Απ. Βεσυρόπουλος: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποζημιώσουν τους πληγέντες παραγωγούς

Απ. Βεσυρόπουλος: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποζημιώσουν τους πληγέντες παραγωγούς

Η κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ροδακίνου και νεκταρινιού σε Ημαθία και Πέλλα, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος, στην ερώτηση του επισημαίνει ότι, οι ζημίες που προκλήθηκαν λόγω των συνθηκών καταπόνησης, που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, αποτελούν ζημίες που προβλέπονται από τον κανονισμό και αποζημιώνονται, όπως προκύπτει και από τη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, επιστημόνων γεωτεχνικών καθώς επίσης και τη γνωμοδότηση έγκριτων νομικών.

 

Ο βουλευτής Ημαθίας, που επισκέφθηκε από την πρώτη στιγμή τις πληγείσες περιοχές, διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής ενώ επισκέφθηκε την προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, μεταφέροντας την εικόνα καταστροφής που επικρατεί, ζητώντας να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις ζημίας των παραγωγών.

 

 

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε:

 

«Οι ροδακινοπαραγωγοί είναι στην κυριολεξία εγκαταλειμμένοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς εισοδήματα ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλουν υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που τους επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η καταστροφή που υπέστησαν, οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στα μέσα Ιουλίου, από την ισχυρή βροχόπτωση και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποζημιώσουν τους πληγέντες παραγωγούς, αφού υπάρχει αποδεδειγμένα η νομιμοποιητική βάση για την καταβολή αποζημιώσεων».

 

 

Ακολουθεί το  πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ:«Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας από τον ΕΛΓΑ για την υποβολή δηλώσεων ζημιών των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας και της Πέλλας, που η παραγωγή τους καταστράφηκε λόγω των ακραίων και υπερβολικών βροχοπτώσεων στο διάστημα από 14 έως 17 Ιουλίου 2017»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Τα ακραία και ασυνήθιστα για την εποχή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών.

 

Μεγάλο μέρος της παραγωγής τους καταστράφηκε το τετραήμερο 14 έως 17 Ιουλίου που επικράτησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με έντονες βροχοπτώσεις και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, που στις 17/7/2017 καταγράφηκε στους 14 βαθμούς Κελσίου.

 

Προκύπτει σαφέστατα η ανάγκη χορήγησης αποζημιώσεων στους εν λόγω παραγωγούς που μέσα σε τρεις μέρες είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

Μέχρι σήμερα όμως η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ επιδεικνύουν απροθυμία να ασχοληθούν με το σοβαρό αυτό ζήτημα.

 

Οχυρώνονται πίσω από σκόπιμη παρερμηνεία του κανονισμού του ΕΛΓΑ και παράνομα αρνούνται την υποβολή δηλώσεων ζημιών.

 

Από τη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων και επιστημόνων γεωτεχνικών καθώς επίσης και τη γνωμοδότηση έγκριτών νομικών, προκύπτει ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν λόγω των συνθηκών καταπόνησης που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση αποτελούν ζημίες που προβλέπονται από τον κανονισμό και αποζημιώνονται.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να πράξει το αυτονόητο και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ροδάκινου και νεκταρινιού σε Ημαθία και Πέλλα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

 

1.Εάν προτίθεται να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τη χορήγηση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, σε Ημαθία και Πέλλα, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές λόγω των προαναφερθέντων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το διάστημα 14 - 17 Ιουλίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ...

Τραμπούκοι  της ακροδεξιάς σε όποιον πολιτικό χώρο...

Παρουσία Τζιτζικώστα και Καλαιτζίδη έκοψαν την πίτα τους οι εργαζόμενοι στην Π.Ε. Ημαθίας

Παρουσία Τζιτζικώστα και Καλαιτζίδη έκοψαν την πίτα...

Την Βασιλόπιτα του 2019 έκοψε το μεσημέρι, στο κέντρο ...

Έργο σύνδεσης δεύτερης πηγής από γεώτρηση στη δεξαμενή Στενημάχου -  ΔΕΥΑΝ:

Έργο σύνδεσης δεύτερης πηγής από γεώτρηση στη...

Έργο σύνδεσης δεύτερης πηγής από γεώτρηση στη...

Απόντηση της ΝΟΔΕ Ημαθίας σε δηλώσεις υποψηφίων

Απόντηση της ΝΟΔΕ Ημαθίας σε δηλώσεις υποψηφίων

 Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει συντεταγμένα και...

2η Δημοσίευση ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της κίνησης «Πολίτες σε Δράση»

2η Δημοσίευση ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική...

Οι παρακάτω υπογράφοντες συμμετείχαν στο διάλογο...

Πρόγραμμα Εκμάθησης γραφής  Braille 16/1

Πρόγραμμα Εκμάθησης γραφής Braille 16/1

 Το ΕΚΕΔΙΜ  Θεοχαρόπουλος , στα πλαίσια της...

Νέα λίστα  ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της κίνησης «Πολίτες σε Δράση»

Νέα λίστα ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική...

Δεύτερη λίστα  ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική...

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο   της Κυριακής με αναχώρηση   από την Αλεξάνδρεια

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής με αναχώρηση...

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου στις 2 το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Τραμπούκοι  της ακροδεξιάς σε όποιον πολιτικό χώρο και αν βρίσκονται ενταγμένα, χθες το βράδυ, ανώνυμα ανάρτησαν αφίσες με τις φωτογραφίες των βουλευτών στην Ημαθία, Πιερία, Πέλλα και Χαλκιδική με προφανή ...

Την Βασιλόπιτα του 2019 έκοψε το μεσημέρι, στο κέντρο Ακρόπολη της Βέροιας, ο Σύλλογος  Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με παράλληλο απολογισμό της περυσινής υπηρεσιακής...