Ένα καλοκαίρι στην Τσαγκαράδα (Ραγδαία επιδείνωση καιρού και σχέσεων)

Ένα καλοκαίρι στην Τσαγκαράδα (Ραγδαία επιδείνωση καιρού και σχέσεων)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίζας, Επιμελητής Ανηλίκων Βέροιας

 

Ήταν μια από εκείνες τις μέρες που θαρρείς και ο χρόνος έχασε το βηματισμό του. Γιατί ενώ βρισκόμασταν στα μέσα Ιουλίου,αίφνης όλα γύρω μας θύμιζαν φθινόπωρο στην πιο βροχερή εκδοχή του.Βέβαια οι αστραπές της προηγούμενης νύχτας που στεφάνωναν τον Κισσό απέναντι ,μας είχαν προϊδεάσει για την επερχόμενη κακοκαιρία. Αλλά και πάλι,το στοιχείο της έκπληξης για το εύρος της αλλαγής ήταν έντονο.

Η κανονικότητα λοιπόν ανατράπηκε εκ των πραγμάτων,και τα όποια σχέδια για διαδρομή σε κάποια κοντινή παραλία ναυάγησαν. Από το βλέμμα των παραθεριστών έσταζε εκτός από βροχή και κάτι που έμοιαζε με το υλικό της απόγνωσης.     

Τα ανθρωποδρομολόγια  λοιπόν έπρεπε να επανασχεδιαστούν.Οι αυτοματισμοί έπρεπε να δώσουν τη θέση τους σε νέες επινοήσεις.Αλλά για να συμβεί αυτό ήταν ανάγκη να τεθεί σε κίνηση ένας μηχανισμός πρωτογενούς σκέψης, ο οποίος μετά από χρόνια που είχε καλομάθει αγκυροβολημένος στο απάνεμο λιμάνι των κλισέ, υπήρχε φόβος μήπως φανερώσει κάποιες πιθανές βλάβες,κι αυτό προκαλούσε  εκνευρισμό.

Δεν μπορούσες να αποφύγεις την πικρή σκέψη ότι η αυταρέσκεια που μας αρέσει να διακρίνεται σε κάθε μας κίνηση,ακόμα και την πιο αδιόρατη,εδώ έδειχνε ανίσχυρη.  

Μετά από μια σύντομη  και αμήχανη περιπλάνηση σε κάποια στενά δρομάκια που είχαν γίνει αδιάβατα,καταφύγαμε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής που ήταν ακόμη έρημη. Το μόνο που ακουγόταν ήταν ο  ήχος που έκανε η βροχή πέφτοντας πάνω στο αδιαπέραστο δίχτυ των πλατανόφυλλων πριν κυλήσει στο λιθόστρωτο.

Αφού πέρασε αρκετή ώρα που ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί,καθώς  είχε χαθεί η αίσθησή της, εισχώρησε  μέσα μου  απρόσκλητη αλλά ανάλαφρη σαν δροσερό αεράκι η σκέψη ότι η φύση δεν υπάρχει εκεί για να σε υπηρετεί, αλλά για να σου επιτρέψει να την αφουγκραστείς καθώς σου ψιθυρίζει την βαθύτερη ουσία των πραγμάτων. Τα πολύτιμα δώρα της όμως δεν θα τα δώσει στους ασεβείς που ψάχνουν παντού μόνο για “κοιτάσματα υπηρεσιών”,αλλά μόνο σε όσους γνωρίζουν τον κωδικό της ταπεινότητας.

            Βυθισμένος καθώς ήμουν στις σκέψεις μου, δεν αντιλήφθηκα την παρουσία ενός αγοριού που συνοδευόταν από τον πατέρα του, οι οποίοι όπως αρχικά μου φάνηκε συζητούσαν έντονα.Αλλά καθώς ξυπνούσα από την ονειροπόλησή μου,αντιλήφθηκα ότι ο πατέρας ήταν ο μόνος που μιλούσε και το αγόρι απλώς  άκουγε. Ο λόγος του ορμητικός,  κυλούσε παράλληλα με το νερό της βροχής. Θυμωμένος τα έβαζε με την τύχη  του για τη μέρα που θα “χαραμιζόταν” παρόλο που ήταν πληρωμένη. Το παιδί δεν είπε κουβέντα. 

Μετά από ώρα, τί ειρωνία, εμφανίσθηκε ένας λαμπρός ήλιος,και η παρέα έφυγε. Εμεινε πίσω όμως ο αχός της. Η εικόνα ενός πατέρα που “διδάσκει” στον γιο του ,με τον ίδιο ως  παράδειγμα ,μια στάση ζωής απέναντι στις αντιξοότητες.

  Μια ξαφνική θλίψη μας επισκέφθηκε,σαν κι αυτή που μας βαραίνει  τα κυριακάτικα  δειλινά,και φωνάξαμε το παιδί που μας σέρβιρε.

- Κράτησε δύο σκέτους ελληνικούς και δύο υποβρύχια.

 

   ΥΓ -  Για την περίπτωση που  συμβεί στις διακοπές σας κάτι παρόμοιο,καλό  είναι να έχετε μαζί σας όμορφα βιβλία για συντροφιά,γι αυτό και θα σας προτείνω μερικά.

 

OLIVER  SACKS-------  

“Το νησί των τυφλών στα χρώματα”

ΑΝΤΡΕΙ  ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ------ 

“Σμιλεύοντας το χρόνο”

ΝΙΚΟΛΑΣ  ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ---- 

“Η αλχημεία της ευτυχίας”

ΤΙΤΟΣ  ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ -------- “Αντικριστοί καθρέφτες”

ΙΤΑΛΟ  ΚΑΛΒΙΝΟ --------  “Οι δύσκολοι έρωτες”

ΑΛΜΠΕΡΤΟ  ΜΟΡΑΒΙΑ ----- “Το ταξίδι στη Ρώμη”.     

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...