Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -«…Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας… θα πας εκεί που κοιτάς!»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -«…Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας… θα πας εκεί που κοιτάς!»

«Ο γιόγκι Ραμάν ήταν δάσκαλος της τοξοβολίας. Ένα πρωί κάλεσε τον πιο αγαπημένο του μαθητή να παρακολουθήσει μια επίδειξη του ταλέντου του. Αυτός, που το είχε ξαναδεί πάνω από εκατό φορές, αποφάσισε να υπακούσει το δάσκαλό του. Πήγαν στο δάσος που γειτόνευε με το μοναστήρι. Καθώς έφταναν μπροστά σε μια ωραία βελανιδιά, ο Ραμάν έκοψε ένα από τα λουλούδια που φορούσε γύρω από το λαιμό του και το ακούμπησε σ’ ένα κλαδί. Μετά άνοιξε τη φαρέτρα κι έβγαλε τρία αντικείμενα: το υπέροχο τόξο του από ακριβό ξύλο, ένα βέλος κι ένα μαντήλι λευκό, κεντημένο με λουλούδια πασχαλιάς.

Ο γιόγκι πήρε ύστερα θέση, εκατό βήματα μακριά από το μέρος όπου είχε αφήσει το λουλούδι. Απέναντι από το στόχο, ζήτησε από το μαθητή του να του δέσει τα μάτια με το κεντημένο μαντήλι. Το παιδί έκανε ό ,τι τον διέταξε ο δάσκαλος.

– Πόσες φορές με έχεις δει να εξασκώ το ευγενικό και αρχαίο άθλημα της τοξοβολίας; ρώτησε ο γιόγκι.

– Κάθε μέρα, απάντησε το παιδί. Και σας έχω δει να πετυχαίνετε ένα ρόδο από απόσταση τριακοσίων βημάτων.

Ο γιόγκι Ραμάν, έχοντας δεμένα τα μάτια, πήρε την κατάλληλη θέση, τέντωσε το τόξο με όλη του τη δύναμη – σημαδεύοντας το ρόδο που βρισκόταν σ’ ένα από τα κλαδιά της βελανιδιάς – και έριξε. Το βέλος έσκισε τον αέρα κάνοντας ένα οξύ σφύριγμα και, χωρίς ούτε να αγγίξει το δέντρο, έχασε το στόχο με μεγάλη μάλιστα διαφορά.

– Το άγγιξα; ρώτησε ο Ραμάν βγάζοντας το μαντήλι που του σκέπαζε τα μάτια.

– Αποτύχατε και με μεγάλη διαφορά, απάντησε το παιδί. Νόμιζα ότι θα μου δείχνατε τη δύναμη της θέλησής σας και τις μαγικές σας ικανότητες.

– Σου έδωσα το πιο ουσιαστικό μάθημα σχετικά με τη δύναμη της σκέψης, απάντησε ο Ραμάν. Όταν επιθυμείς κάτι, συγκεντρώσου απλά σ’ αυτό: Κανείς δεν μπορεί να επιτύχει ένα στόχο που δεν τον βλέπει.» 

 Paolo Coelho

«Και ο Θεός έπλασε τη μητέρα»

 

Η τοξοβολία είναι η συμβολική έκφραση της σπουδαιότητας που έχει η αυστηρή προσήλωση στον στόχο στην εξασφάλιση της επιτυχίας. Ο μόνος ασφαλής δρόμος για την πραγματοποίηση των επιδιώξεών μας είναι να γνωρίζουμε με σαφήνεια, αρχικά, τι είναι αυτό που αναζητούμε στη ζωή μας και έπειτα, να χαρτογραφήσουμε όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα, τα επιμέρους βήματα που απαιτούνται για να το πετύχουμε. Κάθε όνειρο και κάθε επιθυμία μετουσιώνεται σε στόχο, μόνο όταν πάψει να βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίωσης και αποκτά σάρκα και οστά μέσα από τη δράση, δηλ μέσα από τις ενέργειες που πρέπει να μπουν σε εφαρμογή για την πραγματοποίηση του. 

Παρατηρώντας τη διαδικασία και τις επιμέρους δεξιότητες που αναδεικνύει ο τοξότης, αποκτούμε βαθύτερη γνώση του τρόπου που ο καθένας μας θα μπορούσε να εκφράζεται στην καθημερινή ζωή, αν επιθυμεί να εξελιχθεί. Ο τοξοβόλος ξεκινά τη ρίψη του προσπαθώντας να εξαλείψει όλους τους εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στο έργο του. Φροντίζει το τόξο του να είναι σωστά προσαρμοσμένο, να βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από το στόχο, να έχει στη φαρέτρα του τα απαραίτητα εφόδια που θα χρειαστεί. Στη συνέχεια, προσπαθεί να επιβληθεί στο άγχος του που θα επιφέρει περιττές μυϊκές εντάσεις και, αδειάζοντας τη σκέψη του από οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει αποσυντονισμό, επικεντρώνεται με όλη του την προσοχή στο στόχο του. Ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ της ρίψης και της επίτευξης του στόχου. Το τελετουργικό της τοξοβολίας όμως, δε σταματάει εδώ. Η σκέψη του ακολουθεί την τροχιά του βέλους, καθώς φεύγει από τα δάκτυλά του, αλλά η προσοχή του τώρα πια μετατοπίζεται στην κατεύθυνση του βέλους και στις μεταβλητές που συντέλεσαν στην πιθανή αποτυχία του στόχου. Κάθε ρίψη είναι μια ολόκληρη διδασκαλία που ανατροφοδοτεί και υπογραμμίζει τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη επόμενη βολή.  

 

Η τέχνη της τοξοβολίας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα της τέχνης της ζωής. Όλοι είμαστε τοξοβόλοι και κάθε ανθρώπινη πράξη είναι ένα βέλος που σημαδεύει ένα στόχο. Για να είναι επιτυχής η βολή μας χρειάζεται να αξιολογούμε τις συνθήκες που επικρατούν και μένουμε συντονισμένοι στο τελετουργικό του συγκεκριμένου στόχου, έχοντας την αίσθηση ότι επιβαλλόμαστε στις παρορμήσεις που θα μας αποστάσουν από το στόχο μας και την επιθυμία να δοθούμε ολοκληρωτικά στην προσπάθεια. Κάθε βέλος που εκτοξεύεται είναι μοναδικό και αμετάκλητο. Κάθε ρίψη που δεν μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία του στόχου, αναγκαστικά, γίνεται εμπόδιο στο δρόμο μας. Ας καλλιεργήσουμε μέσα μας τα χαρακτηριστικά του τοξότη και την πρόθεσή του, που μεταμορφώνεται σε ενσυνείδητη και προσηλωμένη δράση, γιατί αυτός είναι ο ασφαλής δρόμος που οδηγεί στα ανοδικά σκαλοπάτια της εσωτερικής εξέλιξης. 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...