Πολύ ενδιαφέρον το σεμινάριο για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Μπαρμπούτας από το ΚΠΕ Νάουσας

Πολύ ενδιαφέρον το σεμινάριο για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Μπαρμπούτας από το ΚΠΕ Νάουσας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας στις 15 και 16 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε στη Βέροια διήμερο σεμινάριο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των πολιτών για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της παραδοσιακής γειτονιάς «Μπαρμπούτα». Οι εργασίες της Παρασκευής ξεκίνησαν στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο. «Σε ένα πρώην τζαμί που σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και Καμπανίας, θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για τους Εβραίους» είπε η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νάουσας Στυλιανού Λιάνα κατά την εναρκτήρια ομιλία της, επισημαίνοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Βέροιας.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Χασιώτης Γιάννης άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο το πώς και το γιατί  κατόρθωσε η ομάδα του να διαμορφώσει τις συνθήκες (πολιτικές, οικονομικές, οργανωτικές) που οδήγησαν στην ανάπλαση της γειτονιάς. Τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την ομάδα εκείνης της περιόδου ήταν το όραμα, η εξωστρέφεια, η γνώση και το εκ των προτέρων δομημένο πλαίσιο δράσης. 

Ακολούθησε ο αρχιτέκτονας της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κ. Μακεδονίας Ζυγομαλάς Δημήτρης που αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική των κτηρίων της Μπαρμπούτας δίνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο πληροφορίες όχι μόνο για την αρχιτεκτονική, αλλά και για τη λειτουργική οργάνωση της γειτονιάς συνδέοντας τα κτήρια με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν εκεί. 

Στη συνέχεια ο δικηγόρος – συγγραφέας  Λιόλιος Γεώργιος  συνάρπασε τους συμμετέχοντες περιγράφοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της Μπαρμπούτας και το πώς άνθρωποι απλοί, άνθρωποι της διπλανής  πόρτας (νοικοκυρές, παιδάκια, παντοπώλες, ράφτες κλπ) οδηγήθηκαν στον χαμό ως αμνοί προς θυσία. Το πλούσιο ερευνητικό υλικό του ομιλητή (φωτογραφίες, χάρτες, πίνακες, χρονολόγιο γεγονότων, βιβλιογραφία) υπάρχει στο βιβλίο του «Σκιές της Πόλης». Η παρουσίασή του ολοκληρώθηκε με την προβολή της σύντομης ταινίας το «Νήμα». 

Η Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου αρχιτέκτονας και συγγραφέας με τον τίτλο της ερασιτέχνιδας μουσικού αναφέρθηκε στο Σεφαραδίτικο τραγούδι συμπληρώνοντας το χορωδιακό σύνολο Ηχώ Βερόης, το οποίο υπό τις οδηγίες της Νατέλα Ιτσουαΐντσε ερμήνευσε με εκπληκτικό τρόπο 4 σεφαραδίτικα τραγούδια προς τέρψιν των ακροατών. Ντούρμε Ντούρμε τραγουδούσε μια μάνα στο μικρό της γιο,  Adio Kerida  τραγουδούσε ένας εραστής στην αγαπημένη του, ίδιοι οι καημοί και οι  χαρές των ανθρώπων σε όλες τις εποχές, σε όλες τις φυλές. Ο έρωτας, η μοναξιά, η αγάπη, ο θάνατος, ο αποχωρισμός. 

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Σμέρνος που αναφέρθηκε στη στερεοτυπική φιγούρα του «Εβραίου» στο έργο του Σαίξπηρ «Ο  έμπορος της Βενετίας», βάζοντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν κριτικά για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που κυβερνούν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και πράττουμε. 

Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο Λυκοστράτης Βασίλης, αντιδήμαρχος τουρισμού, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής για την τουριστική προβολή της πόλης. 


Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου οι εργασίες ξεκίνησαν με επίσκεψη στη συναγωγή, εκεί όπου ο εκπαιδευτικός Έζρα Μπακόλα μίλησε από καρδιάς και με πολύ συναίσθημα για το κτίσμα και την κοινότητα καθώς και για τα 63 Εβραιόπουλα - Βεροιοτόπουλα 10-12 ετών που χάθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς – Μπίρκεναου  Στη συνέχεια, οι  συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο 2ο Δημοτικό Βέροιας όπου εργάστηκαν για να μετατρέψουν τις πληροφορίες που έλαβαν σε εκπαιδευτικές δράσεις. 


Το ΚΠΕ Νάουσας ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές που αποδέχθηκαν την πρόταση να συμμετάσχουν στις εργασίες, το χορωδιακό σύνολο Ηχώ Βερόης και την κ. Νατέλα Ιτσουαΐντσε, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έφη Αντωνιάδου, τον κ. Μάκη Λιόλιο και τον κ. Τάσο Τόλιο για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις – προτάσεις  τους και τον οινοποιητικό συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ για τη χορηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...