Μέθοδος Sonatal

Μέθοδος Sonatal

Τ    ο έμβρυο έχει αφή… Έχει γεύση... Έχει μνήμη… 

Αλλά προπαντός ακούει, επικοινωνώντας έτσι με το εξωμήτριο περιβάλλον! 

Πρώτο ηχητικό ερέθισμα, ο καρδιακός παλμός της μητέρας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπερήχων, αλλά και της ανάπτυξης συνεχώς νέων ψυχολογικών μεθόδων παρακολούθησης της εμβρυϊκής ζωής, και με βάση πειραματικά τεκμηριωμένα ερευνητικά συμπεράσματα από όλο τον κόσμο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη ύπαρξη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, έχει νοητικά βιώματα, αισθητηριακές αντιλήψεις, συνείδηση και μνήμη.

Το έμβρυο σαν ενιαίος οργανισμός με τη μητέρα, μέσα από τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα της, είναι σε θέση να βιώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, ορίζοντας έτσι το πρότυπο για τη μετέπειτα ψυχική και σωματική εξέλιξη του, καθώς και τη μελλοντική του υγεία.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη δύναμη της μουσικής και της φωνής της μητέρας, της οποίας το έμβρυο είναι σε θέση να αντιληφθεί μόλις από την 17η εβδομάδα της κύησης, η πρωτοποριακή για την Ελλάδα μουσικοθεραπευτική μέθοδος Sonatal, έχει ως στόχο την επίλυση του βασικού προβλήματος της σύγχρονης παιδιατρικής, που είναι η μορφωτική και λειτουργική ανωριμότητα του νεογέννητου.

Επιπλέον, η μέθοδος Sonatal προορίζεται για εκμάθηση τρόπων επικοινωνίας της μητέρας με το παιδί από την προγεννητική περίοδο. Συμβάλλει στην σύναψη πολλαπλών νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου του εμβρύου, την τόνωση της κινητικής δραστηριότητας και τις αρχές της ψυχοσυναισθηματικής ωρίμανσης του. Βοηθάει στην βελτιστοποίηση της υγείας και της διάθεσης της ίδιας της γυναίκας και την προετοιμασία της για τον τοκετό, όπως και την ανατροφή ενός υγιούς παιδιού. 

Η δυναμική της φωνής της μητέρας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαδικασία βελτιστοποίησης της προγεννητικής ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και της εκπαίδευσης του νεογνού στους πρώτους μήνες της ζωής του που υποστηρίζεται με τη μέθοδο Intoning, προέκταση της μεθόδου Sonatal, έως την ηλικία των τριών ετών.

Τι συμβαίνει όταν την προσμονή και τη λαχτάρα της γέννησης επισκιάζει ένας πρόωρος τοκετός;

Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα στην Ελλάδα ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια!

Μέλημα μας είναι λοιπόν να δώσουμε στα νεογνά την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες πρώτες στιγμές της ζωής τους.

Μέσω μεθόδου Sonatal, το νεογνό είναι πιο δυνατό, έχοντας αναπτύξει το αναπνευστικό του σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση, όπως επίσης και να προσαρμοστεί γρηγορότερα το καρδιαγγειακό του σύστημα στο νέο περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό ειδικά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του νεογνού στη ΜΕΝΝ να μην είναι απομονωμένο! Όταν το βρέφος έρχεται σε επαφή με τη μητέρα και δεν βρίσκεται μόνο του σε ένα στείρο περιβάλλον, έχει αποδειχθεί πως υπάρχει σημαντική βελτίωση και σταθεροποίση του καρδιακού παλμού, βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και των θηλαστικών κινήσεων, ελάττωση του στρες, όπως επίσης και αύξηση του βάρους, με αποτέλεσμα να μπορέσει να βγει νωρίτερα από τη μονάδα. 

Με το πιο απλό αλλά πιο δυνατό μέσο που είναι η φωνή της μητέρας, η αναπνοή της, αλλά και οι καρδιακοί της παλμοί, βοηθούμε στην πλήρωση αυτών των προϋποθέσεων για την καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη του νεογνού, αλλά και την επικοινωνία του με το νέο περιβάλλον.

Η μέθοδος συνιστάται στις εγκύους από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, και ιδιαίτερα σε αυτές με ιστορικό προδιάθεσης σε αλλεργικές ασθένειες, καθώς και αυξημένο άγχος. 

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη απο τη μουσικοπαιδαγωγό κα. Δαβόρα Ευδοξία. Πληροφορίες στο site sonatal.gr και στο τηλέφωνο 6936033594.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή...

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου...

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν ασκείστε, αυξάνει τον...

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προληπτικά μέτρα για...

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης...

Σε ποια νοσοκομεία μπορείτε να εξεταστείτε για ηπατίτιδα C

Σε ποια νοσοκομεία μπορείτε να εξεταστείτε για...

Λίστα νοσοκομείων στα ηπατολογικά ιατρεία των οποίων...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που  σ’ αγαπούν,  σε δέχονται όπως είσαι…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που ...

Της Χρύσας ΜπέκαΨυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια  «Ο...

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν τροφή θρεπτική και υγιεινή
ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε μέλι

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε μέλι

Το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή είναι η αληθινή ιστορία ενός Αφρικανού αγρότη, που επηρεάστηκε τόσο πολύ από ιστορίες άλλων αγροτών που έκαναν περιουσία ανακαλύπτοντας κοιτάσματα...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου ΦυλλοβόλωνΔένδρωνΣε τίποτε δεν χρησιμεύουν όλου του κόσμου τα αγαθά, αν λείπει η υγείαΛουκιανόςΠριν περίπου 2.500 χρόνια, ένας ιατρός από τη Σηλυβρία της...

Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν ασκείστε, αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, προειδοποιούν οι ερευνητές.Η απειλή σχετίζεται με την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και καφεΐνη κατά τη διάρκεια της άσκησης...