Στην Ευρωβουλή μέσω ΚΚΕ οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο

Στην Ευρωβουλή μέσω ΚΚΕ οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο

Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγώντης κατέθεσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Η επιστολή έχει αποδέκτες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.C. Juncker και τους αρμόδιους επιτρόπους, P. Hogan, C. Cretu και J. Katainen, με τους συντάκτες της ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και Κώστα Παπαδάκη να τονίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, συνέπεια των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Το κείμενο της επιστολής:

«Oι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εξαναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα την απόφαση της τελευταίας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν την επιβολή εμπάργκο της τελευταίας στα αγροτικά προϊόντα από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια κατάσταση έχουν βρεθεί στο παρελθόν και θα βρεθούν και οι αγρότες που καλλιεργούν άλλα προϊόντα. 

Οι ροδακινοπαραγωγοί που ζημιώνονται συστηματικά όλα τα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., τη μη κάλυψη των ζημιών της παραγωγής τους από τις καιρικές συνθήκες, από την αύξηση του κόστους παραγωγής (εφόδια, λιπάσματα κ.λπ.), από την επιβολή αβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών με κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως μέλους του γνωστού κουαρτέτου) και των ελληνικών κυβερνήσεων (των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), δέχονται εξοντωτικό πλήγμα λόγω του ρωσικού εμπάργκο. 

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους υποβαθμίζεται ή σαπίζει στις αποθήκες - ψυγεία ή ακόμα και στο χωράφι, καθώς ακόμα και το κόστος συγκομιδής της  είναι μεγαλύτερο από την τιμή της «αγοράς». Οι αγρότες εξαναγκάζονται να παραδίδουν την παραγωγή τους στις επιχειρήσεις μεταποίησης και τους μεγαλεμπόρους χωρίς να έχει συμφωνηθεί η τιμή του προϊόντος η οποία ανακοινώνεται στους αγρότες μετά από πολύ καιρό και βέβαια αυτή είναι εξευτελιστική, απέχει κατά πολύ από το κόστος παραγωγής. Ακόμα και οι ποσότητες που απορροφήθηκαν τιμολογήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και κάτω από 0,10 λεπτά του ευρώ.

Το καίριο πλήγμα στη ροδακινοπαραγωγή επέφερε το εμπάργκο της Ρωσίας που απορροφούσε περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής ροδάκινων. 

Μετά από χρόνια καθοδικής πορείας του αγροτικού εισοδήματος, η κατάσταση αυτή δίνει συντριπτικό πλήγμα  στους παραγωγούς, τους ξεριζώνει κυριολεκτικά από τα χωράφια και τα χωριά τους, τους στερεί από τα αναγκαία για την επιβίωση τους, όταν οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν και το βρόγχο των δανείων, των φόρων, με τη γη τους υποθηκευμένη. Ο ξεριζωμός τους θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λιγότερα χέρια, στην αποξένωση των αγροτών και των παιδιών τους από τη γη τους και τη συσσωρευμένη καλλιεργητική πείρα που θα εξαφανιστεί με συνέπειες για τους ίδιους, τα παιδιά τους, για όλο το λαό που θα αναγκάζεται να πληρώσει, ακόμη πιο πανάκριβα, εισαγόμενα προϊόντα που μπορούν να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και υψηλή ποιότητα στην Ελλάδα. 

Για το ρωσικό εμπάργκο ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που έχουν λάβει την απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει για ποιο λόγο, ποια συμφέροντα και ανταγωνισμούς  καλούνται να πληρώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί και όλοι οι αγρότες με την παραπάνω απόφασή της. 

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ευθύνεται εξ ολοκλήρου για αυτή τη τεράστια ζημία στους αγρότες με την απόφασή της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν το εμπάργκο της τελευταίας είναι υπεύθυνη και για την αποζημίωση των αγροτών που ζημιώθηκαν από την απόφασή της αυτή.  Γι’ αυτό, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει άμεσα αποζημίωση για το σύνολο της ζημίας στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, δηλαδή το σύνολο του κόστους και ένα λογικό εισόδημα των καλλιεργητών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν  οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το  Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική  Κοινότητα  Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή  τον Κωσταντίνο Τσιάρα,  για τις προκλήσεις  του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο  από την εξέγερση  του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,  να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας  των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνει ως...

-Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Εκτιμώντας την προσφορά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας θα γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, 1ος όροφος, την 20-11-2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας...