ΤΟΠΙΚΑ

Στην Ευρωβουλή  μέσω ΚΚΕ οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο

Στην Ευρωβουλή μέσω ΚΚΕ οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο

Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγώντης κατέθεσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Η επιστολή έχει αποδέκτες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.C. Juncker και τους αρμόδιους επιτρόπους, P. Hogan, C. Cretu και J. Katainen, με τους συντάκτες της ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και Κώστα Παπαδάκη να τονίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, συνέπεια των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Το κείμενο της επιστολής:

«Oι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εξαναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα την απόφαση της τελευταίας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν την επιβολή εμπάργκο της τελευταίας στα αγροτικά προϊόντα από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια κατάσταση έχουν βρεθεί στο παρελθόν και θα βρεθούν και οι αγρότες που καλλιεργούν άλλα προϊόντα. 

Οι ροδακινοπαραγωγοί που ζημιώνονται συστηματικά όλα τα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., τη μη κάλυψη των ζημιών της παραγωγής τους από τις καιρικές συνθήκες, από την αύξηση του κόστους παραγωγής (εφόδια, λιπάσματα κ.λπ.), από την επιβολή αβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών με κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως μέλους του γνωστού κουαρτέτου) και των ελληνικών κυβερνήσεων (των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), δέχονται εξοντωτικό πλήγμα λόγω του ρωσικού εμπάργκο. 

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους υποβαθμίζεται ή σαπίζει στις αποθήκες - ψυγεία ή ακόμα και στο χωράφι, καθώς ακόμα και το κόστος συγκομιδής της  είναι μεγαλύτερο από την τιμή της «αγοράς». Οι αγρότες εξαναγκάζονται να παραδίδουν την παραγωγή τους στις επιχειρήσεις μεταποίησης και τους μεγαλεμπόρους χωρίς να έχει συμφωνηθεί η τιμή του προϊόντος η οποία ανακοινώνεται στους αγρότες μετά από πολύ καιρό και βέβαια αυτή είναι εξευτελιστική, απέχει κατά πολύ από το κόστος παραγωγής. Ακόμα και οι ποσότητες που απορροφήθηκαν τιμολογήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και κάτω από 0,10 λεπτά του ευρώ.

Το καίριο πλήγμα στη ροδακινοπαραγωγή επέφερε το εμπάργκο της Ρωσίας που απορροφούσε περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής ροδάκινων. 

Μετά από χρόνια καθοδικής πορείας του αγροτικού εισοδήματος, η κατάσταση αυτή δίνει συντριπτικό πλήγμα  στους παραγωγούς, τους ξεριζώνει κυριολεκτικά από τα χωράφια και τα χωριά τους, τους στερεί από τα αναγκαία για την επιβίωση τους, όταν οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν και το βρόγχο των δανείων, των φόρων, με τη γη τους υποθηκευμένη. Ο ξεριζωμός τους θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λιγότερα χέρια, στην αποξένωση των αγροτών και των παιδιών τους από τη γη τους και τη συσσωρευμένη καλλιεργητική πείρα που θα εξαφανιστεί με συνέπειες για τους ίδιους, τα παιδιά τους, για όλο το λαό που θα αναγκάζεται να πληρώσει, ακόμη πιο πανάκριβα, εισαγόμενα προϊόντα που μπορούν να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και υψηλή ποιότητα στην Ελλάδα. 

Για το ρωσικό εμπάργκο ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που έχουν λάβει την απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει για ποιο λόγο, ποια συμφέροντα και ανταγωνισμούς  καλούνται να πληρώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί και όλοι οι αγρότες με την παραπάνω απόφασή της. 

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ευθύνεται εξ ολοκλήρου για αυτή τη τεράστια ζημία στους αγρότες με την απόφασή της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν το εμπάργκο της τελευταίας είναι υπεύθυνη και για την αποζημίωση των αγροτών που ζημιώθηκαν από την απόφασή της αυτή.  Γι’ αυτό, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει άμεσα αποζημίωση για το σύνολο της ζημίας στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, δηλαδή το σύνολο του κόστους και ένα λογικό εισόδημα των καλλιεργητών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...