Ηχηρό μήνυμα από όλους προς τον ΕΛΓΑ για στήριξη  και αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών στη χθεσινή  συνέλευση της Συντονιστικής Ημαθίας - Πέλλας στη Βέροια

Ηχηρό μήνυμα από όλους προς τον ΕΛΓΑ για στήριξη και αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών στη χθεσινή συνέλευση της Συντονιστικής Ημαθίας - Πέλλας στη Βέροια

Συμβολική προειδοποιητική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ θα κάνουν την Τετάρτη οι αγρότες παραγωγοί ροδάκινου που διεκδικούν αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη βροχόπτωση. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνέλευση στη Βέροια (Αιγές Μέλαθρον) και τονίστηκε ότι αν το πόρισμα του ΕΛΓΑ από την επιστημονική επιτροπή (που συνεδρίαζε επίσης χθες) είναι αρνητικό, τότε οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

Στο μεταξύ, εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΛΓΑ καταθέσανε το πρωί της Δευτέρας οι αγροτικοί φορείς, ζητώντας να προχωρήσει στην αναγγελία ζημίας για τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις και να σωθεί η χρονιά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει συγκέντρωση δηλώσεων και αγωγές εναντίον του οργανισμού για διεκδίκηση αποζημιώσεων που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν» τόνισε στη συνάντηση ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Χρήστος Γιαννακάκης. «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, τήρηση των κανονισμών» σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΛΓΑ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην αναγγελία ζημιάς. «Αν οι δύο νομοί βουλιάξουν στη φτώχεια, οι πρώτοι που θα υποστούν τη φθορά θα είναι οι βουλευτές» σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης απευθυνόμενος στους παρόντες βουλευτές (Αντωνίου, Βεσυρόπουλος, Τζάκρη).

 Συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ

Αναφορικά με το θέμα των ζημιών η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι για χθες ήταν προγραμματισμένη η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ για την ένταξη της βροχόπτωσης και την κάλυψη των ζημιών, με δεσμευτικό το πόρισμά της για όλους. «Πολύ δύσκολα δεν θα αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα η επιτροπή» σημείωσε η κ. Τζάκρη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αγροτικοί σύλλογοι των νομών Ημαθίας και Πέλλας, αλλά και εκπρόσωποι από τη Φλώρινα και την Κοζάνη, μέλη δ.σ. Ομάδων Παραγωγών, ενώ παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου και Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. Δηλώσεις στήριξης έστειλαν η βουλευτής κ. Καρασαρλίδου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.

Τ.  Χαλκίδης: Να δώσουμε ηχηρό μήνυμα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης είχε πει στην αρχή της συνάνησης ότι υπάρχει απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή για κατά τόπους κινητοποιήσεις. «Πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν γίνεται να μην αποζημιωθούμε» τόνισε. Αποφασίστηκε η όποια κινητοποίηση να γίνει μετά την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του ΕΛΓΑ, ενώ την Τετάρτη θα γίνει συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Τις ενέργειες των αγροτών υποστήριξαν με την παρουσία τους και δηλώσεις ο Τάσος Γιάγκογλου εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, η Αθηνά Τσιπουρίδου εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, καθώς και ο Σάκης Τσίτσης από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

 Οι δήμαρχοι

Στις τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι τόνισαν:

Ν. Κουτσογιάννης: Οποιαδήποτε στήριξη στο πλευρό σας. Σημαντικό να υπάρξει και γενικότερη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, αλλιώς θα τρέχουμε πάντα για λύσεις. Ως δήμος μελέτη προοπτικές του πρωτογενούς τομέα.

Π. Γκυρίνης: Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Να ανακοινωθεί τιμή στο συμπύρηνο. Και οι βιομήχανοι από κοινού να στηρίξουμε το προϊόν.

Κ. Ιγνατιάδου (Σκύδρας): Κοινή λογική η στήριξη του παραγωγού και η αποζημίωση των παραγωγών. Εκτός και αν είναι πάτημα σε έναν κανονισμό.

Γ. Στάμκος (Πέλλας): Εθνικό προϊόν, αντιμετώπιση με εθνική στρατηγική.

Κ. Βοργιαζίδης: Διαρκή να είναι τα μέτρα στήριξης, άμεση ανακοίνωση της τιμής στο συμπύρηνο και δίκαιη αντιμετώπιση των παραγωγών. Δίπλα σε όλους τους αγώνες.

 Οι βουλευτές

Χρ. Αντωνίου: Θα γίνει εξέταση του φαινομένου από επιστημονική επιτροπή. Το δελτίο τύπου του ΕΛΓΑ μάς ενόχλησε ως βουλευτές. Ο κανονισμός είναι σαφής. Στηρίζαμε κα στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Να δοθεί παράταση για τις αναγγελίες. Δεν θεωρούμε εχθρικές απέναντί μας τις κινητοποιήσεις, ίσα ίσα μας βοηθούν να περάσουμε κάποια θέματα.

Απ. Βεσυρόπουλος: Πρώτα η πτώση των τιμών. Το 2014 αντιμετωπίστηκε η κατάσταση με συλλογή των στοιχείων διαφοράς εισοδήματος, 185 ευρώ το στρέμμα. Το ίδιο να γίνει και σήμερα. Ξεκάθαρος ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις. Άμεσα η αναγγελία και οι δηλώσεις ζημιάς.

Θεοδ.Τζάκρη: Τα χρήματα του 2014 επί Καρασμάνη ήταν από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Σήμερα συγκροτείται η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ για τις ζημιές. Ζητάμε άμεση πιστή εφαρμογή του κανονισμού στη βάση του δεσμευτικού πορίσματός της. Πολύ δύσκολα δεν θα αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα η επιτροπή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...