ΤΟΠΙΚΑ

Τσαυτάρης: Ώθηση στη γεωργία που αποτελεί ισχυρό μοχλό για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη

Τσαυτάρης: Ώθηση στη γεωργία που αποτελεί ισχυρό μοχλό για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη

Με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή κοινού μέσω του διαδικτύου, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το 12ο πολυσυνέδριο ΄Καινοτομία και Ανάπτυξη΄ στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών. «Μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της στήριξης του νέου αγροτικού μοντέλου στην ΄Καλιφόρνια΄ της Ε.Ε.», όπως είπε για την Ημαθία καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες η Ραλλιώ Λεπίδου, δημιουργός του ka-buisiness.gr, οργανωτή του συνεδρίου. Μάλιστα η κ. Λεπίδου τόνισε ότι το επόμενο πολυσυνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη θα έχει θέμα την ψηφιακή γεωργία.

Για τους δικούς τους λόγους δεν παραβρέθηκαν στο πολυσυνέδριο οι υπουργοί-εισηγητές κ.κ. Πιτσιόρλας και Κόκκαλης, ωστόσο παρέστη και εισηγήθηκε με θέμα την καινοτομία και την τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσαυτάρης, σημειώνοντας η γεωργία είναι το μοναδικό μέσο της χώρας μας για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη.

 

Χώρα... οίκος ευγηρίας

«Αν συνεχίσουμε μια δεκαετία ακόμη έτσι, δεν θα μείνει κανένας νέος στη χώρα. Θα γίνουμε εθνικός οίκος ευγηρίας» τόνισε σε μια αποστροφή της ενδιαφέρουσας εισήγησής του ο κ. Τσαυτάρης, υπογραμμίζοντας ότι στα δύσκολα χρόνια πάντα στη γεωργία πατούσε ιστορικά η ελληνική οικονομία, με το βαμβάκι, τον καπνό και τη σταφίδα των γονιών μας. «Που δεν πωλούνταν φρέσκα. Περίμεναν όλες τις αντιξοότητες» όπως τόνισε.

Πρώτα «άλογα» στη σημερινή συγκυρία ο πρώην υπουργός περιέγραψε το λάδι (και ειδικά την προβιοτική ελιά) και το κρασί, ως προϊόντα που υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, ποιότητα και η μεταποίηση γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, συνεπώς υπάρχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται να ενταχθεί η γαστρονομία και το κρασί στις αυξημένες ροές τουριστών.

 

Αύξηση εξαγωγών... αλλά όχι εσόδων

Για εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών στον αγροδιατροφικό τομέα έκανε λόγο χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Κυριάκο Λουφάκη να απαντά λίγο αργότερα ότι παρά την αύξηση είναι χαμηλή η προστιθέμενη αξία των εξαγωγών, με πρόβλημα το «πρόστιμο», όπως είπε, του πιστωτικού ΦΠΑ που δεν επιστρέφεται στους επιχειρηματίες και είναι λόγος μη εξαγωγών.

Στη μεγάλη βοήθεια που έδωσε στην περιοχή η συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία μίλησε ο Αλέξιος Πολυτάκης, μάνατζερ της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομά. «Από εδώ ξεκίνησε το εγχείρημα, με 22.000 παραγωγούς και 50 επιχειρήσεις κ.ά. Που συνεχώς γεννά θέσεις εργασίας» τόνισε.

 

Θερμοκοιτίδα στη Βέροια για τεχνολογίες αγροτικής παραγωγής

«Ο μόνος δείκτης που είμαστε στο τοπ 10 παγκοσμίως είναι το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, προτείνοντας τη δημιουργία θερμοκοιτίδας βοήθειας νέων ανθρώπων στη Βέροια, για τεχνολογίες αγροτικής παραγωγής. Για τη ΔΕΘ τόνισε ότι γίνεται ξανά η πλατφόρμα επικοινωνίας του αγροδιατροφικού κλάδου εντός και εκτός χώρας. 

 

Καινοτομίες 10 ετών

Στις καινοτομίες που εισήχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση στάθηκε στην εισήγησή του ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας. Αναφέρθηκε στις νέες συσκευασίες και τη διεύρυνση των συνδυασμών και των μεγεθών στις κομπόστες της περιοχής με στόχο τη 12μηνη λειτουργία. Αλλά και στη στάγδην άρδευση, τη φερομονική αντιμετώπιση εντόμων (κομφούζιο) για μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία του περιβάλλοντος.

Στην καινοτομία της επιχείρησης Φάρμα Κουτσιώφτη και τα αποτελέσματά της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Κουτσιώφτης, ενώ στις προσπάθειες του ΑΑΟΣ Βαένι εστίασε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, στηλιτεύοντας ωστόσο τις καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής στην αξιοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης και υποστήριξης των προσπαθειών αυτών.

Οι δύο αγρότες του πάνελ Τάσος Χαλκίδης και Θοδωρής Παπακωνσταντίνου του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας χαρακτήρισαν την καινοτομία αιχμή του δόρατος της αγροτικής ανάπτυξης, εντοπίζοντας ωστόσο αδυναμίες στο υπόβαθρο, στις δομές και στους ανθρώπους της παραγωγής.

 

Η μακεδονική κουζίνα

Την αγροτική πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη «Μακεδονική Κουζίνα» παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς, με πολύ σημαντικά βήματα στην προβολή των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και στοχευμένες δράσεις για την επικοινωνιακή υποστήριξη του εγχειρήματος, προτάσεις για την προβολή των αγροτικών προϊόντων  και των κρασιών της περιοχής μας κ.ά.

Ο κ. Παπάς έκανε λόγο για την πολιτική της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και για τις ενισχύσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΕΣΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να καταγράψει το επιχειρηματικό δυναμικό της στον πρωτογενή τομέα. «Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πρωτοπορεί πανελλαδικά, καθώς είναι η πρώτη σε εθνικό επίπεδο που προκήρυξε το έργο της καταγραφής των μεταποιητικών μονάδων και επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, απαραίτητο εργαλείο για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής», δήλωσε. Παράλληλα, ο κ. Παπάς μίλησε για το έργο της καταγραφής των καλλιεργειών της Κεντρικής Μακεδονίας, παραδοσιακών και συγχρόνων, καθώς και των καλλιεργητικών σχεδίων τους. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο της αγροτικής μας πολιτικής, που θα είναι άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για κοινή χρήση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους στο δυναμικό τομέα της γεωργίας», εξήγησε ο κ. Παπάς.

 

Παρουσίες

Στο 12ο Πολυσυνέδριο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης (στον χαιρετισμό του ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας στον γεωργικό κλάδο), ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, η τέως δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του ΑΑΟΣ Βαένι Γιώργος Φουντούλης, ο συντονιστής Ημαθίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασλάνογλου, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Τάσος Μπαρτζώκας κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh...

Επιστολή στο

Επιστολή στο "ΛΑΟ" - Επιτέλους Τέλος!

Φωτό αρχείου Συγχωρέστε  με  αγαπητοί  αναγνώστες ...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις...

Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την...

50 χρόνια Ραδιόφωνο

50 χρόνια Ραδιόφωνο

Γράφει ο Γιώργος ΝτελιόπουλοςΣήμερα θα κάνω ένα ...

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ… *του Γιάννη Ναζλίδη

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ… *του Γιάννη Ναζλίδη

Εμένα δεν μ` αρέσουν τα Κυριακάτικα απογέματαπου...

Απάντηση του Δημάρχου Ν. Κουτσογιάννη στον εκλεγμένο δήμαρχο Ν. Καρανικόλα

Απάντηση του Δημάρχου Ν. Κουτσογιάννη στον εκλεγμένο...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πραγματική χαρά...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Κάλεσμα προς τους Δημότες για έλεγχο των κτιρίων για τυχόν επικίνδυνα στοιχεία που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα

Δήμος Αλεξάνδρειας: Κάλεσμα προς τους Δημότες για...

Έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον...

Κατερίνα Παπακώστα: Εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου για την επιλογή του στρατηγού Μιχάλη Καραμαλάκη

Κατερίνα Παπακώστα: Εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου...

Με αφορμή την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επιλογή του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh Malhotra είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη...