Ξεχασμένα επαγγέλματα - Ο κουρέας. Γράφει ο Γιώργος Ντελιόπουλος

Ξεχασμένα επαγγέλματα - Ο κουρέας. Γράφει ο Γιώργος Ντελιόπουλος

Σήμερα και στο πιο φτωχό κουρείο να μπεις, τα μάτια σου έχουν να δουν πολλά. Κυλιόμενες καρέκλες-πολυθρόνες, δερμάτινες, κάποτε που ανεβοκατεβαίνουν κιόλας, όπως περίπου εκείνες του οδοντογιατρού. Στον τοίχο μεγάλοι καθρέφτες, να σε καθρεφτίζουν από την κορυφή ως τα νύχια. Και μόλις καθίσεις στη θέση σου, να και το σκαμνάκι να ακουμπάς τα πόδια, για να μην κρέμονται και κουράζεσαι. Ρίχνεις τη ματιά σου στον καθρέφτη που έχεις μπροστά και βλέπεις μέσα όχι μόνο το πρόσωπο σου, μα και το πίσω μέρος του κεφαλιού. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλό: στον πίσω τοίχο και σε κατάλληλη θέση υπάρχει άλλος καθρέφτης, ώστε όταν τον κοιτάζεις να βλέπεις το σβέρκο σου και να ελέγχεις το έργο του κουρέα και στην αθέατη πλευρά του κεφαλιού. Επάνω στον πάγκο ηλεκτροκίνητες μηχανές κουρέματος, μπουκάλια και μπουκαλούδια σε αφάνταστη ποικιλία μεγεθών, σχημάτων, χρωμάτων και σωληνάρια με κρέμες, και άλλες κρέμες σε κυλινδρικά κουτιά, με ωραίες παραστάσεις επάνω. Και αν αντί για απλό κουρείο, περάσεις το κατώφλι κανενός κομμωτηρίου; Εκεί θα δεις όλα τα παραπάνω στο πολλαπλάσιο. Θα δεις κάσκες διαστημικού τύπου και ρολά και μπικουτί. Όσο για ψαλίδια, χτένες, βούρτσες πετσέτες, σκέτα σεντόνια σε μέγεθος, υλικά βαφής, άλλα για κοκκάλωμα των μαλλιών, συσκευές για κατσάρωμα, σεσουάρ για στέγνωμα. Άκρη δε βρίσκεις.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά σε ένα παλιό κουρείο, της εποχής του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Παρατήρηση πρώτη: Υπάρχει κουρέας, αλλά δε υπάρχει κουρείο. Ανάλογα με την εποχή του έτους ο αυτοδίδακτος και καθαρά εμπειρικός μπαρμπέρης στήνει το βασίλειο του, που από άποψη επίπλων περιλαμβάνει μια ξύλινη καρέκλα με ψάθινη βάση και στην καλύτερη περίπτωση, άντε και ένα σανιδένιο τραπεζάκι, πότε σε μιαν άκρη της πλατέας του χωρίου και πότε, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν, σε μια γωνιά του μπακάλικου. Ο τεχνικός εξοπλισμός; Πρώτα-πρώτα, μια μηχανή κουρέματος με δυο ανταλλακτικά, δύο σχάρες: την ψιλή και τη χοντρή. Με την πρώτη, το αποτέλεσμα του κουρέματος φέρνει στην επιφάνεια ένα κρανίο εντελώς ξεγυμνωμένο, σχεδόν φαλακρό. Αυτή προορίζεται αποκλειστικά για παιδικά κεφαλάκια. Εδώ, βέβαια, να προσθέσουμε πως το να πάει ένα παιδί στον κουρέα, αποτελούσε πολυτέλεια. Το έργο αυτό το έφερνε σε πέρας η μάνα με τη βοήθεια του κουρουψάλ’δου. Τι ήταν το κουρουψάλιδο; Ήταν το ψαλίδι με το οποίο κούρευαν τα πρόβατα. Μαύρο, βαρύ και συνήθως ατρόχιστο. Άλλα να τα κόβει και άλλα να τα ξεριζώνει. Στο τέλος να προκύπτει ένα κεφάλι-μωσαϊκό, αλλού γδαρμένο και αλλού με κάτι τούφες Με τη δεύτερη σχάρα απομένει κάτι. Το κρανίο δεν ξεγυμνώνεται. Ψαλίδια, ένα το κύριο και ένα δεύτερο μικρό για τα μουστάκια, τότε όλοι σχεδόν οι άντρες «φορούσαν» μουστάκια. Πετσέτες για το λαιμό του πελάτη; Μια και μοναδική, από τον ένα στον άλλο, με ένα ενδιάμεσο τίναγμα, για να φύγουν οι πολλές τρίχες. Υπήρχε και ένα μικρό καθρεφτάκι, το είχε στην άκρη αφημένο και όταν ολοκλήρωνε το κούρεμα το έδινε στο χέρι του πελάτη για να διαπιστώσει ο ίδιος, έστω και κατόπιν εορτής το αποτέλεσμα.

Ένας κουρέας όμως δεν κουρεύει μόνο, αλλά ξυρίζει κιόλας. Λιτός επί¬σης και εδώ ο εξοπλισμός. Μια πτυσσόμενη, μακριά λεπίδα, με κοκάλινη λαβή. Λέω πτυσσόμενη, γιατί η λεπίδα, μετά τη χρήση και τον καθαρισμό δίπλωνε και έμπαινε στην υποδοχή της λαβίδας, όπως γίνεται με τους απλούς σουγιάδες ή τα στιλέτα, για να μη φθείρεται η κόψη της. Για την απαραίτητη σαπουνάδα υπάρχει ένα μπακιρένιο και γανωμένο κουπάκι, με το απαραίτητο πινέλο. Όσο για το υλικό της σαπουνάδας; Πολύ απλά; Τριμμένο πράσινο σαπούνι. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο κουρέας ακόνιζε τη λεπίδα. Είχε μια δερμάτινη λουρίδα πλατιά, με ένα εί¬δος κρίκου στη μια άκρη. Τον κρίκο τον κρεμούσε σε ένα καρφί, έπιανε το άλλο άκρο της λουρίδας, την τέντωνε, έφτυνε την επιφάνεια της και ύστερα άρχιζε να τρίβει τη λεπίδα, μια από τη μια και μια από την άλλη πλευρά.

Η αμοιβή του κουρέα ήταν υποτυπώδης. Παρόλα αυτά η ιδιότητα του μι-σοεπαγγελματία του πρόσθετε μια ξεχωριστή αξία. Ήταν ο άνθρωπος που όλο και κάτι θα εξοικονομούσε όλη την εβδομάδα, όταν οι άλλοι δεν είχαν καμιά ελπίδα να σταυρώσουν δραχμή στα χέρια τους. Δεν έλειπαν και τα βερεσέδια. Καμιά φορά η πληρωμή πολλών κουρεμάτων γινόταν με γέννημα, όταν μάλιστα υπήρχαν περισσότερα κεφάλια από την ίδια οικογένεια.

Στο χώρο του κουρείου συγκεντρώνονταν πάντοτε αρκετοί θεατές. Άλλοι για να παίρνουν σειρά και άλλοι, οι περισσότεροι, για μουχαμπέτι. Οι κουρείς ήταν κατά κανόνα πολυλογάδες, καλά ενημερωμένοι για τα περισσότερο και λιγότερο σοβαρά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας όχι μόνο του χωριού, μα και των γύρω χωριών.

Ας μη φανταστούμε πως οι Ρουμλουκιώτες είχαν στη διάθεση τους κάθε μέρα τον κουρέα. Από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή το «κατάστημα» είχε τα ρολά κατεβασμένα. Άνοιγε μόνο το Σαββατοκύριακο και τις παραμονές μεγάλων γιορτών. Για να συμβαίνει, βέβαια, αυτό φαίνεται πως η πελατεία δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστική.

Υπήρχε όμως μια περίπτωση, κατά την οποία ο κουρέας είχε την τιμητική του. Μια ολόκληρη ζυγιά νταούλια και ζουρνάδες συνόδευαν το έργο του, στο οποίο έδινε όλο του τον εαυτό, έβαζε όλη του την τέχνη, παρουσία μεγάλου αριθμού θεατών. Είχε πολύ σοβαρό λόγο να είναι προσεκτικός εκείνη την ημέρα, για την ακρίβεια εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου, γιατί Σάββατο έπρεπε να είναι. Ο λόγος ήταν διπλός. Πρώτον, το πρόσωπο που κούρευε ήταν ο γαμπρός, που την Κυριακή θα οδηγούσε την καλή του στην εκκλησιά και δεύτερον, όση ώρα διαρκούσε το κούρεμα, εκεί δίπλα υπήρχε ένας δίσκος μέσα στον οποίο οι συγγενείς και οι φίλοι του γαμπρού έριχναν τον οβολό τους. Οι κινήσεις του κουρέα ήταν αργές. Το τελετουργικό κρατούσε ώρα πολλή. Οι «παιγνιώτες» (= οι οργανοπαίχτες) έπαιζαν συγκεκριμένα «voυbέτια» (= σκοπούς), καθιστικά, σοβαρά, θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς μεγαλόπρεπα. Ακούγονταν αποκλειστικά στη διάρκεια του κουρέματος.

Και με τις γυναίκες τι συνέβαινε; Πού χτενίζονταν για τις επίσημες μέρες, πού έκοβαν και έβαφαν τα μαλλιά τους; Μα φυσικά πουθενά. Οι γυναίκες, νέες, μεσήλικες και γριές δεν είχαν ανάγκη να περιποιηθούν την κόμη τους. Φορούσαν στο κεφάλι τον χαρακτηριστικό κεφαλόδεσμο, το κα-τσιούλι. Για το γιορτινό ντύσιμο επιβάλλονταν κάποια επέμβαση στα μαλλιά, ώστε να δεθούν κατάλληλα με το κατσούλι, αυτό όμως ήταν δουλειά απλή και η μια βοηθούσε την άλλη, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία κάποιας με ειδικότητα. Χώρια ότι προς το τέλος φορούσαν τις καθημερινές τα μαύρα μαντίλια, τα γνωστά μαφέσια.

Αν ποτέ έμπαινε ψαλίδι σε γυναικείο κεφάλι αυτό γινόταν για άλλους λόγους. Θυμούμαι τη μακαρίτισσα τη μανιά μου τη Μαρία, που όταν είχε γεράσει αρκετά, την κούραζαν στο λούσιμο τα μακριά, κάτασπρα σαν το χιόνι, μαλλιά της, οπότε πήρε το κουρουψάλ’δο και τα έκοψε μόνη της. Έτσι απλά.

 

Υ.Γ. Κείμενα από το βιβλίο μου «Ξεχασμένα επαγγέλματα και άλλες ιστορίες από το Ρουμλούκι» (2015)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...