ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση   της πρωτοβάθμιας Υγείας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Υγείας

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες το απόγευμα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή. 

Τσίπρας: Υλοποιούμε την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης -πιστεύουμε- λήξης της περιόδου των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα».

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι ‘μαζί τα φάγαμε’» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, προκειμένου να καλύψει μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ.«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας» σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές.

» Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Προσλήψεις προσωπικού

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες. 

«Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό». 

Συμπλήρωσε ότι θα επεκταθεί η θητεία των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα υπογραφούν συμβάσεις πλήρους εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους του ΕΟΠΠΥ. 

«Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο για την Υγεία επιβαρύνει αλόγιστα τους πολίτες

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία πρόχειρο και ανεδαφικό. Όπως ανέφερε, ο νόμος της κυβέρνησης δεν πατάει πάνω στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα, που όχι απλώς δεν έπρεπε να διχάζει, αλλά να ενώνει» ανέφερε στην ομιλία της, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η παρακαταθήκη μας είναι όσα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...