Νέες προσπάθειες δημιουργίας υποκειμένων κερασιάς από το Michigan State University

Νέες προσπάθειες δημιουργίας υποκειμένων κερασιάς από το Michigan State University

Κωνσταντίνος Καζαντζής

ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων

Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας

 

Οι προσπάθειες δημιουργίας νέων υποκειμένων οπωροφόρων, με καλύτερα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά από τα χρησιμοποιούμενα, συνεχίζονται αδιάλειπτα παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν των Η.Π.Α. (MichiganStateUniversity) και ειδικότερα η Δρ. AmyIezzoni, Ερευνήτρια/Βελτιωτής του MSU, δημιούργησαν και ασχολούνται με τη μελέτη πέντε νέων υποκειμένων κερασιάς και βυσσινιάς. Τα υποκείμενα αυτά είναι τα Clinton, Cass, Clare, Lake και Crawford. Η ονομασία τους προέρχεται από την ονομασία των πέντε κομητειών/επαρχιών της Πολιτείας του Μίτσιγκαν.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τα πέντε ως άνω υποκείμενα είναι γρήγορη είσοδος του δένδρου στην παραγωγική διαδικασία, πλούσια ανθοφορία χωρίς να επηρεάζεται το μέγεθος του καρπού και σχηματισμός μικρού μεγέθους δένδρων. Οι συγκρίσεις έγιναν με τα γνωστά υποκείμενα Gisela 5 και Gisela 6 και το μη διαθέσιμο στην Ελλάδα, Krymsk 6 (Σχήμα 1).

Φυσικά τα υποκείμενα αυτά δοκιμάζονται σε συνθήκες αγρού σε πυκνές και υπέρπυκνες φυτεύσεις, κυρίως στα γραμμικά συστήματα Μονόκλωνο (αμερικάνικες παραλλαγές: SuperSlenderAxeκαι TallSpindleAxe) και UFO(UprightFruitingOffshoots), καθώς και στο ελεύθερης φύτευσης σύστημα VogelCentralLeader.

Από τα πρώτα στοιχεία ξεχώρισαν οι περιπτώσεις του Clare, που είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερης ζωηρότητας ακόμη και από το Gisela 5, το Clintonκαι το Crawford, που δημιουργούν ευρείες γωνίες διακλάδωσης που τα καθιστά εύκολα διαχειριζόμενα όσον αφορά τη διαμόρφωση των δένδρων. Τα Cassκαι Lake φαίνεται να ευνοούν τη διαμόρφωση του δένδρου σε σύστημα UFO.

Διατηρούνται κάποιες επιφυλάξεις για το Crawford επειδή έδειξε σημάδια ασυμφωνίας με κάποιες ποικιλίες κερασιάς όπως η Hedelfingen. Επίσης οι μεγάλου όγκου ανθοφορίες που επιφέρουν τα παραπάνω υποκείμενα στις καλλιεργούμενες ποικιλίες, πιθανόν να δημιουργήσουν την ανάγκη αραιώματος των καρπών (χημικά ή χειρωνακτικά) σε κάποιες πολύ παραγωγικές ποικιλίες.

Οι δοκιμές των υποκειμένων συνεχίζονται, σε μεγαλύτερη διασπορά εκτάσεων εντός των Η.Π.Α., σε πολλές ποικιλίες και συστήματα διαμόρφωσης, καθώς και με τη συγκαλλιέργεια περισσότερων γνωστών υποκειμένων για ασφαλέστερες και εκτενέστερες συγκρίσεις. Ήδη έχει δρομολογηθεί η περιορισμένη διάδοση των υποκειμένων σε επιλεγμένους αμερικάνους ιδιώτες. Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν πειραματικοί οπωρώνες εξέτασης των υποκειμένων, όσον αφορά την αντοχή τους σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες και σε βακτηριολογικές προσβολές.

Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι κάθε νέα προσπάθεια δημιουργίας υποκειμένου ή ποικιλίας, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α., συνοδεύεται από δικαιώματα διάθεσης (πατέντα).

Πηγές:Περιοδικά Good Fruit Grower και European Fruitgrowers Magazine.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κων/νος Τσιάρας για δημοτικές εκλογές:

Κων/νος Τσιάρας για δημοτικές εκλογές: "Επίσημη...

«Πεποίθηση και βούληση της Νέας Δημοκρατίας είναι η...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο  των Ενώσεων  Τύπου στο Ναύπλιο

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο των Ενώσεων Τύπου στο...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που...

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς Περιστατικού της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο...

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης σημαντικών...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

«Πεποίθηση και βούληση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναχαίτιση του διχασμού που κάποιοι συστηματικά επιχειρούν τον τελευταίο καιρό καθώς και η αποστολή του μηνύματος, για ενότητα στην κοινωνία. Αυτή την...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού, κατά τη διάρκεια των...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο τηλέφωνο αυτό μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να αναφέρει περιστατικό παραμέλησης ή κακοποίησης ανηλίκου, υπό συνθήκες εχεμύθειας και...