Ενσωματωμένες στο Λύκειο οι πανελλαδικές. Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια από το 2020

Ενσωματωμένες στο Λύκειο οι πανελλαδικές. Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια από το 2020

Ενσωματωμένες στο Λύκειο θα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες θα διαγωνίζονται υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου από την χρονιά 2019 -20.

Στόχος των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας είναι το Νέο Λύκειο να οδηγεί σταδιακά σε ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο απολυτήριο που θα μετράει για τα πάντα, διευκολύνοντας τους αποφοίτους στην συνέχιση των σπουδών τους ή στις όποιες άλλες τους επιλογές.

Τις γενικές γραμμές του Νέου Λυκείου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης, οι οποίες όμως δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή. Σύμφωνα με αυτές, οι μαθητές της Γ’ λυκείου, θα αξιολογούνται:

Προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας, (με διαγωνίσματα και εργασίες) σε όλα τα μαθήματα της τάξης.

Γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε τέσσερα μαθήματα. Το ένα από τα τέσσερα, το μάθημα της Γλώσσας, θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Τα άλλα τρία θα τα επιλέγουν οι μαθητές.

Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη) ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα της Γ’ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ’ λυκείου.

Για την διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου: Ο σχεδιασμός είναι να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό ο βαθμός των τέσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων.

Ακόμη: Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις. Η συγκεκριμένη πρόταση που διατυπώθηκε στον διάλογο για την παιδεία από τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο έχει απορριφθεί, καθώς κρίθηκε ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο σήμερα. Συνεπώς, οι πανελλαδικές εξετάσεις παραμένουν, αλλάζοντας απλά μορφή.

Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 -20.

Φέτος στην Α’ Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Θα ελαφρυνθεί πάντως ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών.

Μικρές μεταβολές θα έχει η ύλη της Α’ λυκείου την χρονιά 2018 -19, ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β’ λυκείου.

Στην Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα.

Στην Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα.

Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας. Στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης αφορά και στις δυο...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα...

Το εξ’ αναβολής υπουργικό συμβούλιο συγκέντρωσε...

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...