Μαθησιακές δυσκολίες και μουσική εκπαίδευση

Μαθησιακές δυσκολίες και μουσική εκπαίδευση

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα

Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

 

www.sonatal.gr

 

Υπάρχουν παιδιά που ο εγκέφαλός τους λειτουργεί κάπως... διαφορετικά από τους υπόλοιπους.

Υπάρχουν παιδιά που δεν πληρούν πάντα τα στάνταρ του εκπαιδευτικού συστήματος,  ή τις υψηλές προσδοκίες των γονιών.

Παιδιά που όταν τους μιλάς, στρέφουν το βλέμμα τους αλλού. Παιδιά που κινούνται συνεχώς ακόμη και όταν κάθονται. Που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βγάλουν εις πέρας κάποια εργασία. Που πρέπει να χρησιμοποιήσουν το 100% του εγκεφάλου τους για να ακολουθήσουν την πιο απλή εντολή. Που στεναχωριούνται και πληγώνονται όταν κάποιος τους λέει ότι πρέπει να προσπαθούν περισσότερο, ενώ έχουν ήδη κάνει το καλύτερο που μπορούν. Παιδιά που προσπαθούν, για να καταφέρουν αυτό που για κάποιους άλλους είναι δεδομένο... Υπάρχουν παιδιά, που αναζητούν την προσοχή και την αποδοχή μας.

Αυτά είναι τα παιδιά με δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, αργή ανάπτυξη, συναισθηματικές διαταραχές, και είναι οι καθημερινές προκλήσεις- μικρές ή μεγάλες- που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και συχνότερα πλέον, εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά κυρίως τα ίδια τα παιδιά. Πρόκειται για παιδιά μεσαίου ή υψηλού επιπέδου νοημοσύνης, τα οποία παρουσιάζουν κάποιες αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα στα σχολικά χρόνια. Εκδηλώνονται ως «ειδική» δυσκολία κυρίως στην ανάγνωση, στη γραφή, την ορθογραφία και τα μαθηματικά, με ποσοστά που κυμαίνονται από 15% εώς 30% του μαθητικού πληθυσμού. Όλοι οι ορισμοί που έχουν δοθεί ως τώρα, προσεγγίζουν το πρόβλημα με βάση την αξιολόγηση διαφορετικών παραμέτρων, που εξακολουθούν όμως να δημιουργούν ασάφειες ως προς την έννοια και το περιεχόμενό της. Πενήντα χρόνια μετά τη διατύπωση των πρώτων ορισμών για τις μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι η γνώση και η εμπειρία έχουν διευρυνθεί σημαντικά, δεν έχει απαντηθεί όμως το ερώτημα «γιατί μαθησιακές δυσκολίες;» 

Αν τα ίδια αυτά παιδιά εισέλθουν σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με διαφορετικό αντικείμενο, αρχίζουν και μεταμορφώνονται. Όταν ηχούν στα αφτιά τους οι πρώτες μελωδίες, το πρόσωπό τους φωτίζεται. Γιατί στη μουσική δεν υπάρχει σωστό και λάθος. 

Μέσα από τη μουσική είναι σε θέση να  εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους πολύ πιο εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το λόγο απαραίτητα. Τους δίνεται η  ευκαιρία να διοχετεύσουν ενέργεια τους δημιουργώντας. Μπορούν να ανακαλύψουν τον ήχο των διαφορετικών οργάνων ή ακόμη και τον ήχο της δικής τους φωνής. Να τραγουδήσουν, να δημιουργήσουν δικές τους μελωδίες, μουσικές που τους εκφράζουν τη δεδομένη στιγμή, ελεύθερα χωρίς καν να χρειάζεται να γνωρίζουν μουσική. Η κίνηση, ο ρυθμός, η μελωδία, ακόμη και η κραυγή που θα βγάλει το παιδί, είναι σημαντικά  τόσο για το ίδιο όσο και για τον μουσικοπαιδαγωγό του, που θα το βοηθήσει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί, μέσα από τη διαδικασία της μουσικής εκπαίδευσης. Τελικός στόχος, η βελτίωση συγκέντρωσης, η εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, η ανάπτυξη γνωστικής τους ικανότητας, απόκτηση αυτοπεποίθησης, κατανόηση των δικών τους ορίων, αλλά και του περιβάλλοντος που ζούνε, ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης και βελτίωση επικοινωνίας με τους γύρω του. Στη μουσική, δεν υπάρχει η λέξη αποτυχία, που πολλές φορές παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες βιώνουν συχνά κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σχολικό περιβάλλον, αφού φαινομενικά δεν ανταποκρίνονται επαρκώς και δεν είναι  ικανά όπως τα άλλα παιδιά. 

Μέσα από τη μουσική λοιπόν μπορούν να αισθανθούν δημιουργικά και ικανά για πολλές δραστηριότητες, και μέσα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους να νιώσουν καλύτερα πρώτα με τον εαυτό τους και προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται.

Υπάρχουν παιδιά που μπορεί ο εγκέφαλός τους να είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους.... αλλά εξακολουθεί να είναι μαγικός!!!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι τροφές που δεν τρώνε οι καρδιολόγοι

Αυτές είναι οι τροφές που δεν τρώνε οι καρδιολόγοι

Το να φτάσεις στην πόρτα του καρδιολόγου είναι το...

Ποιοι είναι οι διατροφικοί μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε πλέον;

Ποιοι είναι οι διατροφικοί μύθοι που δεν πρέπει να...

Ο όγκος των πληροφοριών στις οποίες έχει πρόσβαση...

Πώς οι «έξυπνες» συσκευές επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Πώς οι «έξυπνες» συσκευές επηρεάζουν τον εγκέφαλο των...

Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε ...

Ελαιόλαδο: 4 ιδιότητες που «επιβάλλουν» την καθημερινή κατανάλωσή του

Ελαιόλαδο: 4 ιδιότητες που «επιβάλλουν» την καθημερινή...

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα της...

Αυχενικό σύνδρομο: Ποιες κινήσεις το επιδεινώνουν

Αυχενικό σύνδρομο: Ποιες κινήσεις το επιδεινώνουν

Το αυχενικό σύνδρομο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Είμαστε ταξιδιώτες, δίχως αποσκευές στο ταξίδι της ζωής…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Είμαστε...

της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Λένε...

Όσοι προτιμούν το στριφτό τσιγάρο, είναι πιο δύσκολο να κόψουν το κάπνισμα

Όσοι προτιμούν το στριφτό τσιγάρο, είναι πιο δύσκολο...

Το στρίψιμο του τσιγάρου έχει γίνει διεθνής μόδα τα...

Γρίπη ή κρυολόγημα; Συμπτώματα και διαφορές για να ξέρετε τι έχετε

Γρίπη ή κρυολόγημα; Συμπτώματα και διαφορές για να...

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το να φτάσεις στην πόρτα του καρδιολόγου είναι το τελευταίο βήμα για την υγεία σου. Εδώ και χρόνια οι γιατροί επιμένουν πως η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές. Το ίδιο ισχύει και για τη καρδιά μας. Διατροφή και...

Ο όγκος των πληροφοριών στις οποίες έχει πρόσβαση πλέον ο καταναλωτής είναι πολύ μεγάλος μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του έντυπου αλλά και ηλεκτρονικού τύπου.Ωστόσο η δημοσίευση πληροφοριών κυρίως...

Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και τα οποία καταγράφουν έντονη χρήση έξυπνων συσκευών, tablets και video games, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας...