Η ουτοπία της απόλυτης ασφάλειας. Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης

Η ουτοπία της απόλυτης ασφάλειας. Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης

Όσο και αν μας τρομάζει δυστυχώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας των δυτικών κοινωνιών. Τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον ανύποπτων πολιτών σε πολυσύχναστους δρόμους, εμπορικά κέντρα, θρησκευτικούς χώρους, σχολεία αποτελούν πλέον μια λυπηρή καθημερινότητα, με την οποία όλοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν. Το άκουσμα μιας ανάλογης είδησης στο παρελθόν, επειδή ακριβώς αποτελούσε εξαιρετικό και απρόβλεπτο γεγονός, ενδεχομένως να ξάφνιαζε και ακολούθως να σόκαρε, ανάλογα φυσικά και με τις συνεπακόλουθες συνέπειες. Στη σημερινή όμως σκληρή εποχή τείνει δυστυχώς να αποτελέσει έναν τραγικό κανόνα ενός ακήρυχτου πολέμου, για τον οποίο απλά αγνοούμε το μέρος που θα λάβει χώρα το επόμενο χτύπημα και άρα ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε αρκούντως προετοιμασμένοι. 

Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω αποτελεί η καχυποψία που έχει φωλιάσει στις ψυχές όλων και ο φόβος του άγνωστου συμπολίτη που στα καλά καθούμενα και όλως απροειδοποίητα θα αποφασίσει να θέσει τέρμα στη ζωή του με εκκωφαντικό τρόπο, παίρνοντας όμως μαζί του στην άλλη ζωή και όσο πιο πολλούς μπορεί, αθώα και ανυποψίαστα θύματα μια διαφορετικής προσέγγισης του θείου και της μεταθανάτιας εμπειρίας. 

Πράγματι, από τη στιγμή που οι κοινωνίες μας έχουν μετεξελιχθεί σε απρόσωπες πολυπολυτισμικές κοινότητες, όσο και αν οχυρωθούν οι σύγχρονες πόλεις με κάμερες και τα λοιπά τέλεια μέτρα προφύλαξης, ποτέ δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της  εξασφάλισης της απόλυτης ασφάλειας για τους πολίτες. Είναι στην πράξη αδύνατο να απαγορεύσεις σε έναν υποψήφιο αυτόχειρα να επιλέξει τον τρόπο που θα αφήσει το τελευταίο αποτύπωμά του στην επίγεια ζωή του πριν αναζητήσει την ανταμοιβή που του προσφέρει ο δικός του παράδεισος. 

Και το πρόβλημα είναι ακόμη στην αρχή του. Το διογκώνουν οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές, που παρά τις όποιες απόπειρες όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά αντίθετα συνεχίζονται αμείωτες και ακόμη ο υψηλός βαθμός γεννητικότητας των μουσουλμανικών πληθυσμών αποτελεί μια υπαρκτή αλήθεια, που καλό είναι να μην αφεθεί στην τύχη της. Υπολογίζεται λοιπόν ότι οι μουσουλμάνοι το 2030 θα αποτελούν πάνω από το 8 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ενώ το 2010 συνιστούσαν το 6 %. Αυτό εξηγείται εύκολα αν αναλογιστούμε ότι η μέση ηλικία των μουσουλμάνων της Ευρώπης είναι τα 32 χρόνια, ενώ των Ευρωπαίων τα 40. 

Με τη φορά που εξελίσσεται η κατάσταση και χωρίς να συνυπολογίζεται η ούτως ή άλλως απροσδιόριστη επίδραση των μεταναστευτικών ροών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένας αριθμός μουσουλμάνων στη Γηραιά Ήπειρο τα προσεχή 12 χρόνια κοντά στα 70 εκατομμύρια. Και όλα αυτά όταν είναι γνωστό πως οι ιθαγενείς πληθυσμοί δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικοί απέναντι στους μουσουλμάνους. Άλλωστε σε σχετική ερώτηση του 2016 προέκυψε ότι 72 % των Ούγγρων δεν τους θέλουν στη χώρα τους, 69 % των Ιταλών, 66 των Πολωνών και 65 % των Ελλήνων. Αντίθετα μόνον το 29 % είναι αντίθετοι στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. 

Η Ευρώπη στο σύνολό της έχει πρόβλημα, διότι οι πολιτικές ηγεσίες της δείχνουν να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών τους. Συχνά μάλιστα δίνεται η εντύπωση ότι οι ηγεσίες θα ήθελαν να ξεχαστεί ο πολιτισμός ως ζωτική δύναμη παρέμβασης και διαμόρφωσης των πραγμάτων και να μείνει μόνον ως τουριστικό αγαθό. Η παρουσία των μουσουλμάνων όμως χαλάει τον σχεδιασμό, φοβίζει τους πολίτες, τους επιστρέφει και τους επανασυνδέει με το παρελθόν τους, τα ήθη και τα έθιμα του έθνους τους και τη χριστιανική θρησκεία, το θεμέλιο και τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

Σε κάθε περίπτωση όπου και αν οδηγηθούν οι εξελίξεις, όποιες πολιτικές και αν κυριαρχήσουν δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι το Ισλάμ δεν θέλει απλά να ξεχαστεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός αλλά να συντριβεί. 

 

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας,...

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ  τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ τα πιο...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία των τούρκων λαθροδιακινητών  στην Ελλάδα οδηγεί στην τούρκικη προπαγάνδα»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών...

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός...

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των  αριστούχων μαθητών

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των αριστούχων μαθητών

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στη Βέροια-62  βραβεία σε...

Το ντοκυμαντέρ «So far,  so close» του Βαλάντη Λιόλιου παρουσιάζεται στο τρίμερο  «Νάουσα, πόλη του Οίνου 2018»

Το ντοκυμαντέρ «So far, so close» του Βαλάντη Λιόλιου...

Το Σάββατο 8 ΔεκεμβρίουTo ντοκιμαντέρ “So far, so close” (Τόσο...

Κάλεσμα αγροτών από τον  «Μαρίνο Αντύπα» στην απεργιακή συγκέντρωση των Εργατικών  Σωματείων στην Πλατεία Καρατάσου

Κάλεσμα αγροτών από τον «Μαρίνο Αντύπα» στην...

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στη ΝάουσαΟ Αγροτικός...

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή Μονάδας  Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή...

-Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας, ιδρυτής του ΛΑΟΥ ξεκίνησε το αιώνιο ταξίδι του. Ημέρα που γιόρταζε η Παναγία μας και οι ένοπλες δυνάμεις που υπηρέτησε πιστά σε δύσκολες περιόδους της...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα αξιοποιήσει πλήρως»Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων γνωστοποιούνται τα εξής: «Φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η τουρκική προπαγάνδα για βασανιστήρια μεταναστών από τις Ελληνικές Αρχές. Η αναπαραγωγή...

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός Στέργιος Οικονόμου και κηδεύτηκε στην  γενέτειρα του το Πολυδένδρι  Ημαθίας. Τον αλησμόνητο  Στέργιο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, εκτός από την...