15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα

Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

 

www.sonatal.gr

 

Με αφορμή τη 15η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικοθεραπείας, θα αναφερθώ σε αυτό το τόσο παρεξηγημένο - στην Ελλάδα - επάγγελμα. 

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο και ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας. Μια από τις θεραπείες μέσω τεχνών, διαδικασία κατά την οποία ένας εξειδικευμένος θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής του, χρησιμοποιώντας μουσικές εμπειρίες και τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από αυτές.

Χρησιμοποιεί τη μουσική, το τραγούδι αλλά και γενικότερα τον ήχο προκειμένου να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη φυσική, ψυχική και σωματική κατάσταση του θεραπευόμενου. 

Η μουσικοθεραπεία, παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ρύθμιση του αναπνευστικού συστήματος, στον έλεγχο του άγχους, τη διαχείριση του πόνου, την κύηση, τον τοκετό, όπως και σε περιπτώσεις, αναπτυξιακών διαταραχών, αυτισμού, νοητική στέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ογκολογία, νευρολογικές παθήσεις και άλλα.

Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, ενθαρρύνουμε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά στοχεύοντας στην επικοινωνία, τη δημιουργική έκφραση, τη συναισθηματική στήριξη, στην  ανάπτυξη του λόγου, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθάρρυνση αλληλεπίδρασης και αυτοέκφρασης, ενίσχυση της προσοχής, της ικανότητας συγκέντρωσης και μνήμης, στο συντονισμό κίνησης, στη βελτίωση της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης.

Η μουσική επηρεάζει άμεσα τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, αποτελώντας έτσι μια γέφυρα με το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, αφού εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.  Χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της μουσικής – τον ρυθμό, τη μελωδία, την αρμονία κ.τ.λ – και χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε σαν φάρμακο, δημιουργούμε ένα μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. 

Σήμερα στην Ευρώπη εργάζονται περισσότεροι από 5.000 μουσικοθεραπευτές σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα ψυχικής υγείας και αλλού.

Με θέμα για το 2017, «Άκου τη φωνή σου», στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας είναι να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τη συμβολή της μουσικοθεραπείας σε ένα πιο διευρυμένο και ολιστικό σύστημα υγείας και φροντίδας, με εκδηλώσεις, σεμινάρια, εισηγήσεις και συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Ως μουσικοθεραπευτές θέλουμε να γίνει γνωστή σε όλους η δύναμη της διασύνδεσης μέσω της μουσικής, αλλά και το πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν καλύτερα στη ζωή τους. 

Και όπως είπε και ένα εννιάχρονο αγόρι στον θεραπευτή του στην τελευταία του συνεδρία: «Εγώ λοιπόν την κάνω από εδώ, μα τα τραγούδια μου δεν θα φύγουν ποτέ από δω μέσα, yo!»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών»...

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μικρούς και...

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο,...

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις γυαλιών οράσεως - Τι ισχύει τελικά

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις...

Νέες διευκρινίσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.«Κομφούζιο»...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής είναι ο ηττημένος που προσπάθησε ακόμα μια φορά…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να βάψεις το Πάσχα

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να...

Έφτασε η εποχή που τα αυγά μπαίνουν στην φαρέτρα μας...

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συμπληρώματος...

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές τροφίμων

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές...

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., υλοποιεί τον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών» κατακλύζει την καθημερινότητά μας και έχουμε επανειλημμένα κάνει ειδικές αναφορές σε αυτές. Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε σε σπόρους- διατροφικά διαμαντάκια που...

Το Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους, για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, βρεθούν στην εξοχή και να απολαύσουν τα πασχαλινά έθιμα στην ελληνική ύπαιθρο. Αυτή την εποχή της ξεγνοιασιάς,...

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα σας, κυρίως μέσα από το άνω τμήμα του λεπτού σας εντέρου.Οι τροφές με σίδηρο πρέπει να αποτελούν βασικό πυλώνα στην...