ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

H γοργόνα της Ελ. Τάρη ψάχνει τον Μ. Αλέξανδρο στις σελίδες του νέου της βιβλίου

H γοργόνα της Ελ. Τάρη ψάχνει τον Μ. Αλέξανδρο στις σελίδες του νέου της βιβλίου

Έκανε την είσοδό της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας πριν από λίγα χρόνια, συμβάλλοντας με τα βιβλία της στην πνευματική καλλιέργεια και ψυχαγωγία των παιδιών με τη σύγχρονη μάγισσα Σουσουρέλα. Μια μάγισσα της γνώσης που βοηθά τα μικρά παιδιά στην εκμάθηση της αλφαβήτας και των αριθμών. (Η μάγισσα Σουσουρέλα και η αλφαβήτα – Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί.)

Η επιτυχία συνεχίζεται καθώς η θεατρική διασκευή της Σουσουρέλας, παρουσιάζεται από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και αποσπά το 1ο βραβείο θεατρικού έργου σε μαθητικούς αγώνες που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη.

Η δημιουργική πορεία της συγγραφέως συνεχίζεται με δύο ακόμα παιδικά βιβλία που εκδίδονται το 2017. Το πρώτο έχει τίτλο «Η καμήλα που ήθελε να γνωρίσει το χιόνι» και συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το δεύτερο έχει τίτλο «Όταν η γοργόνα συνάντησε τον Αλέξανδρο» (εκδόσεις Διάπλους).

Ο λόγος για τη Σχολική Σύμβουλο Ελισάβετ Τάρη που συνεχίζει τη διαδικασία γραφής, μπερδεύει τη φαντασία με την πραγματικότητα, το μύθο με την ιστορία, την αλληγορία με την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 η συγγραφέας παρουσίασε με τη βοήθεια του Γιώργου Μελίκη, το 5ο βιβλίο της στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και το κοινό, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά υποδέχθηκαν τη γοργόνα, την αδελφή του Αλέξανδρου.

Στο βιβλίο αυτό η Ελισάβετ Τάρη ασχολείται με το δημοφιλή μύθο που θέλει τη γοργόνα, αδελφή του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη, αυτό το μυθικό πλάσμα με μορφή μισής γυναίκας και μισού ψαριού από τη μέση και κάτω με λέπια και ουρά, να ταξιδεύει στις θάλασσες και να ρωτά τους ναυτικούς «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;».

Η συγγραφέας τολμά όμως ν’ ανατρέψει κάποια στοιχεία του μύθου και η μυθική γοργόνα αποκτά παιδιά ώστε να περιπλανηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ. και που για περισσότερα από 1.000 χρόνια υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού με έντονη πνευματική δραστηριότητα.

Η συγγραφέας έχει γνωρίσει και έχει αγαπήσει πολύ την Αλεξάνδρεια εργαζόμενη ως Διευθύντρια στο εκεί Δημοτικό Σχολείο και έχοντας δει τα σημάδια της ελληνικής ιστορίας διάσπαρτα σ’ αυτή την πόλη, κιβωτό του Ελληνισμού.

Η γοργόνα της Ελισάβετ Τάρη περιπλανάται στην Αλεξάνδρεια και αναζητά τον αδελφό της όχι στη θάλασσα μα στη στεριά, στον Φάρο και στην όαση της Σίβας, εκεί όπου ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε γιος του Δία. Μαζί της ο μικρός Καρίμ που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή.

Για τη γοργόνα του βιβλίου της Ελισάβετ Τάρη, την στοιχειωμένη στα όνειρα των λαών της Μεσογείου, την ακαταμάχητη λαογραφική ηρωίδα και το διαχρονικό μύθο που την περιβάλλει, μίλησε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας και πρόεδρος του Εθνογραφικού Μουσείου Μελίκης, Γιώργος Μελίκης σημειώνοντας: «Όσον αφορά το γοργονικό ερώτημα «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» εμείς οι Μακεδόνες έχουμε απαντήσει εδώ και 2.300 χρόνια».

Όπως εύστοχα σημείωσε ο Γιώργος Μελίκης, στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας Ελισάβετ-Βέτα Τάρη συναντά την εικαστικό Δέσποινα Περηφανοπούλου, και η μεν πρώτη βάζει το λόγο η δε δεύτερη τον χρωματίζει.

«Η Βέτα ανεβαίνει στο Φάρο της Αλεξάνδρειας και η Δέσποινα γεμίζει τη Μεσόγειο χρωματικά οράματα.

Η Βέτα σφίγγει το χεράκι του μικρού Καρίμ και η Δέσποινα τον οδηγεί στην οικουμενική ελληνική οπτασία και μια ξέμπαρκη γοργόνα με πόδια, γυρίζει στην πολύβουη και πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια, αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων που τον αγάπησαν και δεν τον ξέχασαν ποτέ και στέκεται αντάξια δίπλα στον αδελφό της και τον κάνει και δικό μας αδελφό…».

Για την πηγή της έμπνευσής της, την Αλεξάνδρεια που αγάπησε πολύ και την ακολουθεί στα όνειρά της μέχρι σήμερα, μίλησε με νοσταλγία η συγγραφέας στοιχειωμένη από τα κεχριμπαρένια χαμόγελα των κατοίκων της και την αγάπη και εκτίμησή τους για κάθε τι ελληνικό.

«Ήθελα ν’ ανατρέψω τον μύθο της αγριεμένης γοργόνας στη θάλασσα που βύθιζε καράβια, ήθελα να της δώσω πόδια για να μπορέσει ν’ αναζητήσει τον αδελφό της στη στεριά, σ’ αυτή την τόσο γοητευτική Αλεξάνδρεια, έχοντας τη βοήθεια του μικρού Καρίμ με τη σκουρόχρωμη επιδερμίδα και τη γενναιόδωρη σε συναισθήματα καρδιά» είπε η συγγραφέας και πρόσθεσε πως στόχος της ήταν όχι να γράψει ένα βιβλίο παιδαγωγικού χαρακτήρα, αλλά ένα βιβλίο πηγή έμπνευσης για τα παιδιά που θα το χαρούν και θα ψυχαγωγηθούν διαβάζοντάς το.

Η Ελισάβετ Τάρη τόνισε και τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί, ωθώντας τα παιδιά στην απόλαυση της αισθητικής αξίας του κειμένου. «Οι δάσκαλοι έχουν το μαγικό ραβδί και μπορούν να κάνουν τα παιδιά ν’ αγαπήσουν το βιβλίο» είπε. Η συγγραφέας ευχαρίστησε τον Γιώργο Μελίκη όπως και την υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Διάπλους για την εμπιστοσύνη που της έδειξε και ιδιαίτερα την εκπαιδευτικό και εικαστικό Δέσποινα Περηφανοπούλου που με τον χρωστήρα της αποτύπωσε μια γοργόνα διαφορετική απ’ αυτήν των παραμυθιών και μύθων με περισσότερα βυζαντινά στοιχεία.

«Οφείλω να πω πως ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του βιβλίου μου, όπως και κάθε βιβλίου, οφείλεται στην εικονογράφηση».

Τέλος ευχαρίστησε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης για τη συνδιοργάνωση της βιβλιοπαρουσίασης όπως και την παιδική χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας που με την πιανίστρια Ειρήνη Κουρκούλη, ζωντάνεψαν τον «Αλεξανδρινό καθαρό, αυθεντικό ουρανό» του Άρη Δαβαράκη και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, παρεμβαίνοντας και ντύνοντας και τ’ άλλα τραγούδια της βιβλιοπαρουσίασης της γοργόνας που τελικά κατάφερε να συναντήσει τον αδελφό της Αλέξανδρο.

Το φινάλε της εκδήλωσης έδωσε ο τραγουδιστής Γιώργος Μπαγιώκης, σύζυγος της εκδότριας τραγουδώντας acapela μετά από παρότρυνση του Γιώργου Μελίκη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών» από το 3o Γυμνάσιο Βέροιας

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι...

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, το 3o Γυμνάσιο Βέροιας...

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η δίτομη «Ιστορία της Βέροιας», του Γιώργου Χιονίδη

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η...

Πενήντα  περίπου χρόνια από την εξάντλησή της, η...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βέροιας ενόψει του Πάσχα

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου Δαμιανού Καϊλόγλου

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου...

Σήμερα 22 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ οι μαθητές της τάξης του...

Εκπαιδευτική Εκδήλωση - ΔΔΕ Ημαθίας: Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας Σχολικού Έτους 2023-24 – 2η φάση

Εκπαιδευτική Εκδήλωση - ΔΔΕ Ημαθίας: Γιορτή Μαθητικής...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16, την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...