Οι εργαζόμενοι αισιοδοξούν για επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ το φθινόπωρο - Ποιο είναι το σχέδιο και ο υποψήφιος αγοραστής

Οι εργαζόμενοι αισιοδοξούν για επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ το φθινόπωρο - Ποιο είναι το σχέδιο και ο υποψήφιος αγοραστής

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες πενήντα ημέρες για την επαναλειτουργία των τριών παραγωγικών μονάδων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, με τους πρώην εργαζόμενους σε Ροδόπη και Ημαθία να αισιοδοξούν ότι οι μηχανές θα πάρουν μπροστά από το προσεχές φθινόπωρο και την κυβέρνηση να στηρίζει με θέρμη το όλο εγχείρημα.

Οι επί χρόνια άνεργοι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας περιμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη δικαστική απόφαση ώστε να προχωρήσει η νομική κατοχύρωση της επένδυσης, ύστερα από την κατάθεση της επίσημης πρότασης από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή στο πτωχευτικό δικαστήριο. Αυτό που προέχει τώρα είναι να καθοριστεί ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης στο πτωχευτικό δικαστήριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς στη συνέχεια κλείνουν τα δικαστήρια με κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στον εισηγητή πτώχευσης, στη σύνδικο πτώχευσης και στο συμβούλιο των πιστωτών έχει σταλεί έγγραφο από τον επενδυτή, που τους ενημερώνει για το ενδιαφέρον του, τη δέσμευσή του στο επιχειρησιακό σχέδιο των εργαζομένων, το αίτημά του να εκποιηθεί στο σύνολό του το υπόλοιπο της πτωχευτικής περιουσίας και την πίστωση ύψους 100 εκατ. ευρώ που διαθέτει ώστε να συμμετάσχει στον επικείμενο πλειστηριασμό. Η τιμή εκκίνησης για το σύνολο της πτωχευτικής περιουσίας αναμένεται να προσεγγίσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

 

Αμφιβολίες Τσίτση

Για «θολό τοπίο» μιλά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης: «Την πρόταση του επενδυτή δεν την έχουμε διαβάσει. Το σχέδιο διάσωσης που προωθείται δεν είναι των εργαζομένων αλλά της τελευταίας διοίκησης πριν κλείσει η επιχείρηση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν για κανένα μνημόνιο συμφωνίας με τον συγκεκριμένο όμιλο. Όταν ήρθε ο εκπρόσωπος των επενδυτών να επισκεφτεί τα εργοστάσια τον ρωτήσαμε ποιος τον έστειλε και ποιος βάζει τα χρήματα. Δεν μας απάντησε τίποτα. Για εμάς είναι κάτι σαν ΄φάντασμα΄ αυτός ο όμιλος. Γνώμη μου είναι ότι αν μπλέξουν τους εργαζομένους σε αυτό το σχέδιο διάσωσης, το οποίο προβλέπει και να γίνουν μέτοχοι, σύντομα θα βρεθούν ξανά απολυμένοι».

 

Όλο το σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ

Δημοσιεύουμε παρακάτω τα στοιχεία του σχεδίου επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, όπως αυτό περιγράφεται στην επίσημη πρόταση εξαγοράς που κατατέθηκε επισήμως στον εκκαθαριστή.

 Ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής: Είναι το ελληνικών συμφερόντων (γνωστό όνομα του εγχώριου επιχειρείν) λουξεμβουργιανό fund με την ονομασία Aiglon. Ειδικότερα -και επειδή ο αγοραστής υποχρεούται εκ του νόμου να είναι εταιρεία με ελληνικό ΑΦΜ- το Aiglon σύστησε τη θυγατρική HPRD (Hellenic Partners for Reconstruction and Development), ενώ έχει κατατεθεί και εγγυητική επιστολή ύψους 100 εκατ. ευρώ από γνωστό χρηματοπιστωτικό Όμιλο του εξωτερικού.

 Τι ζητά να αγοράσει: Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν εκποιηθεί από τον εκκαθαριστή.

 Με ποια διαδικασία: Ο υποψήφιος αγοραστής προτείνει τη διεξαγωγή δημόσιου πλειστηριασμού, στον οποίον θα μπορούν να συμμετάσχουν ενδεχομένως και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

 Μέχρι ποιο χρονικό όριο: Ο αγοραστής έχει θέσει ως χρονικό όριο την 30η Ιουνίου. Η προθεσμία αυτή έχει τεθεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί από την 1η Ιουλίου δεν μπορούν να εκδικαστούν υποθέσεις λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Και δεύτερον, γιατί η νέα εταιρεία θέλει με κάθε τρόπο να είναι έτοιμη να ξεκινήσει έγκαιρα τη λειτουργία της, εκμεταλλευόμενη την εκκοκκιστική περίοδο που ξεκινά κάθε φθινόπωρο.

 Ποιο είναι το τίμημα: Αυτό δεν είναι γνωστό, καθώς θα προκύψει από το αποτέλεσμα του δημόσιου πλειστηριασμού (εάν φυσικά, αυτός γίνει). Πάντως, οι πρώην εργαζόμενοι που στηρίζουν το εγχείρημα της HPRD και συνεργάζονται με αυτή, είχαν αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου μετά την χρονική απαξίωση που έχουν υποστεί, μεταξύ των 25 και των 30 εκατ. ευρώ.

 Ποιοι θα εισπράξουν το τίμημα: Αν υποθέσουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΚΛΩ πουληθούν προς 30 εκατ. ευρώ, τότε τα 15 εκατ. (το 50%) θα εισπραχθούν από τους πρώην εργαζόμενους και τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ (το εναπομείναν 50%). Προφανώς, οι πιστώτριες τράπεζες δεν αναμένεται να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε το τίμημα να υπερέβαινε ένα ποσό γύρω στα 150 εκατ. ευρώ...

 Ποια εταιρεία θα «τρέξει» την ΕΝΚΛΩ: Σε περίπτωση που κατακυρωθεί η πώληση στην HPRD, τότε θα δημιουργηθεί μια νέα ανώνυμη εταιρεία στην οποία:

• Η HPRD θα εισφέρει από τα αγορασθέντα περιουσιακά στοιχεία, τα κτίρια, τα ακίνητα, τα μηχανήματα και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για την επαναλειτουργία των τριών συγκεκριμένων (όχι όλων) μονάδων σε Ροδόπη και Ημαθία.

• Οι 437 πρώην εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει MOU με τον επίδοξο αγοραστή-επιχειρηματία θα εισφέρουν το business plan επαναλειτουργίας των μονάδων, καθώς και την παρουσία τους στο εργατικό-στελεχιακό δυναμικό της (όχι χρήματα).

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, στην νεοσύστατη εταιρεία που θα «τρέξει» την ΕΝΚΛΩ, η HPRD (επιχειρηματίας-αγοραστής) θα διαθέτει το 80% των μετοχών και οι εργαζόμενοι το 20%.

Γίνεται φανερό ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ακινήτων και μηχανημάτων της πρώην ΕΝΚΛΩ δεν θα εισφερθεί στην νέα εταιρεία, αλλά θα παραμείνει στην HPRD που αποτελεί ιδιοκτησία κατά 100% του υποψήφιου αγοραστή.

 Εμπόδια στην εκποίηση μετοχών: Οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα πώλησης των μετοχών τους (το 20%) για τρία χρόνια και θα υπάρξει δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέρη (επιχειρηματίας ή εργαζόμενοι) θελήσει να πουλήσει.

 Κεφάλαιο κίνησης: Σύμφωνα με την πρόταση, η λειτουργία της ΕΝΚΛΩ θα είναι σταδιακή, άρα σταδιακά θα προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, σταδιακά θα συντηρούνται οι μονάδες και σταδιακά θα προχωρούν οι εργασίες συντήρησης. Ο αγοραστής πάντως δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης.

 Τι κέρδη προβλέπει το business plan: Στο υποβληθέν business plan προβλέπεται για την επόμενη πενταετία μέσο ετήσιο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους πέντε εκατ. ευρώ και μάλιστα με βάση το χειρότερο σενάριο (worst case scenario).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...