Η απόλυτη ανάγκη των καιρών μας *Του ιερέως   Παναγιώτου  Σ.  Χαλκιά

Η απόλυτη ανάγκη των καιρών μας *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Αποτελεί κοινή διαπίστωση μέσα από τα καθημερινά βιώματα όλων μας, φίλοι αναγνώστες, ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο βίας και αδικίας, που πεισματικά και μεθοδικά αρνείται τον άνθρωπο, τη θεϊκή του καταβολή και την ελευθερία του.

Σε μια εποχή σκληρή και επίμονη, όπου ο ανελέητος ανταγωνισμός για προσωπική, με οποιοδήποτε κόστος, επιτυχία, η απαράδεκτη εκμετάλλευση και η υπονόμευση των άλλων, αποτελούν τα καθοριστικά στοιχεία των διαπροσωπικών σχέσεων.

Συναντάμε γύρω μας ανθρώπους μοναχικούς, αγριεμένους, βιαστικούς και ψυχρούς, που έχουν αποφασίσει να πλουτίσουν με κάθε θυσία. Με τον καιρό απανθρωπίζονται και τους κυριεύει ο πειρασμός να συντρίψουν κάθε αντίπαλο. Η ζωή τους είναι μια αγωνία για προβολή και για ισχύ. Ζουν σαν τυφλοί, ξένοι με τον εαυτό τους, άγνωστοι με κάθε τι έξω από το πάθος τους, οπλισμένοι με την υπεροψία τους, συγκεντρωμένοι στον εγωισμό τους. Έτσι, οι υπάρξεις τους φθείρονται, γερνάνε και γίνονται πρόωρα δήμιοι του εαυτού τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η εναντίωση στους άλλους, είναι εναντίωση στους ίδιους, καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν σύνορα ανάμεσα στον ένα και στους άλλους.

Και όλα αυτά γιατί; Η απάντηση είναι απλή και σαφής. Είναι το τίμημα της ανατροπής του συστήματος αξιών. Της απομάκρυνσής μας από αρχές, ανώτερες επιδιώξεις και ιδανικά, που διαμορφώνουν τη ζωή του ανθρώπου, δίνοντας νόημα στην ύπαρξή του.

Το υλικό κέρδος έχει εκτοπίσει κάθε άλλη αξία από τη ζωή μας. Έτσι, ταυτίσαμε την ευτυχία μας με την υλική ευδαιμονία, που την ψάχνουμε στα πράγματα και όχι μέσα μας, ούτε στη βαθιά και ειλικρινή σχέση μας με τον άλλο. Ξεχάσαμε, πως για να είμαστε άνθρωποι, πρέπει πρώτα να είμαστε συνάνθρωποι, αλλιώς καταντάμε απάνθρωποι.

Φτάσαμε, λοιπόν, σε τραγικό αδιέξοδο. Οικονομική κρίση, ανεργία, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι και παλαιότερα βιώσαμε τέτοιες καταστάσεις. Τις αντιμετωπίσαμε, όμως, με αξιοπρέπεια, γιατί δεν είχαμε φτωχύνει εσωτερικά, όπως σήμερα. Είχαμε άδειες τις τσέπες, αλλά γεμάτες τις καρδιές μας. Είχαμε μικρά και φτωχικά σπίτια, αλλά ανοιχτές και πλούσιες τις ψυχές μας. Γι’ αυτό οι καταστάσεις εκείνες δεν μας λύγισαν, δεν μας γονάτισαν, δεν μας εξαφάνισαν. Η ανάγκη του καθενός ήταν ανάγκη μας, ο πόνος του πόνος μας, η χαρά του χαρά μας. Έτσι πορευτήκαμε κι έτσι βγήκαμε νικητές… Δεμένοι σαν τον Οδυσσέα στο κατάρτι των αξιών μας, προσπεράσαμε τις αντίξοες συνθήκες όλοι μαζί, χωρίς να διαβρωθεί ο κοινωνικός ιστός, χωρίς να διαταραχθεί  κοινωνική ισορροπία.

Αυτά, ακριβώς, πρέπει να αποτελέσουν το παράδειγμα για το σήμερα και τον οδηγό για το αύριο, που φαντάζει ιδιαίτερα δυσοίωνο και σκοτεινό.

Η στροφή και πάλι στις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες του αλτρουϊσμού, της αμοιβαίας αγάπης, του αλληλοσεβασμού, της εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς, της υπέρβασης του Εγώ, αποτελεί αμετάκλητη αναγκαιότητα, μοναδική διέξοδο στα αδιέξοδά μας. Με ένα λόγο, ο ανθρωπισμός ως στάση ζωής, είναι η μόνη λύση στα δύσκολα προβλήματά μας, το μόνο εμπόδιο στον κατήφορό μας, η μόνη ελπίδα αναστροφής της καταστροφικής πορείας μας.

Για να βρεις ευτυχία, πρέπει να απαλλάξεις τις σχέσεις σου με τους άλλους από οποιαδήποτε συμφεροντολογική νοοτροπία, να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, να θυσιάζεσαι αδιαφορώντας για την αναγνώριση ή δικαίωση. Να αφανίζεις το Εγώ σου, γιατί μόνο τότε θα σώσεις και θα ολοκληρώσεις τον άνθρωπο που έχεις μέσα σου.

Έτσι, θα υλοποιήσεις την αγάπη για τον πλησίον σου, που αποτελεί το υπέρτατο ανθρώπινο χριστιανικό ιδανικό.

Εθελοντικά, λοιπόν, σκλαβωμένοι σε αυτό το ιδανικό και μετέχοντες χωρίς αναστολές στην κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του ανθρώπινου πόνου, όπως αυτές της Εκκλησίας αλλά και των φιλανθρωπικών σωματείων της κοινωνίας μας, θα φθάσουμε στη βίωση της ελευθερίας μας μέσα από την προσφορά.

Αυτή είναι, φίλοι αναγνώστες, η απόλυτη ανάγκη των καιρών μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...