Ο διοικητής της Π.Υ. Βέροιας μιλάει για τις πυρκαγιές στον «Άκου 99.6»: Καλοκαίρι, η χειρότερη εποχή για τους πυροσβέστες

Ο διοικητής της Π.Υ. Βέροιας μιλάει για τις πυρκαγιές στον «Άκου 99.6»: Καλοκαίρι, η χειρότερη εποχή για τους πυροσβέστες

Πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών καίνε τα ελληνικά δάση, στα νησιά μας και σε διάφορες περιοχές της χώρας, τις τελευταίες ημέρες, με πολλαπλές συνέπειες, ενώ σε πύρινο κλοιό, εκτός από τη χώρα βρίσκονται και εκατοντάδες πυροσβέστες, στις υπηρεσίες των οποίων σημαίνει καθημερινά συναγερμός.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς, μιλήσαμε χθες το πρωί, στον «Άκου 99.6» με τον διοικητή της Π.Υ. Βέροιας κ. Αλέξανδρο Κουβακά, για το έργο της υπηρεσίας, την ετοιμότητα και την εκτέλεση του καθήκοντος εκ μέρους των πυροσβεστών, που ευτυχώς δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να κάνουν τον σταυρό τους...

«Αυτή η εποχή δεν είναι καλή για την πυροσβεστική υπηρεσία, όχι μόνο για το πυροσβεστικό Σώμα της Βέροιας ή της Ημαθίας, αλλά γενικότερα, αφού  το καλοκαίρι οι πυροσβέστες συνήθως τρέχουν… Κι όχι μόνο οι πυροσβέστες δηλαδή...»εκτιμάει ο κ. Κουβακάς. 

Έχουμε ήδη πάνω από 60 πυρκαγιές από χθες μέχρι σήμερα. Τι μπορεί να συμβαίνει ή να υπάρχει πίσω από αυτές;

 Κοιτάξτε, δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, δηλαδή αν υπάρχει κάποιος δόλος όπως υπονοείτε. Σαφέστατα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Δεν ξεχνάμε ότι η εξέλιξη των πυρκαγιών, το πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι αντιμετωπίσιμες, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως είναι η μορφολογία  του εδάφους, οι άνεμοι κυρίως αλλά και τα μελτέμια. Αύγουστο μήνα υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και όπου υπάρχουν δυνατοί άνεμοι οι πυρκαγιές λαμβάνουν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Αντιλαμβάνεστε πως όταν φυσάει πολύ, είναι και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. 

Στην Ημαθία, ευτυχώς, να χτυπήσουμε ξύλο, δεν είχαμε κάτι σοβαρό, έτσι;

Ευτυχώς στην Ημαθία δεν είχαμε κάτι ή τουλάχιστον δεν είχαμε πυρκαγιές που να μας απασχολήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ούτε στο Βέρμιο που ένα κομμάτι του απασχολεί την υπηρεσία μας (το μεγαλύτερο κομμάτι είναι στην ευθύνη του δασαρχείου Νάουσας και όλης της υπηρεσίας της Νάουσας) αλλά ούτε και στα Πιέρια που έχουμε εμείς ένα μικρό κομμάτι ευθύνης στα Ριζώματα, πάνω στο Δάσκειο, είχαμε βασικές πυρκαγιές. Φέτος ήμασταν τελικά καλά, ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι  μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Να μας βοηθήσει και λίγο ο καιρός…

Είναι δύσκολο βουνό το Βέρμιο για την πυροσβεστική;

Είναι προσπελάσιμο από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, υπάρχει δασικό δίκτυο. Η βλάστησή του (οξιές, βελανιδιές) δεν μπορώ να πω οτι έχει την επικινδυνότητα που υπάρχει σε κάποια άλλα βουνά ενδεχομένως. Αυτό που μεταδίδει πολύ εύκολα τις πυρκαγιές και εκεί είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του, είναι το πευκοδάσος . Ένα τέτοιο κομμάτι έχουμε στο Δάσκιο. Όμως, δεν μπορώ να πω ότι είναι δύσκολο βουνό για να το αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς δεν είχαμε πολλές φέτος.

Σε μια πυρκαγιά, πού εστιάζετε κυρίως;  Όταν  παίρνετε το σήμα, τί γίνεται από εκεί και πέρα; 

Το βασικότερο από όλα είναι να μην κινδυνεύουν περιουσίες και ζωές. Να μην είναι σε κατοικημένες περιοχές. Το πρώτο κομμάτι που κοιτάμε και ελέγχουμε είναι να μην υπάρχουν κατοικίες, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι προέχει η περιουσία και η ζωή των συμπολιτών μας. Από εκεί και πέρα, με γνώμονα αυτό,  προσπαθούμε να περιορίσουμε την φωτιά.

Πως λειτουργεί ένας πυροσβέστης στη φωτιά; Πόσο αγχωμένος μπορεί να είναι; Τι μπορεί να σκέφτεται;

Η δουλειά μας από τη φύση της είναι αγχωτική. Εμείς εδώ, λέμε ότι η πρώτη ενέργεια όταν χτυπάει το 199, είναι, ο πυροσβέστης να κάνει πρώτα τον σταυρό του, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Καθότι υπάρχει ο παράγοντας άνεμος και εκεί δεν ξέρεις, ανά πάσα στιγμή, ποια θα είναι η εξέλιξη και η πορεία της φωτιάς. Επίσης απαιτούν πολύ χρόνο για να τις αντιμετωπίσουμε, που σημαίνει ότι έχουμε και καταπόνηση προσωπικού και καταπόνηση υλικών και μέσων. Η μορφολογία του εδάφους ποια θα είναι; Θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πυρκαγιάς; Αυτή είναι η ιδιαίτερη  δυσκολία των δασικών πυρκαγιών.

Ο ρόλος του διοικητή, ο δικός σας  ρόλος, ποιος είναι σε τέτοιες περιπτώσεις;

Κατ αρχάς, να  εξασφαλίσει σε όλους τους πυροσβέστες να έχουν τα ατομικά μέσα να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά και να προσπαθήσει να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Διότι, δεν είμαστε μόνο εμείς που εμπλεκόμαστε στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Υπάρχουν τα σώματα των υπηρεσιών και των τοπικών φορέων της περιφερειακής ενότητας. Είμαστε εμείς, είναι το δασαρχείο που έχει την πρόληψη και τις επιστημονικές γνώσεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, είναι η πολιτική προστασία του δήμου και της Π.Ε. που έχουν τα μηχανήματα να συνδράμουν , είναι οι διεθνείς οργανώσεις... Μιλάμε για έναν κατασταλτικό μηχανισμό που δεν αφορά μόνο την υπηρεσία μας, αφορά το σύνολο ουσιαστικά της τοπικής κοινωνίας  και των τοπικών  κοινοτήτων. Ιδίως στον ορεινό όγκο Βέρμιου και Πιερίων ,πρέπει βάση υπουργικής απόφασης να υπάρχουν κανόνες πυρασφάλειας. Το γνωρίζουν οι πρόεδροι και είναι σε γνώση τους ότι αν παραστεί ανάγκη, συνδράμουν και αυτοί. Ο συντονισμός λοιπόν όλων αυτών των φορέων και των προσώπων, γίνεται από τον εκάστοτε διοικητή της Υπηρεσίας, στην ευθύνη της οποίας ανήκει  ένα συμβάν, ως προς τον κατασταλτικό μηχανισμό. 

Πότε λέτε ότι, εντάξει τώρα πλέον είμαστε καλά, δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης;

Κοιτάξτε να δείτε, η φωτιά θα σβήσει, θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και θα σβήσει. Αλλά παραμένουν πάντα οχήματα στο σημείο, ως πυρασφάλεια, γιατί οι αναζωπυρώσεις όσο φυσάνε άνεμοι είναι αναπόφευκτες. Το χρονικό διάστημα στο οποίο θα κληθούν τα αυτοκίνητα να επιστρέψουν πίσω στην υπηρεσία, εξαρτάται και κρίνεται από την εξέλιξη.

Υπάρχουν εφόδια και  μέσα στην Υπηρεσία της Βέροιας;

Σαν υπηρεσία είμαστε καλά. Η οικονομική κρίση αντιλαμβάνεστε ότι επηρεάζει τους πάντες. Και εμάς… Αλλά προσπαθούμε, με ότι μέσο μπορούμε, να έχουμε την υπηρεσία μας ετοιμοπόλεμη. Και πιστεύω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, επιχειρησιακά.

Αυτή τη στιγμή, τι δύναμη έχετε;

Συνολικά είμαστε 70 άτομα, μαζί με τους πυροσβέστες 5ετίας και τους εποχικούς. Και 8 άτομα στα Ριζώματα. Από οχήματα έχουμε 6 υδροφόρα πυροσβεστικά εκ των οποίων τα δύο είναι περιπολικά πάνω στο Βέρμιο και στα Πιέρια, στις υπηρεσίες της Συκιάς κι ένα πυροφυλάκιο στην Καστανιά. 

Υπάρχει μια αίσθηση ότι διαθέτει και ασθενοφόρο η Πυροσβεστική…

Όχι, δεν υπάρχει ασθενοφόρο στην υπηρεσία. Ένα πολύ παλιό που υπήρχε, οδεύει για διαγραφή. Ενδεχομένως ο κόσμος να βλέπει κάποιο ασθενοφόρο  του  ΕΚΑΒ που μπορεί να φέρει το λογότυπο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να πει κανείς για μια πυρκαγιά, οτι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος- αμέλεια ή για συντονισμένη ενέργεια; 

Για όλα υπάρχει μια λογική εξήγηση. Τι άλλο να σας πω... Υπάρχει ένα συγκεκριμένο γραφείο σε κάθε υπηρεσία το οποίο ασχολείται με τα αίτια… Όλοι είμαστε λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Κάποιες οδηγίες για τους πολίτες;

Όλη η διαδικασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ξεκινάει τέλη Φεβρουαρίου. Εκδίδεται μια εγκύκλιος από την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας που αποτελεί για εμάς τον μπούσουλα  με τον οποίο ξεκινάμε τη διαδικασία προετοιμασίας  του μηχανισμού. Στο τέλος συγκροτείται ένα συντονιστικό όργανο που συνεδριάζει με  όλους τους φορείς και ακολούθως, εμείς ως πυροσβεστική υπηρεσία, βγάζουμε στον Τύπο κάποιες ανακοινώσεις-οδηγίες προς τους πολίτες. Μερικές από αυτές τις οδηγίες είναι ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει από 1 Μαΐου με 3 Οκτωβρίου και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται αυστηρώς το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Το οποίο, γίνεται μόνο με άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας και μόνο για αγροτικές δουλειές. Υπάρχει πυροσβεστική διάταξη η οποία το καθορίζει αυστηρά. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες; Να τηρούν τις οδηγίες και επίσης να μην  πετάνε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

Βλέπουμε  πολλούς οδηγούς να πετούν τσιγάρα από το παράθυρο στην άσφαλτο. Τι κινδύνους έχει αυτό;

Και εκεί είναι πολύ πιθανό να προκληθεί φωτιά… Και το πρόβλημα είναι ότι οι αδικαιολόγητες φωτιές απασχολούν πυροσβεστικά οχήματα, δημιουργώντας συνολικό πρόβλημα  στην αντιμετώπιση ενός άλλου συμβάντος. Πιστεύω όμως ότι οι συμπολίτες μας, εδώ στην Ημαθία, είναι προσεκτικοί και συνειδητοποιημένοι.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή  & «Βοήθεια στο Σπίτι»

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε...

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση...

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:   Ξεπούλημα!!! 126   ακίνητα στην   Ημαθία   στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού  - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή   η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Νάουσας στη  Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ που θα αφορούν μόνιμες προσλήψεις συνολικά 7.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγράμματος «Βοήθεια...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...