Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών

Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος επαναφέρει το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών Ημαθίας και Πέλλας, ενώ ζητά από το υπουργείο να δημοσιοποιήσει το πόρισμα και τη γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας που ανέλαβε να διερευνήσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Βεσυρόπουλος στην ερώτηση του επισημαίνει ότι, με βάση την υπ΄ αριθμ. 7925/89183/24-08-2017 απόφασή του Υπουργού, συστήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων  (έντονες βροχοπτώσεις) στην παραγωγή των ροδακίνων και νεκταρινιών στην Ημαθία και την Πέλλα και υπογραμμίζει ότι «στη συγκεκριμένη απόφασή σας, αναφέρεται ότι η διάρκεια της θητείας της Ομάδας Εργασίας έληγε την 4-9-2017», ημερομηνία κατά την οποία η Ομάδα Εργασίας όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της και να  γνωστοποιήσει το πόρισμα και τη γνωμοδότησή της αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του πορίσματος.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος, που πρόκειται να καταθέσει και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητώντας αντίγραφο του πορίσματος, επισημαίνει:

«Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών Ημαθίας και Πέλλας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αντί να αποζημιώσουν τους παραγωγούς ως όφειλαν και όπως όριζε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, με δικαιολογίες, εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα, προσπαθούν  να παραπλανήσουν τους αγρότες. Σύστησαν Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων  (έντονες βροχοπτώσεις) στην παραγωγή των ροδακίνων και νεκταρινιών προκειμένου να τεκμηριωθεί το δικαίωμα αποζημιώσεων αν και ήταν αυταπόδεικτο. Και ενώ η θητεία της εν λόγω Ομάδας έληξε στις 4-9-2017, η τύχη του πορίσματος αγνοείται. Προφανώς, την κυβέρνηση και τον Υπουργό δεν τους απασχολεί ότι οι ροδακινοπαραγτωγοί έμειναν  χωρίς εισοδήματα, τους υποχρεώνουν όμως να καταβάλουν τις υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που τους επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις». 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας και της Πέλλας, που η παραγωγή τους καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα»

 

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας και της Πέλλας, είναι εγκλωβισμένοι σε μια διελκυστίνδα υποσχέσεων και εξαγγελιών, χωρίς αντίκρισμα, της κυβέρνησης για την παροχή αποζημιώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την παραγωγή τους, το διάστημα 14 έως 17 Ιουλίου του 2017.

Σας υπενθυμίζω ότι με την υπ΄ αριθμ. 7925/89183/24-08-2017 απόφασή σας, συστήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων  (έντονες βροχοπτώσεις) στην παραγωγή των ροδακίνων και νεκταρινιών στην Ημαθία και την Πέλλα.

Η συγκεκριμένη κίνηση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να τεκμηριωθεί το δικαίωμα αποζημιώσεων αν και ήταν αυταπόδεικτο.

Στη συγκεκριμένη απόφασή σας, αναφέρεται ότι η διάρκεια της θητείας της Ομάδας Εργασίας έληγε την 4-9-2017, ημερομηνία κατά την οποία όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της και να σας γνωστοποιήσει το πόρισμα και τη γνωμοδότησή της.

Έκτοτε η τύχη του πορίσματος αλλά και των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αγνοείται.

Στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και των εκπροσώπων της είναι η συνέπεια, κάτι που δεν δείχνει αυτή η κυβέρνηση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν ολοκληρώθηκε το πόρισμα και η γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας, πότε παραδόθηκε στον Υπουργό και ποιο είναι το περιεχόμενό του. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στη δημοσιοποίηση του όπως επιβάλλεται εκ των πραγμάτων; 

2. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών της Ημαθίας και Πέλλας που καταστράφηκε η παραγωγή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις) του Ιουλίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...