15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα

Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

 

www.sonatal.gr

 

Με αφορμή τη 15η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικοθεραπείας, θα αναφερθώ σε αυτό το τόσο παρεξηγημένο - στην Ελλάδα - επάγγελμα. 

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο και ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας. Μια από τις θεραπείες μέσω τεχνών, διαδικασία κατά την οποία ένας εξειδικευμένος θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής του, χρησιμοποιώντας μουσικές εμπειρίες και τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από αυτές.

Χρησιμοποιεί τη μουσική, το τραγούδι αλλά και γενικότερα τον ήχο προκειμένου να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη φυσική, ψυχική και σωματική κατάσταση του θεραπευόμενου. 

Η μουσικοθεραπεία, παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ρύθμιση του αναπνευστικού συστήματος, στον έλεγχο του άγχους, τη διαχείριση του πόνου, την κύηση, τον τοκετό, όπως και σε περιπτώσεις, αναπτυξιακών διαταραχών, αυτισμού, νοητική στέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ογκολογία, νευρολογικές παθήσεις και άλλα.

Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, ενθαρρύνουμε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά στοχεύοντας στην επικοινωνία, τη δημιουργική έκφραση, τη συναισθηματική στήριξη, στην  ανάπτυξη του λόγου, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθάρρυνση αλληλεπίδρασης και αυτοέκφρασης, ενίσχυση της προσοχής, της ικανότητας συγκέντρωσης και μνήμης, στο συντονισμό κίνησης, στη βελτίωση της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης.

Η μουσική επηρεάζει άμεσα τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, αποτελώντας έτσι μια γέφυρα με το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, αφού εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.  Χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της μουσικής – τον ρυθμό, τη μελωδία, την αρμονία κ.τ.λ – και χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε σαν φάρμακο, δημιουργούμε ένα μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. 

Σήμερα στην Ευρώπη εργάζονται περισσότεροι από 5.000 μουσικοθεραπευτές σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα ψυχικής υγείας και αλλού.

Με θέμα για το 2017, «Άκου τη φωνή σου», στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας είναι να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τη συμβολή της μουσικοθεραπείας σε ένα πιο διευρυμένο και ολιστικό σύστημα υγείας και φροντίδας, με εκδηλώσεις, σεμινάρια, εισηγήσεις και συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Ως μουσικοθεραπευτές θέλουμε να γίνει γνωστή σε όλους η δύναμη της διασύνδεσης μέσω της μουσικής, αλλά και το πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν καλύτερα στη ζωή τους. 

Και όπως είπε και ένα εννιάχρονο αγόρι στον θεραπευτή του στην τελευταία του συνεδρία: «Εγώ λοιπόν την κάνω από εδώ, μα τα τραγούδια μου δεν θα φύγουν ποτέ από δω μέσα, yo!»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Ένα νέο "όπλο" κατά της γήρανσης ήρθε να προστεθεί...

Ποιες ώρες της ημέρας καίμε περισσότερες θερμίδες;

Ποιες ώρες της ημέρας καίμε περισσότερες θερμίδες;

Στους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους κάνει...

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα (ΦΩΤΟ)

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα (ΦΩΤΟ)

Δυστυχώς, δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο...

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση μη ασφαλών κατεψυγμένων ιχθυηρών...

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια...

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία προτείνουν οι παιδίατροι

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία...

Άστοχη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος...

Τι είναι οι κωδικοί

Τι είναι οι κωδικοί "Ε" στις ετικέτες

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από το στρες και ανοίγει τον δρόμο για το ελιξήριο της νεότητας.Συγκεκριμένα, ομάδα Ρώσων επιστημόνων απέδειξε ότι το ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) είναι σε θέση να...

Ένα νέο "όπλο" κατά της γήρανσης ήρθε να προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα.Οι σπόροι του ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, είναι το μυστικό που έχει προσελκύσει...

Στους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους κάνει καύσεις ο οργανισμός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στέκεται μία νέα αμερικανική μελέτη, κατά την οποία τις απογευματινές ώρες, καίμε περισσότερες...