Τσαυτάρης: Ώθηση στη γεωργία που αποτελεί ισχυρό μοχλό για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη

Τσαυτάρης: Ώθηση στη γεωργία που αποτελεί ισχυρό μοχλό για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη

Με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή κοινού μέσω του διαδικτύου, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το 12ο πολυσυνέδριο ΄Καινοτομία και Ανάπτυξη΄ στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών. «Μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της στήριξης του νέου αγροτικού μοντέλου στην ΄Καλιφόρνια΄ της Ε.Ε.», όπως είπε για την Ημαθία καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες η Ραλλιώ Λεπίδου, δημιουργός του ka-buisiness.gr, οργανωτή του συνεδρίου. Μάλιστα η κ. Λεπίδου τόνισε ότι το επόμενο πολυσυνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη θα έχει θέμα την ψηφιακή γεωργία.

Για τους δικούς τους λόγους δεν παραβρέθηκαν στο πολυσυνέδριο οι υπουργοί-εισηγητές κ.κ. Πιτσιόρλας και Κόκκαλης, ωστόσο παρέστη και εισηγήθηκε με θέμα την καινοτομία και την τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσαυτάρης, σημειώνοντας η γεωργία είναι το μοναδικό μέσο της χώρας μας για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη.

 

Χώρα... οίκος ευγηρίας

«Αν συνεχίσουμε μια δεκαετία ακόμη έτσι, δεν θα μείνει κανένας νέος στη χώρα. Θα γίνουμε εθνικός οίκος ευγηρίας» τόνισε σε μια αποστροφή της ενδιαφέρουσας εισήγησής του ο κ. Τσαυτάρης, υπογραμμίζοντας ότι στα δύσκολα χρόνια πάντα στη γεωργία πατούσε ιστορικά η ελληνική οικονομία, με το βαμβάκι, τον καπνό και τη σταφίδα των γονιών μας. «Που δεν πωλούνταν φρέσκα. Περίμεναν όλες τις αντιξοότητες» όπως τόνισε.

Πρώτα «άλογα» στη σημερινή συγκυρία ο πρώην υπουργός περιέγραψε το λάδι (και ειδικά την προβιοτική ελιά) και το κρασί, ως προϊόντα που υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, ποιότητα και η μεταποίηση γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, συνεπώς υπάρχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται να ενταχθεί η γαστρονομία και το κρασί στις αυξημένες ροές τουριστών.

 

Αύξηση εξαγωγών... αλλά όχι εσόδων

Για εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών στον αγροδιατροφικό τομέα έκανε λόγο χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Κυριάκο Λουφάκη να απαντά λίγο αργότερα ότι παρά την αύξηση είναι χαμηλή η προστιθέμενη αξία των εξαγωγών, με πρόβλημα το «πρόστιμο», όπως είπε, του πιστωτικού ΦΠΑ που δεν επιστρέφεται στους επιχειρηματίες και είναι λόγος μη εξαγωγών.

Στη μεγάλη βοήθεια που έδωσε στην περιοχή η συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία μίλησε ο Αλέξιος Πολυτάκης, μάνατζερ της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομά. «Από εδώ ξεκίνησε το εγχείρημα, με 22.000 παραγωγούς και 50 επιχειρήσεις κ.ά. Που συνεχώς γεννά θέσεις εργασίας» τόνισε.

 

Θερμοκοιτίδα στη Βέροια για τεχνολογίες αγροτικής παραγωγής

«Ο μόνος δείκτης που είμαστε στο τοπ 10 παγκοσμίως είναι το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, προτείνοντας τη δημιουργία θερμοκοιτίδας βοήθειας νέων ανθρώπων στη Βέροια, για τεχνολογίες αγροτικής παραγωγής. Για τη ΔΕΘ τόνισε ότι γίνεται ξανά η πλατφόρμα επικοινωνίας του αγροδιατροφικού κλάδου εντός και εκτός χώρας. 

 

Καινοτομίες 10 ετών

Στις καινοτομίες που εισήχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση στάθηκε στην εισήγησή του ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας. Αναφέρθηκε στις νέες συσκευασίες και τη διεύρυνση των συνδυασμών και των μεγεθών στις κομπόστες της περιοχής με στόχο τη 12μηνη λειτουργία. Αλλά και στη στάγδην άρδευση, τη φερομονική αντιμετώπιση εντόμων (κομφούζιο) για μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία του περιβάλλοντος.

Στην καινοτομία της επιχείρησης Φάρμα Κουτσιώφτη και τα αποτελέσματά της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Κουτσιώφτης, ενώ στις προσπάθειες του ΑΑΟΣ Βαένι εστίασε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, στηλιτεύοντας ωστόσο τις καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής στην αξιοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης και υποστήριξης των προσπαθειών αυτών.

Οι δύο αγρότες του πάνελ Τάσος Χαλκίδης και Θοδωρής Παπακωνσταντίνου του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας χαρακτήρισαν την καινοτομία αιχμή του δόρατος της αγροτικής ανάπτυξης, εντοπίζοντας ωστόσο αδυναμίες στο υπόβαθρο, στις δομές και στους ανθρώπους της παραγωγής.

 

Η μακεδονική κουζίνα

Την αγροτική πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη «Μακεδονική Κουζίνα» παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς, με πολύ σημαντικά βήματα στην προβολή των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και στοχευμένες δράσεις για την επικοινωνιακή υποστήριξη του εγχειρήματος, προτάσεις για την προβολή των αγροτικών προϊόντων  και των κρασιών της περιοχής μας κ.ά.

Ο κ. Παπάς έκανε λόγο για την πολιτική της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και για τις ενισχύσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΕΣΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να καταγράψει το επιχειρηματικό δυναμικό της στον πρωτογενή τομέα. «Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πρωτοπορεί πανελλαδικά, καθώς είναι η πρώτη σε εθνικό επίπεδο που προκήρυξε το έργο της καταγραφής των μεταποιητικών μονάδων και επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, απαραίτητο εργαλείο για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής», δήλωσε. Παράλληλα, ο κ. Παπάς μίλησε για το έργο της καταγραφής των καλλιεργειών της Κεντρικής Μακεδονίας, παραδοσιακών και συγχρόνων, καθώς και των καλλιεργητικών σχεδίων τους. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο της αγροτικής μας πολιτικής, που θα είναι άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για κοινή χρήση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους στο δυναμικό τομέα της γεωργίας», εξήγησε ο κ. Παπάς.

 

Παρουσίες

Στο 12ο Πολυσυνέδριο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης (στον χαιρετισμό του ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας στον γεωργικό κλάδο), ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, η τέως δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του ΑΑΟΣ Βαένι Γιώργος Φουντούλης, ο συντονιστής Ημαθίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασλάνογλου, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Τάσος Μπαρτζώκας κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτική συνάντηση  εκπαιδευτικών φορέων και Δήμου ενόψει της 2ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων

Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών φορέων και Δήμου...

Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου...

«Πολιτισμός 2030» Συνάντηση στην Ελευσίνα

«Πολιτισμός 2030» Συνάντηση στην Ελευσίνα

Γράφει  ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Νίκος...

Στον Διοικητή της Αστυνομίας   ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας για την πάταξη της «οικιακής ζαχαροπλαστικής»

Στον Διοικητή της Αστυνομίας ο Σύλλογος...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου Ζαχ/στών και...

Θ. Θεοχαρόπουλος στη Βουλή για τον προϋπολογισμό:  «Έχετε υπογράψει δεσμεύσεις  για τα επόμενα χρόνια,  που συνιστούν ένα βαρύ  πρόγραμμα για την χώρα»

Θ. Θεοχαρόπουλος στη Βουλή για τον προϋπολογισμό: ...

Με παρέμβασή του στη Βουλή, μόλις κατατέθηκε ο...

Βασίλης Κοτίδης: «Η συνεχιζόμενη αποχή των εξεταστών μείωσε την   κίνηση στις Σχολές Οδήγησης»

Βασίλης Κοτίδης: «Η συνεχιζόμενη αποχή των εξεταστών...

-Συμμετοχή και της Ημαθίας στη σημερινή πανελλαδική...

Το πρωί της Πέμπτης ορκίζεται δημοτική σύμβουλος Βέροιας η Θωμαή Στιόκα

Το πρωί της Πέμπτης ορκίζεται δημοτική σύμβουλος...

Στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου (σήμερα)...

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη του...

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας...

Το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ επιλέχθηκε για να γίνουν οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018,(Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού), πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση των Διευθυντριών/ντών των...

Γράφει  ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης* Στις 8,9,10 και 11 Νοεμβρίου 2018 στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, πραγματοποιήθηκε  Συνάντηση με θέμα: «Πολιτισμός 2030, είναι η...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου Ζαχ/στών και καταστηματαρχών Ζαχ/στών Βεροίας» στα πλαίσια των επαφών, με το Τμήμα Εμπορίου, το Τμήμα Υγειονομικού και Εφορίας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του...

Με παρέμβασή του στη Βουλή, μόλις κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός, ο Κοινοβουλευτικός  Εκπροσώπος του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε:• Καταθέσατε μόλις τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019....