ΥΓΕΙΑ

15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα

Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

 

www.sonatal.gr

 

Με αφορμή τη 15η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικοθεραπείας, θα αναφερθώ σε αυτό το τόσο παρεξηγημένο - στην Ελλάδα - επάγγελμα. 

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο και ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας. Μια από τις θεραπείες μέσω τεχνών, διαδικασία κατά την οποία ένας εξειδικευμένος θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής του, χρησιμοποιώντας μουσικές εμπειρίες και τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από αυτές.

Χρησιμοποιεί τη μουσική, το τραγούδι αλλά και γενικότερα τον ήχο προκειμένου να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη φυσική, ψυχική και σωματική κατάσταση του θεραπευόμενου. 

Η μουσικοθεραπεία, παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ρύθμιση του αναπνευστικού συστήματος, στον έλεγχο του άγχους, τη διαχείριση του πόνου, την κύηση, τον τοκετό, όπως και σε περιπτώσεις, αναπτυξιακών διαταραχών, αυτισμού, νοητική στέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ογκολογία, νευρολογικές παθήσεις και άλλα.

Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, ενθαρρύνουμε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά στοχεύοντας στην επικοινωνία, τη δημιουργική έκφραση, τη συναισθηματική στήριξη, στην  ανάπτυξη του λόγου, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθάρρυνση αλληλεπίδρασης και αυτοέκφρασης, ενίσχυση της προσοχής, της ικανότητας συγκέντρωσης και μνήμης, στο συντονισμό κίνησης, στη βελτίωση της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης.

Η μουσική επηρεάζει άμεσα τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, αποτελώντας έτσι μια γέφυρα με το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, αφού εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.  Χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της μουσικής – τον ρυθμό, τη μελωδία, την αρμονία κ.τ.λ – και χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε σαν φάρμακο, δημιουργούμε ένα μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. 

Σήμερα στην Ευρώπη εργάζονται περισσότεροι από 5.000 μουσικοθεραπευτές σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα ψυχικής υγείας και αλλού.

Με θέμα για το 2017, «Άκου τη φωνή σου», στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας είναι να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τη συμβολή της μουσικοθεραπείας σε ένα πιο διευρυμένο και ολιστικό σύστημα υγείας και φροντίδας, με εκδηλώσεις, σεμινάρια, εισηγήσεις και συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Ως μουσικοθεραπευτές θέλουμε να γίνει γνωστή σε όλους η δύναμη της διασύνδεσης μέσω της μουσικής, αλλά και το πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν καλύτερα στη ζωή τους. 

Και όπως είπε και ένα εννιάχρονο αγόρι στον θεραπευτή του στην τελευταία του συνεδρία: «Εγώ λοιπόν την κάνω από εδώ, μα τα τραγούδια μου δεν θα φύγουν ποτέ από δω μέσα, yo!»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης  των παιδιών που μελετούν

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης ...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και...

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο!

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις βλάπτουν   σοβαρά την αυτοεκτίμηση….»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο Υγείας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καίριες παρεμβάσεις από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης ...

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα” για την πρόληψη   του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα”...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 83η...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο τρόπος που ταξιδεύεις στη ζωή, φέρνει την ευτυχία ένα βήμα πιο κοντά…»
Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά που επιλέγεις μια συμπεριφορά, επιλέγεις και τις συνέπειές της…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και μεταξύ αυτών μπαίνει και το ερώτημα, τι κάνουμε όταν η μνήμη και η προσοχή του παιδιού μας δεν είναι από τις δυνατές….Ποια είναι τα κλειδιά για την...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας νεαρός μαθητής πήγε στο σπίτι του δασκάλου του, ενός σοφού φιλόσοφου, και του είπε:«¨Έρχομαι να σου πω κάτι σημαντικό, που δεν μπορώ να αποσιωπήσω. Κάποιος...