Παρουσιάστηκε το επιστημονικό περιοδικό «Βέροια - Ερατεινή Ημαθία» - Μια εξαιρετική έκδοση βασισμένη στο επιστημονικό δυναμικό της Βέροιας και Ημαθιωτών του εξωτερικού

Παρουσιάστηκε το επιστημονικό περιοδικό «Βέροια - Ερατεινή Ημαθία» - Μια εξαιρετική έκδοση βασισμένη στο επιστημονικό δυναμικό της Βέροιας και Ημαθιωτών του εξωτερικού

Το πρώτο τεύχος του νέου επιστημονικού περιοδικού της Βέροιας και όλης της Ημαθίας «Βέροια - Ερατεινή Ημαθία», που σκοπό του έχει τη διατήρηση της τοπικής ιστορίας, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Την παρουσίαση της έκδοσης (σύγγραμα έρευνας και λόγου) ανέλαβε ο εκδότης και συντάκτης του περιοδικού καθηγητής Αντώνης Μιχ. Κολτσίδας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι να παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο και χρήσιμο έργο. Είπε επίσης ότι η έκδοση βασίζεται στο επιστημονικό δυναμικό της Βέροιας και Ημαθιώτες του εξωτερικού.

Σύντομες παρεμβάσεις για τις συνεργασίες τους στο πρώτο τεύχος έκαναν στη συνέχεια της εκδήλωσης οι παρόντες συνεργάτες του περιοδικού, ευχόμενοι την επιτυχία της έκδοσης έτσι ώστε να συνεχίσει και με επόμενα τεύχη.

Ο Mr. Γεώργιος Προβατάς, μηχανικός, μίλησε για τον «Διαχρονικό Αριστοτέλη» και τα χαρακτικά που ο ίδιος του αφιέρωσε σε εκθέσεις του στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ο Κων/νος Ζώκος, φυσικός, ασχολήθηκε με την «πορεία των επιδόσεων των μαθητών σε πανελλήνιο επίπεδο» σε μια εξαετία, με απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι η πορεία δυναμικά χειροτερεύει.

Η Δρ Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, αρχιτέκτων, ασχολήθηκε με τη Βέροια και την οπτική των παιδιών, «Αστικός χώρος και παιδική ηλικία», καταλήγοντας σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη σχέση παιδιών και πόλης.

Ο Γεράσιμος Καλλιγάς προσέγγισε την ονομασία της Μπαρμπούτας μέσα από  γλωσσολογική οπτική, καταλήγοντας πως η ονομασία έχει σχέση μάλλον με τη γαλλική, κατάλοιπο των Σταυροφοριών ή τους ισπανόφωνους Εβραίους της Βέροιας.

Ο Μρ. Παύλος Πυρινός κατέθεσε τη δική του έρευνα για το εξατάξιο Γυμνάσιο (1926-27/1936-37) και το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του, εκπλήσσοντας με την επιμονή του στη λεπτομέρεια.

Ο υποστράτηγος ε.α. Αλέξανδρος Τρομπούκης, κατέθεσε στην εργασία του με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Ρουμλούκι» την προσωπική του ματιά ως στρατιωτικός, διανθίζοντας το κείμενό του με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της εποχής.

Τέλος, ο ερευνητής και ποιητής Δημήτρης Καρασάββας συμμετέχει στο περιοδικό με την έρευνα «Βέροια του 1929 – Πτυχές  της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής».

Το περιοδικό διατέθηκε δωρεάν στους παρισταμένους και διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνική ενημέρωση για τη Φυτοπροστασία της Ροδακινιάς από την ΕΥΡΩΦΑΡΜ - Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ στις 6 μ.μ.

Τεχνική ενημέρωση για τη Φυτοπροστασία της Ροδακινιάς...

Η ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε. από το 1993 παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ...

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι  «Δάφνες και Πικροδάφνες»του  Δημήτρη  Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά  σήμερα στη Βέροια

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι «Δάφνες και...

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στηρίζοντας...

Τα  «Σιωπηλά Βήματα» παρουσιάστηκαν στη Νάουσα

Τα «Σιωπηλά Βήματα» παρουσιάστηκαν στη Νάουσα

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα Περιοδικών...

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη στη Δημόσια...

‘Ένας από τους καλύτερους stand up comedians της χώρας, ...

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα - 2019

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία -...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα 14:30 Σύλλογος Ζωγράφων...

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Φίλες και φίλοι του Λ.Ε. της Βέροιας, ελάτε να...

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, οι εκδόσεις...

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την Ιερά Μητρόπολη

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την...

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων σᾶς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Η ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε. από το 1993 παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στην πρωτογενή παραγωγή καλύπτοντας όλες τις καλλιεργητικές ανάγκες από τη σπορά μέχρι τη λίπανση και τη φυτοπροστασία. Με υψηλή ποιότητα προϊόντων...

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στηρίζοντας σταθερά τη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, παρουσιάζει τη νέα παραγωγή «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία ...