15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

15 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα

Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

 

www.sonatal.gr

 

Με αφορμή τη 15η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικοθεραπείας, θα αναφερθώ σε αυτό το τόσο παρεξηγημένο - στην Ελλάδα - επάγγελμα. 

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο και ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας. Μια από τις θεραπείες μέσω τεχνών, διαδικασία κατά την οποία ένας εξειδικευμένος θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής του, χρησιμοποιώντας μουσικές εμπειρίες και τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από αυτές.

Χρησιμοποιεί τη μουσική, το τραγούδι αλλά και γενικότερα τον ήχο προκειμένου να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη φυσική, ψυχική και σωματική κατάσταση του θεραπευόμενου. 

Η μουσικοθεραπεία, παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ρύθμιση του αναπνευστικού συστήματος, στον έλεγχο του άγχους, τη διαχείριση του πόνου, την κύηση, τον τοκετό, όπως και σε περιπτώσεις, αναπτυξιακών διαταραχών, αυτισμού, νοητική στέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ογκολογία, νευρολογικές παθήσεις και άλλα.

Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, ενθαρρύνουμε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά στοχεύοντας στην επικοινωνία, τη δημιουργική έκφραση, τη συναισθηματική στήριξη, στην  ανάπτυξη του λόγου, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθάρρυνση αλληλεπίδρασης και αυτοέκφρασης, ενίσχυση της προσοχής, της ικανότητας συγκέντρωσης και μνήμης, στο συντονισμό κίνησης, στη βελτίωση της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης.

Η μουσική επηρεάζει άμεσα τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, αποτελώντας έτσι μια γέφυρα με το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, αφού εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.  Χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της μουσικής – τον ρυθμό, τη μελωδία, την αρμονία κ.τ.λ – και χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε σαν φάρμακο, δημιουργούμε ένα μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. 

Σήμερα στην Ευρώπη εργάζονται περισσότεροι από 5.000 μουσικοθεραπευτές σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα ψυχικής υγείας και αλλού.

Με θέμα για το 2017, «Άκου τη φωνή σου», στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας είναι να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τη συμβολή της μουσικοθεραπείας σε ένα πιο διευρυμένο και ολιστικό σύστημα υγείας και φροντίδας, με εκδηλώσεις, σεμινάρια, εισηγήσεις και συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Ως μουσικοθεραπευτές θέλουμε να γίνει γνωστή σε όλους η δύναμη της διασύνδεσης μέσω της μουσικής, αλλά και το πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν καλύτερα στη ζωή τους. 

Και όπως είπε και ένα εννιάχρονο αγόρι στον θεραπευτή του στην τελευταία του συνεδρία: «Εγώ λοιπόν την κάνω από εδώ, μα τα τραγούδια μου δεν θα φύγουν ποτέ από δω μέσα, yo!»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΦ: Ανακαλούνται όλες οι παρτίδες γνωστού στοματικού διαλύματος λόγω μικροβιακής επιμόλυνσης

ΕΟΦ: Ανακαλούνται όλες οι παρτίδες γνωστού στοματικού...

Την ανάκληση των συνολικών παρτίδων του γνωστού...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ποια δύναμη κατευθύνει τη ζωή μας;»»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ποια...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ο...

Πώς θα σας περάσει πιο γρήγορα ο στομαχόπονος

Πώς θα σας περάσει πιο γρήγορα ο στομαχόπονος

Ο πόνος στο στομάχι (στομαχόπονος) είναι μια -δυστυχώς-...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένα θαλασσινά

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένα θαλασσινά

Στην ανάκληση κατεψυγμένων θαλασσινών προχωράει...

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκων - Τι βρέθηκε στον έλεγχο

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκων - Τι βρέθηκε στον...

Ανακαλούνται τα φαρμακευτικά προϊόντα Lucidel 150 mg, Lucidel 300...

Προσοχή: Κίνδυνος από κάποια τάπερ που βάζετε φαγητό - Τι ισχύει

Προσοχή: Κίνδυνος από κάποια τάπερ που βάζετε φαγητό -...

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν τα γνωστά σε όλους δοχεία τύπου ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Γίνε η φωνή, όχι   ο αντίλαλος των άλλων…»
ΦΥΣΗ ΖΩΪΚΟ  ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΙ

ΦΥΣΗ ΖΩΪΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ...

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα μουσικοπαιδαγωγός-...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Την ανάκληση των συνολικών παρτίδων του γνωστού στοματικού διαλύματος “Octenidol md στοματικό διάλυμα” λόγω μικροβιακής επιμόλυνσης ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ο Σωκράτης περιγράφει την φύση της ανθρώπινης ψυχής, χρησιμοποιώντας έναν μύθο. Λέει, λοιπόν, ο Σωκράτης, πως οι ψυχές, Θεϊκές (Αυτές που έχουν Θεϊκό Σπινθήρα)...

Ο πόνος στο στομάχι (στομαχόπονος) είναι μια -δυστυχώς- πολύ συχνή πραγματικότητα για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.Οι αιτίες που εκδηλώνεται ο στομαχόπονος είναι πάρα πολλές και κυμαίνονται από ασθένειες,...