Από διοίκηση σε διοίκηση μεταφέρεται εδώ και χρόνια η χαώδης κατάσταση του χιονοδρομικού Σελίου

Από διοίκηση σε διοίκηση μεταφέρεται εδώ και χρόνια η χαώδης κατάσταση του χιονοδρομικού Σελίου

«Μετά από μια προεκλογική περίοδο άλλαξε η κυβέρνηση και κληθήκαμε να αντικαταστήσουμε μια διοίκηση  η οποία είχε μόλις 6-7 μήνες στην διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Το ταμειακό αποθεματικό που βρήκαμε ήταν 148 ευρώ. Οι απαιτήσεις τρίτων από το χιονοδρομικό κέντρο (νυν και πρώην προσωπικού αλλά και προμηθευτών) ήταν γύρω στις  500.000 ευρώ, από το οποίο  κάποιο μέρος είχε δημιουργηθεί με νομότυπες διαδικασίες  και ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, ήταν παράτυπο, με αποτέλεσμα ο φορέας μέχρι και σήμερα να ταλανίζεται με δίκες και να μην μπορεί να τα πληρώσει, πριν να βγουν οι δικαστικές αποφάσεις. 

Και δεν μιλάω μόνο για την διοίκηση την προηγούμενη από εμάς, αλλά σε βάθος τριών τεσσάρων διοικήσεων. Το χρέος δηλαδή δεν δημιουργήθηκε από την διοίκηση που παραλάβαμε εμείς. Ακόμα τρέχουμε στα δικαστήρια και πληρώνουμε δικαστικά έξοδα και αμοιβές δικηγόρων που είναι ένα δυσβάσταχτο φορτίο για το φορέα» ανέφερε ο κ. Τζελέπης επισημαίνοντας επίσης το γεγονός ότι  δεν υπάρχει άδεια, παρά μόνο προσωρινής  λειτουργίας. Μάλιστα, ο τότε υφυπουργός ο κ. Κοντονής αρνήθηκε να υπογράψει τον απολογισμό και τον προυπολογισμό που είχε συντάξει η προηγούμενη διοίκηση λέγοντας ότι κακώς χρηματοδοτείται ένας φορέας, ο οποίος δεν έχει άδεια. Ωστόσο δόθηκε μια  πρώτη δόση από την κρατική επιχορήγηση για να πληρωθούν οι δύο  οικογενειάρχες  εργαζόμενοι η εταιρεία τηλεφωνίας και η ΔΕΗ. «Τα πρώτα χρήματα τα πήραμε από τους ανθρώπους που έχουν τις σχολές επάνω. Έκαναν κάποιον έρανο και μας βοήθησαν  για να αντιμετωπίσουμε τα πρώτα έξοδα», υπογράμμισε.. 

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η ανυπαρξία διοικητικού προσωπικού.

 « Φανταστείτε μια δημόσια υπηρεσία να λειτουργεί χωρίς ούτε έναν άνθρωπο να σηκώνει το τηλέφωνο, να διεκπεραιώνει την απαραίτητη γραφειοκρατία κτλ. Επίσης έπρεπε να παραδώσουμε στοιχεία  είτε για τα λογιστικά, φορολογικά στοιχεία στον ΣΔΟΕ, είτε για τα διοικητικά έγγραφα, δηλαδή πράξεις του διοικητικού συμβουλίου, στον απαιτούμενο έλεγχο από τους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης. Υπήρχαν αναφορές από τις προηγούμενες διοικήσεις προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι οποίες κατήγγειλαν ότι συμβαίνουν πράγματα και θαύματα στον φορέα.  Είχε δώσει λοιπόν, ο πρώην υφυπουργός κ. Ανδριανός εντολή να γίνουν έλεγχοι από το Σώματα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  και από ορκωτούς λογιστές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα μας δημιουργούσε το ότι δεν υπήρχε φορολογική δήλωση, την οποία έπρεπε να καταθέσουν σε συνεννόηση οι δύο προηγούμενοι πρόεδρο, αλλά δεν υποβλήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να την κάνουμε εμείς.    Ευτυχώς  οι Οικονομικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, μας υπέδειξαν κάποιους τρόπους και καταθέσαμε έναν προυπολογισμό, με δικαιολογία την πληρωμή των απλήρωτων μισθών και έτσι μας εγκρίθηκε ένα ποσό γύρω στις 173.000. το οποίο  προστατέψαμε  από κατάσχεση» πρόσθεσε ο πρόεδρος.  Επίσης ολοκληρώθηκε, όσο αφορά τα διοικητικά, ο έλεγχος, βγήκε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τις χρονιές από το 2012 έως το 2014 και κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Το 2015-2016

«Το 2015 , το κέντρο δεν λειτούργησε ,αλλά πήραμε κρατική επιχορήγηση 184.000 τελικά, δηλαδή πήραμε πιο πολλά λεφτά σε μια έκρυθμη κατάσταση, από ότι θα παίρναμε σε άλλες χρονιές που οι καταστάσεις θα ήταν νορμάλ. Από τα λεφτά αυτά πληρώθηκαν πρόστιμα στην εφορία. 50.000 ευρώ περίπου. Ως διοίκηση πληρώσαμε 163.000 ευρώ για χρέη της προηγούμενης διοίκησης και 30.000 για χρέη που δημιουργήσαμε εμείς, που αφορούσαν συντηρήσεις κ.τ.λ. Το 2016 αρχίσαμε να λειτουργούμε πιστεύοντας ότι θα παίρναμε την άδεια και ότι θα έπρεπε να ετοιμάσουμε το κέντρο για την νέα περίοδο.

 Σε εκείνη την φάση όμως δημιουργήθηκε το μεγάλο πρόβλημα. Ύστερα από κάποιες καταγγελίες που είχαν κάνει η Βουλγαρία και τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει μια Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έλεγε ότι κανένα χιονοδρομικό κέντρο δεν λειτουργεί εάν δεν έχει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Αυτή η μελέτη για να γίνει και να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες θέλει τουλάχιστον δύο χρόνια και κοστολογείται  γύρω στις 120.000ευρώ τα οποία  με τίποτα δεν μπορούσε να μας διαθέσει το Υπουργείο. Έτσι στραφήκαμε στην Δημοτική Αρχή Βέροιας και οφείλω να πω ότι δέχτηκε αμέσως. Ο Δήμαρχος έκανε θετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο σύσσωμο αποφάσισε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου και να μας συνδράμουν στη σύνταξη αυτή στις μελέτες η οποία αισίως θα πάει σήμερα στην περιφέρεια για την τελική απόφαση και μετά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αποκτήσει ο φορέας 10ετή άδεια λειτουργίας.

Το 2016 είχαμε αρκετά χιόνια, ο φορέας λειτούργησε με επιτυχία και τα έσοδα από τα εισιτήρια κόπηκαν από την λειτουργία του φορέα από αυτό το διάστημα, ήταν 90.000 ευρώ. Ήταν μια πολύ βαθιά ανάσα για τον φορέα, ο οποίος όμως προσδοκά ως κύρια αποστολή του, να προπονεί αθλητές. Προπονήθηκε επάνω η ομάδα των special Olympics,με τα γνωστά αποτελέσματα που έφεραν στους Παγκόσμιους Αγώνες που έγιναν στην Αυστρία, 5 χρυσά και ένα ασημένιο που είναι μεγάλη επιτυχία για τον νομό και βραβεύτηκαν κιόλας», τόνισε ο κ. Τζελέπης, φτάνοντας στον αρχικό σκοπό της συνέντευξης που αφορούσε την αξιοποίηση και την στήριξη φορέων και τοπικής κοινωνίας στο Χιονοδρομικό Κέντρο.

Άνοιγμα στους πολίτες και

 αξιοποίηση του ΧΚΣ όλο το χρόνο

«Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα στους πολίτες, θα τους ενεργοποιήσει, θα τους κάνει να ενδιαφερθούν για τις δομές που υπάρχουν, ώστε  βελτιώσουμε  την ποιότητα της ζωής μας με συμμετοχή κι  όχι με κρίσεις και επικρίσεις,  χωρίς να γνωρίζουμε πως έχουν οι καταστάσεις. Το χιονοδρομικό θα είναι πάντα εδώ πέρα. Εμείς είμαστε οι προσωρινοί διαχειριστές του. Χτυπώντας εμάς, κάνουν κυρίως ζημιά στο χιονοδρομικό. Αυτό θέλαμε να καταστήσουμε σαφές  και για αυτό κάναμε αυτή τη ανοιχτή συγκέντρωση για να σας εκθέσουμε τον απολογισμό’ , είπε και ευχαρίστησε τους παρόντες, τον Δήμαρχο, τον Στ. Διαμάντη, τον Βασ. Παπαδόπουλο, τον Π. Τσαπαρόπουλο, τους φίλους του Χιονοδρομικού Κέντρου και ους δημοσιογράφους. 

Στο πάνελ, με τον πρόεδρο ήταν επίσης οι: Αλέξανδρος Τσιτινίδης (αντιπρόεδρος), Ευγένιος Παπαδόπουλος (ταμίας), Θυμιοπούλου Μαρία (μέλος) και ο Γρηγόρης Τσίλης (μέλος).

 

***Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τζελέπης, χθες το πρωί έδωσε συνέντευξη στον «Άκου99.6»,για  το ιστορικό των προβλημάτων του Χιονοδρομικού Κέντρου, η οποία μπορείτε να ακούσετε  από την ιστοσελίδα του laosnews.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...