ΥΓΕΙΑ

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -«…Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας… θα πας εκεί που κοιτάς!»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -«…Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας… θα πας εκεί που κοιτάς!»

«Ο γιόγκι Ραμάν ήταν δάσκαλος της τοξοβολίας. Ένα πρωί κάλεσε τον πιο αγαπημένο του μαθητή να παρακολουθήσει μια επίδειξη του ταλέντου του. Αυτός, που το είχε ξαναδεί πάνω από εκατό φορές, αποφάσισε να υπακούσει το δάσκαλό του. Πήγαν στο δάσος που γειτόνευε με το μοναστήρι. Καθώς έφταναν μπροστά σε μια ωραία βελανιδιά, ο Ραμάν έκοψε ένα από τα λουλούδια που φορούσε γύρω από το λαιμό του και το ακούμπησε σ’ ένα κλαδί. Μετά άνοιξε τη φαρέτρα κι έβγαλε τρία αντικείμενα: το υπέροχο τόξο του από ακριβό ξύλο, ένα βέλος κι ένα μαντήλι λευκό, κεντημένο με λουλούδια πασχαλιάς.

Ο γιόγκι πήρε ύστερα θέση, εκατό βήματα μακριά από το μέρος όπου είχε αφήσει το λουλούδι. Απέναντι από το στόχο, ζήτησε από το μαθητή του να του δέσει τα μάτια με το κεντημένο μαντήλι. Το παιδί έκανε ό ,τι τον διέταξε ο δάσκαλος.

– Πόσες φορές με έχεις δει να εξασκώ το ευγενικό και αρχαίο άθλημα της τοξοβολίας; ρώτησε ο γιόγκι.

– Κάθε μέρα, απάντησε το παιδί. Και σας έχω δει να πετυχαίνετε ένα ρόδο από απόσταση τριακοσίων βημάτων.

Ο γιόγκι Ραμάν, έχοντας δεμένα τα μάτια, πήρε την κατάλληλη θέση, τέντωσε το τόξο με όλη του τη δύναμη – σημαδεύοντας το ρόδο που βρισκόταν σ’ ένα από τα κλαδιά της βελανιδιάς – και έριξε. Το βέλος έσκισε τον αέρα κάνοντας ένα οξύ σφύριγμα και, χωρίς ούτε να αγγίξει το δέντρο, έχασε το στόχο με μεγάλη μάλιστα διαφορά.

– Το άγγιξα; ρώτησε ο Ραμάν βγάζοντας το μαντήλι που του σκέπαζε τα μάτια.

– Αποτύχατε και με μεγάλη διαφορά, απάντησε το παιδί. Νόμιζα ότι θα μου δείχνατε τη δύναμη της θέλησής σας και τις μαγικές σας ικανότητες.

– Σου έδωσα το πιο ουσιαστικό μάθημα σχετικά με τη δύναμη της σκέψης, απάντησε ο Ραμάν. Όταν επιθυμείς κάτι, συγκεντρώσου απλά σ’ αυτό: Κανείς δεν μπορεί να επιτύχει ένα στόχο που δεν τον βλέπει.» 

 Paolo Coelho

«Και ο Θεός έπλασε τη μητέρα»

 

Η τοξοβολία είναι η συμβολική έκφραση της σπουδαιότητας που έχει η αυστηρή προσήλωση στον στόχο στην εξασφάλιση της επιτυχίας. Ο μόνος ασφαλής δρόμος για την πραγματοποίηση των επιδιώξεών μας είναι να γνωρίζουμε με σαφήνεια, αρχικά, τι είναι αυτό που αναζητούμε στη ζωή μας και έπειτα, να χαρτογραφήσουμε όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα, τα επιμέρους βήματα που απαιτούνται για να το πετύχουμε. Κάθε όνειρο και κάθε επιθυμία μετουσιώνεται σε στόχο, μόνο όταν πάψει να βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίωσης και αποκτά σάρκα και οστά μέσα από τη δράση, δηλ μέσα από τις ενέργειες που πρέπει να μπουν σε εφαρμογή για την πραγματοποίηση του. 

Παρατηρώντας τη διαδικασία και τις επιμέρους δεξιότητες που αναδεικνύει ο τοξότης, αποκτούμε βαθύτερη γνώση του τρόπου που ο καθένας μας θα μπορούσε να εκφράζεται στην καθημερινή ζωή, αν επιθυμεί να εξελιχθεί. Ο τοξοβόλος ξεκινά τη ρίψη του προσπαθώντας να εξαλείψει όλους τους εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στο έργο του. Φροντίζει το τόξο του να είναι σωστά προσαρμοσμένο, να βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από το στόχο, να έχει στη φαρέτρα του τα απαραίτητα εφόδια που θα χρειαστεί. Στη συνέχεια, προσπαθεί να επιβληθεί στο άγχος του που θα επιφέρει περιττές μυϊκές εντάσεις και, αδειάζοντας τη σκέψη του από οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει αποσυντονισμό, επικεντρώνεται με όλη του την προσοχή στο στόχο του. Ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ της ρίψης και της επίτευξης του στόχου. Το τελετουργικό της τοξοβολίας όμως, δε σταματάει εδώ. Η σκέψη του ακολουθεί την τροχιά του βέλους, καθώς φεύγει από τα δάκτυλά του, αλλά η προσοχή του τώρα πια μετατοπίζεται στην κατεύθυνση του βέλους και στις μεταβλητές που συντέλεσαν στην πιθανή αποτυχία του στόχου. Κάθε ρίψη είναι μια ολόκληρη διδασκαλία που ανατροφοδοτεί και υπογραμμίζει τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη επόμενη βολή.  

 

Η τέχνη της τοξοβολίας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα της τέχνης της ζωής. Όλοι είμαστε τοξοβόλοι και κάθε ανθρώπινη πράξη είναι ένα βέλος που σημαδεύει ένα στόχο. Για να είναι επιτυχής η βολή μας χρειάζεται να αξιολογούμε τις συνθήκες που επικρατούν και μένουμε συντονισμένοι στο τελετουργικό του συγκεκριμένου στόχου, έχοντας την αίσθηση ότι επιβαλλόμαστε στις παρορμήσεις που θα μας αποστάσουν από το στόχο μας και την επιθυμία να δοθούμε ολοκληρωτικά στην προσπάθεια. Κάθε βέλος που εκτοξεύεται είναι μοναδικό και αμετάκλητο. Κάθε ρίψη που δεν μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία του στόχου, αναγκαστικά, γίνεται εμπόδιο στο δρόμο μας. Ας καλλιεργήσουμε μέσα μας τα χαρακτηριστικά του τοξότη και την πρόθεσή του, που μεταμορφώνεται σε ενσυνείδητη και προσηλωμένη δράση, γιατί αυτός είναι ο ασφαλής δρόμος που οδηγεί στα ανοδικά σκαλοπάτια της εσωτερικής εξέλιξης. 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης  των παιδιών που μελετούν

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης ...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και...

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο!

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις βλάπτουν   σοβαρά την αυτοεκτίμηση….»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο Υγείας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καίριες παρεμβάσεις από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης ...

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα” για την πρόληψη   του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα”...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 83η...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο τρόπος που ταξιδεύεις στη ζωή, φέρνει την ευτυχία ένα βήμα πιο κοντά…»
Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά που επιλέγεις μια συμπεριφορά, επιλέγεις και τις συνέπειές της…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και μεταξύ αυτών μπαίνει και το ερώτημα, τι κάνουμε όταν η μνήμη και η προσοχή του παιδιού μας δεν είναι από τις δυνατές….Ποια είναι τα κλειδιά για την...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας νεαρός μαθητής πήγε στο σπίτι του δασκάλου του, ενός σοφού φιλόσοφου, και του είπε:«¨Έρχομαι να σου πω κάτι σημαντικό, που δεν μπορώ να αποσιωπήσω. Κάποιος...