15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα

Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

 

www.sonatal.gr

 

Με αφορμή τη 15η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικοθεραπείας, θα αναφερθώ σε αυτό το τόσο παρεξηγημένο - στην Ελλάδα - επάγγελμα. 

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο και ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας. Μια από τις θεραπείες μέσω τεχνών, διαδικασία κατά την οποία ένας εξειδικευμένος θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής του, χρησιμοποιώντας μουσικές εμπειρίες και τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από αυτές.

Χρησιμοποιεί τη μουσική, το τραγούδι αλλά και γενικότερα τον ήχο προκειμένου να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη φυσική, ψυχική και σωματική κατάσταση του θεραπευόμενου. 

Η μουσικοθεραπεία, παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ρύθμιση του αναπνευστικού συστήματος, στον έλεγχο του άγχους, τη διαχείριση του πόνου, την κύηση, τον τοκετό, όπως και σε περιπτώσεις, αναπτυξιακών διαταραχών, αυτισμού, νοητική στέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ογκολογία, νευρολογικές παθήσεις και άλλα.

Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, ενθαρρύνουμε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά στοχεύοντας στην επικοινωνία, τη δημιουργική έκφραση, τη συναισθηματική στήριξη, στην  ανάπτυξη του λόγου, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθάρρυνση αλληλεπίδρασης και αυτοέκφρασης, ενίσχυση της προσοχής, της ικανότητας συγκέντρωσης και μνήμης, στο συντονισμό κίνησης, στη βελτίωση της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης.

Η μουσική επηρεάζει άμεσα τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, αποτελώντας έτσι μια γέφυρα με το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, αφού εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.  Χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της μουσικής – τον ρυθμό, τη μελωδία, την αρμονία κ.τ.λ – και χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε σαν φάρμακο, δημιουργούμε ένα μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. 

Σήμερα στην Ευρώπη εργάζονται περισσότεροι από 5.000 μουσικοθεραπευτές σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα ψυχικής υγείας και αλλού.

Με θέμα για το 2017, «Άκου τη φωνή σου», στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας είναι να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τη συμβολή της μουσικοθεραπείας σε ένα πιο διευρυμένο και ολιστικό σύστημα υγείας και φροντίδας, με εκδηλώσεις, σεμινάρια, εισηγήσεις και συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Ως μουσικοθεραπευτές θέλουμε να γίνει γνωστή σε όλους η δύναμη της διασύνδεσης μέσω της μουσικής, αλλά και το πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν καλύτερα στη ζωή τους. 

Και όπως είπε και ένα εννιάχρονο αγόρι στον θεραπευτή του στην τελευταία του συνεδρία: «Εγώ λοιπόν την κάνω από εδώ, μα τα τραγούδια μου δεν θα φύγουν ποτέ από δω μέσα, yo!»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...