Διερευνητική επίσκεψη του Γ. Πρόξενου του Ουζμπεκιστάν στην Ημαθία. Εμπορικές και πολιτιστικές συνεργασίες

Διερευνητική επίσκεψη του Γ. Πρόξενου του Ουζμπεκιστάν στην Ημαθία. Εμπορικές και πολιτιστικές συνεργασίες

Μια χώρα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε αναπτυξιακή τροχιά είναι το Ουζμπεκιστάν το οποίο φέτος γιόρτασε την 26η επέτειο ανεξαρτησίας του από τη Σοβιετική Ένωση και ανοίγει πόρτες στις επενδύσεις ξένων κρατών, κυρίως σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Μια διερευνητική επίσκεψη στον Νομό μας για να συζητηθούν εν δυνάμει εμπορικές και πολιτιστικές συνεργασίες με την Ημαθία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκίνησε την Παρασκευή ο γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν κ. Ολίμ Κασίμοφ. Το μεσημέρι επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ουζμπεκιστάν, με συνδετικό κρίκο τον Μέγα Αλέξανδρο, τον οποίο η χώρα της Κεντρικής Ασίας θεωρεί ως μέγα σύμβολο ειρήνης που ένωσε τους λαούς στην πολύχρονη εκστρατεία του με αφετηρία τη γη της Ημαθίας.

«Η πολιτιστική εκστρατεία  του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ο γάμος του με την πανέμορφη Ρωξάνη στην γη της Σογδιανής, το σημερινό Ουζμπεκιστάν, όπως και οι γάμοι χιλιάδων Μακεδόνων στη χώρα σας, αναδεικνύουν την κοινή παράδοση και ιστορία των δύο χωρών μας. Σήμερα βρίσκεστε λίγα χιλιόμετρα από τις Αιγές, την πρωτεύουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Φιλίππου του δεύτερου, καθώς και ο περίφημος τάφος του Πρίγκιπα, ενός εφήβου 13 χρονών, που είναι του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, Αλεξάνδρου του Δ΄», τόνισε μεταξύ άλλων στην προσφώνησή του ο κ. Καλαϊτζίδης απευθυνόμενος στον γενικό πρόξενο και θύμισε τη φιλοξενία που δέχθηκαν στην Τασκένδη (πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν) και σε άλλες πόλεις, οι Έλληνες, μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε οι συναντήσεις του κ. Κασίμοφ με επιχειρηματίες του πρωτογενούς και εξαγωγικού τομέα της Ημαθίας να δώσουν επωφελείς συνεργασίες και να προχωρήσουν και στο τουριστικό και πολιτιστικό κομμάτι. Τον πρόξενο παρουσίασε ο κ. Σταύρος Γιανναβαρτζής τον  οποίο ο κ. Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε, μαζί με τον κ. Δημ. Ανδρεάδη, για το κάλεσμα του κ. Κασίμοφ και την υποδοχή του στην Ημαθία. Τον πρόξενο συνόδευε ο κ. Ξενοφών Λαμπράκης πρόεδρος του Ευρασιατικού Συνδέσμου που έκανε και τη μετάφραση.

 

Ανοιχτό κάλεσμα σε επενδυτές από την Ημαθία

Μια σύντομη παρουσίαση της χώρας του έκανε ο κ. Κασίμοφ επισημαίνοντας ότι το Ουζμπεκιστάν έχει 33 εκατ. πληθυσμό σε σύνολο 55 εκ. όλη της Κεντρικής Ασίας. Είναι μια οικονομικά, συνεχώς, αναπτυσσόμενη χώρα με δείκτη ανάπτυξης 8%, με επενδύσεις ξένων κρατών ύψους 15,8 δισ. δολαρίων και κατέχει την 5η θέση στις αναπτυσσόμενες χώρες, με πολιτική σταθερότητα, μηδενική εγκληματικότητα, αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα και πολύ ευνοϊκές συνθήκες και νόμους, για επενδύσεις. Δίνει κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαθέτει ελεύθερες οικονομικές ζώνες και εάν κάποια εταιρία θέλει να επενδύσει (3-7 εκατ. ευρώ) στο Ουζμπεκιστάν έχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς δασμούς και φόρους για 7 χρόνια.

Απευθυνόμενος σε πιθανούς επενδυτές από την περιοχή μας, ο γενικός πρόξενος, τόνισε ότι τους ενδιαφέρουν οι συνεργασίες με εταιρίες κατασκευής οχημάτων, οδοποιίας, εναλλακτικών μορφών ενέργειας, βιοενέργειας, επεξεργασίας απορριμμάτων, παραγωγής-επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων, επεξεργασίας δέρματος, παραγωγής χημικών προϊόντων και οικοδομικών υλικών, καθώς και ο τομέας της διατροφής (γαλακτοκομικά, παιδικές τροφές, καραμέλες, κομπόστες, κρέμες, τυρί κ.ά.). Στα ενδιαφέροντά τους είναι επίσης οι συνεργασίες με επιχειρήσεις εστίασης (ελληνική κουζίνα) και εισαγωγής ελληνικού ελαιόλαδου, παραγωγής ζυμαρικών, βιοτεχνίες αρτοποιημάτων, τεχνολογικά πάρκα και ότι έχει να κάνει με υπηρεσίες τεχνογνωσίας.

Για τον πολιτισμό στο Ουζμπεκιστάν, ο γενικός πρόξενος εκτίμησε ότι θα πρέπει να μιλάει για μέρες και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην 2.500 χρόνων ιστορία της χώρας και των σημαντικών της πόλεων, Μπουχάρα, Σαμαρκάν, Χιβά, Σακρισά, που βρισκόταν στο δρόμο του μεταξιού, ενώ η Τασκένδη μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη πόλη, με ουρανοξύστες και σύγχρονες υποδομές. Η βίζα για να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα βγαίνει μόλις σε δύο ημέρες.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι το προξενείο του Ουζμπεκιστάν είναι πρόθυμο να διευκολύνει κάθε ενδιαφερόμενο αφού πιστεύει πρωτίστως στην ανθρώπινη επαφή, ενώ όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε μια από τις παραπάνω επενδύσεις μπορούν να απευθυνθούν επίσης στην Π.Ε. Ημαθίας και στο Επιμελητήριο.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα και ο κ. Τάσος Γιάγκογλου που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΝ.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-Για την παράσταση «‘Ολγα», του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΝ.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-Για την...

Είναι στατιστικά καταγεγραμμένο  ότι στη χώρα μας,...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων  με διάφορες μορφές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ...

Από την Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. ανακοινώνονται τα εξής:«Σε συνέχεια...

Συγχαρητήρια  Επιστολή προς τον ΤΟΒ

Συγχαρητήρια Επιστολή προς τον ΤΟΒ

Συγχαρητήρια  επιστολή στην πρόεδρο και στα μέλη του...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα  στην πόλη της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην πόλη...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ...

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΒΕΡΟΙΑΣ  Συμπαράσταση   στην αποχή του   Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων Βέροιας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Συμπαράσταση στην...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας εκφράζει την αμέριστη...

Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το Υπουργείο Εσωτερικών για το δημοτικό κολυμβητήριο Βέροιας

Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, , Παιδείας,...

Το ζήτημα του Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος, φέρνει στη Βουλή ο Τάσος Μπαρτζώκας

Το ζήτημα του Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος, φέρνει στη...

Με κοινοβουλευτική αναφορά του προς τον Υπουργό...

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Χορήγηση Ξίφους  Αξιωματικού Στρατού

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...

Ανακοινώνεται ότι η ΕΑΑΣ καταγράφει τις ανάγκες που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...