Στην Ευρωβουλή μέσω ΚΚΕ οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο

Στην Ευρωβουλή μέσω ΚΚΕ οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο

Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγώντης κατέθεσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Η επιστολή έχει αποδέκτες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.C. Juncker και τους αρμόδιους επιτρόπους, P. Hogan, C. Cretu και J. Katainen, με τους συντάκτες της ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και Κώστα Παπαδάκη να τονίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, συνέπεια των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Το κείμενο της επιστολής:

«Oι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εξαναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα την απόφαση της τελευταίας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν την επιβολή εμπάργκο της τελευταίας στα αγροτικά προϊόντα από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια κατάσταση έχουν βρεθεί στο παρελθόν και θα βρεθούν και οι αγρότες που καλλιεργούν άλλα προϊόντα. 

Οι ροδακινοπαραγωγοί που ζημιώνονται συστηματικά όλα τα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., τη μη κάλυψη των ζημιών της παραγωγής τους από τις καιρικές συνθήκες, από την αύξηση του κόστους παραγωγής (εφόδια, λιπάσματα κ.λπ.), από την επιβολή αβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών με κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως μέλους του γνωστού κουαρτέτου) και των ελληνικών κυβερνήσεων (των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), δέχονται εξοντωτικό πλήγμα λόγω του ρωσικού εμπάργκο. 

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους υποβαθμίζεται ή σαπίζει στις αποθήκες - ψυγεία ή ακόμα και στο χωράφι, καθώς ακόμα και το κόστος συγκομιδής της  είναι μεγαλύτερο από την τιμή της «αγοράς». Οι αγρότες εξαναγκάζονται να παραδίδουν την παραγωγή τους στις επιχειρήσεις μεταποίησης και τους μεγαλεμπόρους χωρίς να έχει συμφωνηθεί η τιμή του προϊόντος η οποία ανακοινώνεται στους αγρότες μετά από πολύ καιρό και βέβαια αυτή είναι εξευτελιστική, απέχει κατά πολύ από το κόστος παραγωγής. Ακόμα και οι ποσότητες που απορροφήθηκαν τιμολογήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και κάτω από 0,10 λεπτά του ευρώ.

Το καίριο πλήγμα στη ροδακινοπαραγωγή επέφερε το εμπάργκο της Ρωσίας που απορροφούσε περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής ροδάκινων. 

Μετά από χρόνια καθοδικής πορείας του αγροτικού εισοδήματος, η κατάσταση αυτή δίνει συντριπτικό πλήγμα  στους παραγωγούς, τους ξεριζώνει κυριολεκτικά από τα χωράφια και τα χωριά τους, τους στερεί από τα αναγκαία για την επιβίωση τους, όταν οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν και το βρόγχο των δανείων, των φόρων, με τη γη τους υποθηκευμένη. Ο ξεριζωμός τους θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λιγότερα χέρια, στην αποξένωση των αγροτών και των παιδιών τους από τη γη τους και τη συσσωρευμένη καλλιεργητική πείρα που θα εξαφανιστεί με συνέπειες για τους ίδιους, τα παιδιά τους, για όλο το λαό που θα αναγκάζεται να πληρώσει, ακόμη πιο πανάκριβα, εισαγόμενα προϊόντα που μπορούν να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και υψηλή ποιότητα στην Ελλάδα. 

Για το ρωσικό εμπάργκο ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που έχουν λάβει την απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει για ποιο λόγο, ποια συμφέροντα και ανταγωνισμούς  καλούνται να πληρώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί και όλοι οι αγρότες με την παραπάνω απόφασή της. 

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ευθύνεται εξ ολοκλήρου για αυτή τη τεράστια ζημία στους αγρότες με την απόφασή της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν το εμπάργκο της τελευταίας είναι υπεύθυνη και για την αποζημίωση των αγροτών που ζημιώθηκαν από την απόφασή της αυτή.  Γι’ αυτό, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει άμεσα αποζημίωση για το σύνολο της ζημίας στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, δηλαδή το σύνολο του κόστους και ένα λογικό εισόδημα των καλλιεργητών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο...

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό του ο κ. Γκυρίνης

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό...

Με έκπληξη ομολογώ, διάβασα την ανακοίνωση του κ....

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,  να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα  για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του,...

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και...

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στη Βέροια

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη...

Από την παράταξη του υποψήφιου του «Κινήματος...

Γεωργία Μπατσαρά:  Θα τιμήσουμε  τη Μνήμη  της Γενοκτονίας  του Ποντιακού  Ελληνισμού

Γεωργία Μπατσαρά: Θα τιμήσουμε τη Μνήμη της...

Από τον Συνδυασμό «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη» της...

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον  κανονισμό λειτουργίας του εμπορικού πεζόδρομου Βέροιας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον ...

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα των δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα...

Όσοι δημότες ενδιαφέρονται για κλάδεμα δέντρων που...

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων στο Δήμο Νόαυσας

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων...

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του προγράμματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και αιτιάσεις για την υπουργοποίησή του και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ως βουλευτής, στην ΗμαθίαΤα πρώτα του χαρτιά άνοιξε ο Άγγελος Τόλκας μετά...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το 5ο  ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει ως εταίρος,...