Σπίτια στο

Σπίτια στο "σφυρί" από την 1η μέρα καθυστέρησης!

Νέα δεδομένα για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να είναι συνεπείς και να εξοφλούν τις δόσεις τους αλλά και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις (π.χ φόρους), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάνουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, ακόμα και για μόλις μια ημέρα καθυστέρησης. 

Ειδικότερα, με το νέο καθεστώς που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, αν βγει ληξιπρόθεσμη μια νέα οφειλή, όχι μόνον θα επιβαρύνονται με τόκους, αλλά θα χάνουν τη ρύθμιση και θα γίνεται άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ποσό των οφειλών τους. Και αυτό γιατί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον την "πολυτέλεια" να εξοφλούν ακόμα και 15 μέρες μετά την λήξη της, την όποια οφειλή προέκυψε αλλά άφησαν απλήρωτη.

Απώλεια ρύθμισης και από την πρώτη μέρα, σημαίνει ότι ο οφειλέτης μένει έκθετος στις νέες ρυθμίσεις στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που θα ενεργοποιούν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία του ακινήτου ακόμα και για χρέος 500 ευρώ στην εφορία. 


Με τον τρόπο αυτό, οι οφειλέτες θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με το λεγόμενο "ξαφνικό θάνατο", αν βρεθούν στο κενό χάνοντας μια ημερομηνία πληρωμής. Στον ΚΕΔΕ δεν προβλέπεται προστασία α΄κατοικίας για χρέη στο δημόσιο, ενώ οι εφορίες δεν θα μπορούν παρά να διατάζουν πλειστηριασμούς και για πολύ χαμηλές οφειλές.

Η Συμφωνία

Το Τεχνικό Μνημόνιο προβλέπει πως κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να έρθει μέσα στον Ιανουάριο ο εφαρμοστικός νόμος που θα αναγκάζει τους εφοριακούς να προχωρούν σε κατασχέσεις άμεσα. 


Καταργώντας κάθε περιθώριο καθυστέρησης από 1.1.2018, η μη εμπρόθεσμη εξόφληση των νέων- μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση- οφειλών του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, έχει ως συνέπειες:


  Την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, δηλαδή κυρίως την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης

  Την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά και

  Την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

  1. Μόνον σε δύο περιπτώσεις θα μπορούν οι οφειλέτες να εμποδίσουν την κατάσχεση. Είτε αν οι οφειλές που έχουν τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης (δηλαδή αν τηρεί την ρύθμιση), είτε εάν ο οφειλέτης αντιλαμβάνεται πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και θα χάσει την πληρωμή μιας τρέχουσας οφειλής, να σπεύσει έγκαιρα να καταθέσει αίτηση πριν λήξει η διορία καταβολής της και, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία, να ζητήσει να την μεταφέρει στην πάγια ρύθμιση με τις έως 12 δόσεις. 

  Πηγή

  Εφημερίδα Λαός
  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κατώτατος μισθός: Πόσο πληρώνεται την ώρα στην Ελλάδα & σε άλλες χώρες

  Κατώτατος μισθός: Πόσο πληρώνεται την ώρα στην Ελλάδα...

  Την τάση σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού σε...

  Επίδομα παιδιού Α21: Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ

  Επίδομα παιδιού Α21: Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων...

  Έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιήσει...

  Σάκης Αρναούτογλου: Έντονα καιρικά φαινόμενα

  Σάκης Αρναούτογλου: Έντονα καιρικά φαινόμενα

  Moλονότι σταδιακά θα εξασθενήσουν έντονα καιρικά...

  Άνδρας πυροβόλησε με καραμπίνα σε επιχείρηση στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης

  Άνδρας πυροβόλησε με καραμπίνα σε επιχείρηση στην...

  Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα σε ισόγειο χώρο...

  Οι φόροι που μένουν απλήρωτοι από τους φορολογούμενους

  Οι φόροι που μένουν απλήρωτοι από τους...

  Τη μάχη της πληρωμής των φόρων έχασαν το 2018 πάνω από 4 ...

  Προσλήψεις στην ΕΥΠ: Ζητούν μεταφραστές με γνώση της ''Μακεδονικής Γλώσσας''

  Προσλήψεις στην ΕΥΠ: Ζητούν μεταφραστές με γνώση της...

  Σε 302 προσλήψεις ατόμων που γνωρίζουν τη...

  Πρέπει να αφήνετε ανοιχτή τη θέρμανση όλο το 24ωρο ή να την ανοιγοκλείνετε;

  Πρέπει να αφήνετε ανοιχτή τη θέρμανση όλο το 24ωρο ή να...

  Ο χειμώνας είναι εδώ και δεν έχει σκοπό να φύγει...

  Επιδότηση έως 36.000 ευρώ για νέα επιχείρηση

  Επιδότηση έως 36.000 ευρώ για νέα επιχείρηση

  Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων...

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

  Σχετικά άρθρα

   Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

  Την τάση σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από 1ης Φεβρουαρίου- τα τελευταία χρόνια επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter...

  Έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιήσει ο ΟΠΕΚΑ την πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αιτήσεων για επίδομα παιδιού 2019.Υπενθυμίζεται ότι, σε αναμονή της επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής...

  Moλονότι σταδιακά θα εξασθενήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν κι αύριο.Δείτε στο βίντεο την αναλυτική πρόγνωση του Σ. Αρανούτογλου.