Το συγγραφικό έργο του «ανασκαφέα της μνήμης» Γ. Λιόλιου παρουσίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας

Το συγγραφικό έργο του «ανασκαφέα της μνήμης» Γ. Λιόλιου παρουσίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας

Μια εξαιρετική εκδήλωση διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας για να τιμήσει  τον δικηγόρο - συγγραφέα Γιώργο Λιόλιο για το συγγραφικό έργο του. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου παρουσία πολλών φίλων και συναδέλφων του Γιώργου Λιόλιου, με εμβληματική μορφή, όπως είπε ο πρόεδρος Δημήτρης Ζυγουλιάνος,  αυτήν του Γιώργου Χιονίδη για τον οποίο ανέφερε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος να τιμήσει για το τεράστιο έργο του.  

Τον συγγραφέα προλόγισε ο  κ. Ζυγουλιάνος, ο οποίος για το βιβλίο του Γιώργου Λιόλιου «Σκιές της πόλης» μίλησε με προσωπικές αναφορές και βιώματα, αφού ο πρόεδρος αν και νεότερος έζησε σε αυτές τις γειτονιές. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «συνειδητοποίησα πως, εγώ που γεννήθηκα και έζησα σ αυτήν τη γειτονιά πολύ αργότερα, ζούσα κοντά σε ανθρώπους που ήταν ήρωες, αφού βοήθησαν με τόση ανθρωπιά τους διωκόμενους Εβραίους. Δε φανταζόμουν πως αυτοί οι καθημερινοί άνθρωποι που ζούσαν δίπλα μου ήταν ήρωες. Το βιβλίο του Λιόλιου με βοήθησε να το δω.» 

Η Σοφία Γιοβάνογλου, Δρ. Νομικής και συγγραφέας, για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους δεν κατέστη δυνατό να είναι παρούσα, ωστόσο διαβάστηκε η ομιλία της από τη δικηγόρο Χρύσα Ντίτουρα, η οποία έκανε και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Η κ. Γιοβάνογλου επεσήμανε τα κοινά σημεία με τον Γιώργο Λιόλιο που είναι τα νομικά και ιδιαιτέρως τα ποινικά και η συγγραφή, ενώ υπογράμμισε την επιρροή που είχε επάνω της ο συνάδελφος, συγγραφέας και φίλος της.

 Η δικηγόρος Νόρα Γεωργίου διάβασε στη συνέχεια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις «Σκιές της πόλης» μεταφέροντας νοερά τους παριστάμενους στις γειτονιές της Χάβρας και της Μπαρμπούτας, μέσα από περιγραφές πραγματικών περιστατικών με γνωστά ονόματα της τότε εποχής. 

Η Αγγελική Κοτταρίδη, Δρ. Αρχαιολόγος και προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων στην ομιλία της σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Γιώργου Λιόλιου, χαρακτηρίζοντάς τον «ανασκαφέα της μνήμης» και συνεπή ερευνητή και μελετητή της Νεώτερης Ιστορίας της Βέροιας. Ανέφερε ότι αισθάνεται συνοδοιπόρος με τον Γιώργο Λιόλιο σε αυτήν την ανασκαφή μνήμης και τόνισε ότι ο συγγραφέας στο βιβλίο του δεν ασχολείται με λαμπρές πτυχές της ιστορίας της Βέροιας, αλλα βάζει τα δάχτυλά του σε σκοτεινές γωνιές της πόλης, σχετικά με τον διωγμό των Εβραίων, που παύουν ωστόσο να είναι σκιές, αφού ανασύρονται και αποκτούν υπόσταση. 

Η κα Κοτταρίδη τόνισε ότι το έργο του Γιώργου Λιόλιου δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, αλλά την Βέροια. Ανέφερε ότι ο συγγραφέας ασχολείται τώρα με τους Οθωμανούς της Βέροιας, ενώ έκανε μια σύντομη αναφορά στην ακτιβιστική του δράση και στάση στο θέμα της οδού Μητροπόλεως.   Η κ. Κοτταρίδη στη συνέχεια έκανε μια αποκάλυψη,  ότι ο Γ. Λιόλιος έχει συγκεντρώσει πλούσιο υλικό που αποτελείται από αναφορές περαστικών από την Βέροια, από τον 2ο αιώνα έως σήμερα και έχει ήδη έτοιμο βιβλίο, που θα εκδόσει η Εφορία Αρχαιοτήτων μέχρι το τέλος του έτους. Στο κλείσιμο της ομιλίας της η κα Κοτταρίδη χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από την απολογία του Σωκράτη παρομοίασε τον συγγραφέα με την «αλογόμυγα που με το έργο και την δράση του ανησυχεί την Βέροια».  

Μετά την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Γιώργος Λιόλιος πήρε τον λόγο και σύντομα αλλά εύστοχα είπε:

«Το παρελθόν δεν είναι νεκρό, είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα. Ο ρατσισμός και ο φασισμός έρχονται από το παρελθόν, αλλά είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα…Με ρωτούν γιατί γράφω λογοτεχνία. Γράφω, γιατί δεν μου αρκεί η πραγματικότητα. Δημιουργώ νέες πραγματικότητες στις οποίες μπορούν να χωρέσουν κι άλλοι». 

Αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους που τον τίμησαν είπε: «Ο συγγραφέας οφείλει να μένει μόνος, για να μπορεί να αφουγκραστεί τον ήχο της σιωπής πίσω από τον ήχο της κοινωνίας και των ανθρώπων.»

Τέλος ως αντίδωρο, όπως είπε ο ίδιος, προσέφερε στους παρισταμένους την πεντάλεπτη ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος, με τίτλο «Thread» (Το νήμα), που σμίγει εικόνες της σύγχρονης Βέροιας με εικόνες της Βέροιας εκείνης της εποχής, υπό το πρίσμα της παρουσίας των Εβραίων στην πόλη. Η ταινία ανέδειξε το σκηνοθετικό ταλέντο του Γιώργου Λιόλιου και  θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αρχαιολογικοί Διάλογοι», όπου θα παραστεί ως εισηγητής μαζί με την  Δρ Αρχιτέκτονα Φιλιώ Κατσαβουνίδου. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...