει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων (τα οποία ήδη μελετώνται) με προοπτική μηδενισμού του συντελεστή και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη σχετική διάταξη η οποία, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

 

Φουντούλης: Περιμένουμε, γιατί καταστραφήκαμε

«Υπάρχει δέσμευση και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Βουλή, και όλων σχεδόν των προέδρων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Περιμένουμε με πολλή υπομονή και συγκρατημένα να ακούσουμε τα καλά νέα της κατάργησης του φόρου, δεδομένου ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο καταστράφηκαν όλα τα οινοποιεία της χώρας» είπε μιλώντας στον «Λαό» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος και του ΑΑΟΣ Vaeni.

 

Δεν απέδωσε το μέτρο

Πάντως προς τη θετική αυτή εξέλιξη για άρση αυτού του στρεβλού μέτρου, φαίνεται να έπαιξαν ρόλο, εκτός φυσικά από τις έντονες αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων και των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Η μειωμένη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου, δεδομένου ότι οι εισπράξεις στα φορολογικά έσοδα, που ήταν πολύ χαμηλότερες από τα 55 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η επιβολή του φόρου 20 λεπτών το λίτρο (περίπου 15 λεπτά ανά φιάλη).

-Η τεράστια γραφειοκρατία που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου στους παραγωγούς και το υπόλοιπο σύστημα διακίνησης του κρασιού.

-Η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στο λαθρεμπόριο του οίνου όπως πιστοποιούν οι έλεγχοι των συνεργείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εκτιμάται πως σήμερα η παράνομη διακίνηση χύμα κρασιού αντιστοιχεί στο 65% της παραγόμενης ποσότητας.

-Η αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώθηκε στο 4,2% που επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις.

 

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Άμεση κατάργηση του φόρου

Με ερώτηση προς τo υπουργείo Οικονομικών (μία ακόμη από κόμμα της αντιπολίτευσης) ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ζητούν την άμεση κατάργηση του άδικου και αντιαναπτυξιακού φόρου στο κρασί καθώς και μέτρα στήριξης των οινοποιείων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Όπως ήταν αναμενόμενο και όπως σας είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει με παρεμβάσεις μας στη Βουλή, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένα μέτρο άδικο, αντιαναπτυξιακό και αναποτελεσματικό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τα 120 εκατ. Ευρώ που προσδοκούσε να εισπράξει η Κυβέρνηση από το φόρο στο κρασί, έχουν εισπραχθεί ελάχιστα ενώ έχουν αυξηθεί οι ποσότητες που διακινούνται χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.

Με την επιβολή του φόρου, οι συνέπειες για τις συνεταιριστικές και τις ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας καθώς και τους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους στον οινικό τομέα είναι καταστροφικές.

Επιπλέον, με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αλλά και την επιβάρυνση (οικονομική και ταμειακή), το δίκτυο οινοποιών Κρήτης, με επιστολή του, ζητά άμεσα την κατάργηση της υποχρεωτικής ογκομέτρησης δεξαμενών οινοποιείων και προτείνει, με υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του οινοποιού, να καλύπτεται η ανάγκη πιστοποίησης της ογκομέτρησης των δεξαμενών.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί,     

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί;

2. Έως ότου υλοποιηθεί η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί προτίθεστε να εξετάσετε θετικά την πρόταση του δικτύου οινοποιών Κρήτης για κατάργηση της υποχρεωτικής ογκομέτρησης δεξαμενών οινοποιείων;».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα,   για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο   από την εξέγερση   του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...