Προς κάθε αρμόδιο - Σκέψεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Προς κάθε αρμόδιο - Σκέψεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

 

Με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  έχει καθιερωθεί  από το 1972,  να τιμάται η 5η Ιουνίου κάθε χρόνου ως  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,  με σκοπό  την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το ιδιαίτερο μήνυμα  της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ήταν η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση. 

Επρόκειτο για μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους, να προσεγγίσουν το φυσικό περιβάλλον, ώστε να εμπεδώσουν και την ανάγκη προστασίας του.

Σε ότι αφορά την εγγύς περιοχή, θα ήταν επιθυμητό η ημέρα αυτή να εορτάζονταν με κάποιες επίσημες διαπιστώσεις  που θα αναδείκνυαν  την πρόοδο που θα έπρεπε να υπάρχει στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος  και της επίλυσης των προβλημάτων που συνδέονται με αυτό και που καθημερινά οδηγούν τον τόπο σε δυσμενή  θέση.

Αντί αυτού  όμως διαπιστώνεται ότι το μείζον για το περιβάλλον, πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και λυμάτων σε πολλές περιοχές να μην έχει λυθεί, οι αυθαίρετες χωματερές να υφίστανται σε κοινή θέα και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον να  πλήττεται σοβαρά από αυτή την έλλειψη. 

Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης συμπεραίνει αβασάνιστα ότι απαιτείται  απροσδιόριστος ακόμα χρόνος ώστε να ξεπεραστούν τα πάσης φύσεως εμπόδια και να υπάρξει μια ουσιαστική εξέλιξη ως προς το όλο ζήτημα.

Ειδικά στο θέμα των απορριμμάτων, δυστυχώς ούτε η πολιτεία, ούτε η αυτοδιοίκηση καταφέρνουν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους και πολύ περισσότερο τους παράγοντες του τόπου, τους φορείς και τους πολίτες, για την επιτακτική αναγκαιότητα ενιαίας και συνολικά αποδεκτής  διαχείρισης, με  αποτέλεσμα το πρόβλημα να προβάλλει ανεπίλυτο.  

Και αυτό την στιγμή  που θα έπρεπε να αποτελεί για όλους προτεραιότητα, η ουσιαστική απαλλαγή του περιβάλλοντος  από τους χώρους   αυθαίρετης εναπόθεσης απορριμμάτων. 

Κι αν η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κυρίαρχο  πρόβλημα, δε λείπουν και άλλα προβλήματα που συνδέονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Ο υδροφόρος ορίζοντας και το ποτάμιο σύστημα της περιοχής εξακολουθούν να ρυπαίνονται από πολλές πηγές, όπως οι μονάδες του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα,  αστικά λύματα,  φυτοφάρμακα κ.α.

Στο όνομα των έργων που πραγματοποιούνται στον ορεινό όγκο, παραμένουν  χαίνουσες πληγές, τις οποίες κανένας δεν ενδιαφέρεται να επουλώσει.

Η  άναρχη οικιστική ανάπτυξη και η ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι φαινόμενα της εποχής που επιδεινώνουν την κατάσταση, πλήττουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αποτελούν μια διαρκή απειλή για το περιβάλλον.

Η προίκα αυτού του τόπου απέναντι στις πάσης φύσεως υπονομεύσεις που δέχεται,  είναι το φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον και αποτελεί χρέος όλων των πολιτών να το διαφυλάξουν. 

Τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα  που διαμορφώνουν την γενικότερη πολιτική περιβάλλοντος, θα ανταποκριθούν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά στις ευθύνες τους, όταν   η Αυτοδιοίκηση, οι Φορείς, και  οι ίδιοι οι  πολίτες  πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.  Η παραίτηση και η αποστασιοποίηση από τους στόχους  επιτείνει και επιδεινώνει το πρόβλημα.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ζήτημα ευκαιριακών επισημάνσεων με αφορμή  επίκαιρους  εορτασμούς. Απαιτούνται συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την ανάληψη των οποίων η ευθύνη είναι γενική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...