ΕΛΛΑΔΑ

Βγήκε με διήμερη άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας

Βγήκε με διήμερη άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας

Με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με υποχρεωτική παρουσία δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής), βγήκε λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας. 

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ).

Με τη σύμφωνη γνώμη του Eισαγγελέα

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γι’ αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε. 

Σύμφωνα με τον νόμο ο κρατούμενος καλείται σε ακρόαση από το συμβούλιο και απαντά σε ερωτήματα που του τίθενται σχετικά με τη χορήγηση της άδειας, όπως έγινε και εν προκειμένω.

«Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα» υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές μετά τα σχόλια που προκάλεσε η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Αυτονόητο» το αίτημα τονίζουν 

οι σωφρονιστικοί

Το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα στην άδεια, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αγγίζει τις αντοχές της κοινωνίας, υπερασπίζεται η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει το «αυτονόητο», αλλά και εκτιμώντας ότι ο Κουφοντίνας θα είχε πάρει νωρίτερα την άδεια, αν δεν υπήρχε το ατυχές συμβάν με τον Χριστόδουλο Ξηρό. 

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας», σημειώνουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν τη γνωστή ρήση: «Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Το καλοκαίρι ως η εποχή του «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα.

Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για τη χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της «προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας.

Dura lex, sed lex

Υ.Γ. : Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους». 

Κόντρα Κοντονή - Μπακογιάννη

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή 

για την άδεια Κουφοντίνα

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή με αφορμή τα θέματα της επικαιρότητας και συγκεκριμένα τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα και την αποφυλάκιση του καθ΄ ομολογία δολοφόνου της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη με το «νόμο Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη 48ωρη άδεια, που χορηγήθηκε στον καταδικασμένο για την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για ο,τιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

«Εμφανιστήκατε ως θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά πως «μμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαράστατες σε τέτοιες καταστάσεις» και να σημειώνει ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.

Μητσοτάκης: Στη μνήμη των θυμάτων 

να φωνάξουμε «ως εδώ»

Την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε η 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα καθώς μιλώντας από τη βήμα της Βουλής, ανέφερε πως «παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τον μεγαλύτερο τρομοκράτη της χώρας να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή». Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας, πρόσθεσε, οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό «ως εδώ».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο Κουφοντίνας απολαμβάνει ένα προνόμιο της ελληνικής Πολιτείας την οποία ο ίδιος συνεχίζει να τραυματίζει με το γεμάτος μίσος λόγο του. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, εάν δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας. 

«Επί της αρχής εγώ και η παράταξη είμαστε υπέρ των αδειών με την προϋπόθεση όμως ότι πληρούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις». Ποια δείγματα μεταμέλειας, συμμόρφωσης και διάθεση ομαλής κοινωνικής επανένταξης έδειξε ο τρομοκράτης. Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας δεν υπάρχουν». 

Δήλωσε μάλιστα πως μέσα από τον δημόσιο λόγο του εμφανίζεται αμετανόητος για όσα έχει κάνει. «Λειτουργεί και μέσα από τη φυλακή ως ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέα γενιάς τρομοκρατών. Ουσιαστικά καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν και αυτοί δολοφόνους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...