Βάρη 2,3 εκατ. ευρώ της πρώην ΕΤΑ Α.Ε. αναλαμβάνει ο δήμος Νάουσας. Κουτσογιάννης: Αφήνουμε πίσω το κακό μας παρελθόν και ανοίγουμε προοπτικές για τον τόπο

Βάρη 2,3 εκατ. ευρώ της πρώην ΕΤΑ Α.Ε. αναλαμβάνει ο δήμος Νάουσας. Κουτσογιάννης: Αφήνουμε πίσω το κακό μας παρελθόν και ανοίγουμε προοπτικές για τον τόπο

Την αναδοχή ποσού 2,3 εκατ. ευρώ αποφάσισε να αναλάβει κατά πλειοψηφία (μειοψήφισε ο κ. Βασιλείου) ο δήμος Νάουσας από την εκκαθάριση της ΕΤΑ Α.Ε. στον Άγιο Νικόλαο, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης. Τα στοιχεία των ισολογισμών της εταιρείας από το 2015 και μετά κατάθεσε στο σώμα ο εκκαθαριστής κ. Τσιαμούλος, σημειώνοντας ότι μετά τη μεταφορά των εργαζομένων στον δήμο η αναδοχή των χρεών είναι η συνθήκη ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης και διάσωσης της δημοτικής περιουσίας στο άλσος του Αγίου Νικολάου.

Ως μια θετική μέρα για τον δήμο Νάουσας, επειδή μετά το τέλος της εκκαθάρισης της ΕΤΑ Α.Ε. διανοίγονται προοπτικές ουσίας μέσα από αυτή την προσπάθεια, χαρακτήρισε την εξέλιξη ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. «Αφήνουμε πίσω μας το κακό μας παρελθόν και ανοίγουμε προοπτικές για τον τόπο» σημείωσε κλείνοντας το θέμα ο κ. Κουτσογιάννης.

Ο δήμαρχος νωρίτερα μίλησε για συλλογική προσπάθεια, στη βάση αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και με τη συμβολή των βουλευτών. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης αλλά και μερίδιο στη θετική κατάληξη στο τέλος της ημέρας.

 

Κουτσογιάννης: Δεν έβγαινε η επιχείρηση

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο δήμαρχος ως εκκαθαριστής επίσης της επιχείρησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ενέργεια που συνέβαλε στην αδυναμία λειτουργίας της επιχείρησης ήταν η επίσχεση. Δεν ευνοούσε το κλίμα, δεν έβγαινε η επιχείρηση, με μισθολογικό κόστος 65%, συσσωρευμένες ζημίες 1,1 εκατ., τρέχουσες υποχρεώσεις 700.000 ευρώ και ταμείο 10.000 ευρώ όταν αναλάβαμε. Με ισολογισμούς αρνητικούς από το 2010. Δεν λύσαμε το 2014 για να εξασφαλίσουμε τη δημοτική περιουσία. Με διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τους εργαζόμενους και τη μεταφορά τους στον δήμο. Κάναμε μια διάφανη εκκαθάριση σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, σε σύγκριση με εκείνες που εκκρεμούν από το 2012 για ΤΑΒ και ΚΕΠΑΠ. Μια εκκαθάριση που έχει σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς καμία παρέκκλιση. Τα χρέη είναι συγκεκριμένα, το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων, πολύ χαμηλά κρατήσαμε τις υποχρεώσεις προς τρίτους και τη ΔΟΥ, ωστόσο είναι μη διαχειρίσιμο το κόστος της μισθοδοσίας, πολύ υψηλό για τα δεδομένα της επιχείρησης.

 

Καραμπατζός: Αφήσαμε 675.000, έγιναν 1,6 εκατ. ευρώ

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καραμπατζός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: Μάθημα αυτοδιοίκησης και πολιτικής κουλτούρας μάς έκανε ο δήμαρχος. Το μαύρο άσπρο να εμφανίσουμε. Μας μάλωσε γιατί κρατήσαμε την ΕΤΑ ζωντανή; Πλήρης αδράνεια επί των ημερών του. Καμία προσπάθεια δεν έγινε από τη διοίκηση, γι’ αυτό οι εργαζόμενοι έκαναν επίσχεση. Διόγκωση των χρεών υπάρχει. 2.356.000 εκατ. ευρώ σήμερα, από τα 675.000 που εμείς αφήσαμε. Για το 1,6 εκατ. ευρώ δεν θα μιλήσει κανείς; Στηρίζουμε τη συνέχεια του δήμου, θέλουμε να κλείνουμε τα θέματα. Καθυστερήσατε, γι’ αυτό διογκώθηκαν τα χρέη. Χρειάζεστε συμμαχίες και βοήθειες. Εμείς θα συνδράμουμε. Άδικο να κατάσχονται λογαριασμοί συναδέλφων. Ιστορική η απόφαση, αλλά κλείνει μια επιχείρηση.

Δ. Ρίζος. Δυσάρεστη ιστορία γράφουμε στη Νάουσα. Βάζουμε την ταφόπλακα σ’ αυτά που ήταν πρωτοποριακά για τη Νάουσα με τις δημοτικές επιχειρήσεις. Προμετωπίδα μας είχαμε τη διάσωση των επιχειρήσεων εμείς ως Κοινωνία Πολιτών. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί, κανείς άλλος δεν το κάνει εδώ μέσα. Η κακή διαχείριση της πρώην διοίκησης έγινε βαρίδιο στη σημερινή, αλλά αμέσως το πέταξε κλείνοντας την επιχείρηση χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Και οι δύο διοικήσεις δεν πιστεύετε στις δυνάμεις του τόπου, λάθος λογική που έφτασαν στο αδιέξοδο. Λυπάμαι που ανήκω σ’ αυτό το συμβούλιο που κλείνω τις επιχειρήσεις. Ό,τι μου αναλογεί, οι πολίτες μου να μου το χρεώσουν.

Γ. Βασιλείου: Αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνατε με τον δήμο Έδεσσας. Αν δεν ψηφιζόταν η διάταξη από την κυβέρνηση θα την είχαμε ακόμη σε αδράνεια; Ο δήμος Έδεσσας έκλεισε την υπόθεση από τον περασμένο Μάρτιο χωρίς να ακουστεί κουβέντα. Εσείς είχατε βάλει βέτο να πάρετε 300.000 ευρώ από τον Σκουρλέτη. Δεν ψηφίζω ισολογισμούς και ανάληψη χρεών.

Δ. Δημησκής: Χαριστική βολή στην επιχείρηση με την επίσχεση. Μονομερής απόφαση η αδράνεια της επιχείρησης. Λόγω καθυστέρησης, ίσως αιτιολογημένης, παραιτήθηκα από εκκαθαριστής. Κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και να είχαμε ένα μειωμένο κόστος. Εκ των ων ουκ άνευ η αναδοχή των χρεών.

 

Δήμαρχος: Θετική μέρα

Κουτσογιάννης: Κι εγώ έχω μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση, αλλά βοήθησα να φτάσει η κατάσταση σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Με δεδομένες τις συνθήκες της μάχης είμαι ικανοποιημένος από τη διάσωση της περιουσίας και τη μεταφορά των εργαζομένων στον δήμο. Ανόμοια πράγματα συγκρίνει ο κ. Ρίζος. Από το 2010 οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Μας καθυστέρησε και η προετοιμασία στέρεων αποφάσεων από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όταν υπήρχαν ακόμη και προσλήψεις χωρίς αναγγελία πρόσληψης. Πώς θα μεταφέρονταν αλλιώς; Ούτε ένας! Άπειρες ώρες, απόφαση μεταφοράς σε χρόνο dt χάριν της άρτιας αυτής δουλειάς των υπηρεσιών και της αντιδημάρχου. Η συνέχεια στο λάθος δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Εσείς κ. Καραμπατζέ δεν το κάνατε. Είναι μια θετική μέρα γιατί διανοίγονται προοπτικές ουσίας μέσα από αυτή την προσπάθεια. Αφήνουμε πίσω μας το κακό μας παρελθόν και ανοίγουμε προοπτικές για τον τόπο.


Να αναγνωριστεί η συνεισφορά του Δημήτρη Μάντσιου

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στον τέως αντιπρόεδρο της διοίκησης της ΕΤΑ Δημήτρη Μάντσιο. «Ανέλαβε μαζί μου το μεγάλο βάρος, ωστόσο πλήρωσε με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Επωμίστηκε δυσανάλογα την επίλυση, όλοι μας εδώ μέσα κάτι του χρωστάμε. Τον ευχαριστώ για την ιώβεια υπομονή του» τόνισε μεταξύ άλλων, ζητώντας την αναγνώριση της συνεισφοράς του.

Ο δήμαρχος ζήτησε τέλος την άρση της προσημείωσης του ακινήτου από τους εργαζόμενους, καθώς και να αποσυρθούν από τις αγωγές. «Εμείς θα προβούμε σε διακανονισμό των οφειλομένων. Είναι ώρα της ευθύνης και γι’ αυτούς. Πρέπει να είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια του δήμου» υπογράμμισε.


Η περιγραφή του εκκαθαριστή

Για πρώτο βήμα τη μεταφορά των εργαζομένων στον δήμο και δεύτερο την αναδοχή των χρεών μίλησε ο εκκαθαριστής κ. Τσιαμούλος. Σύμφωνα με αυτόν, ο κύκλος εργασιών από 1 εκατ. το 2014 έπεσε στις 300.000 το 2015 λόγω αδράνειας της επιχείρησης. Το 2014 ήταν η τρίτη συνεχόμενη ζημιογόνα χρήση, άρα έπρεπε να οδηγηθεί σε υποχρεωτική λύση σύμφωνα με τον νόμο. 600.000 ευρώ τον χρόνο είναι οι μισθοί και 1,8 εκατ. η ζημιά το 2015, λόγω τακτοποίησης της πραγματικής εικόνας της επιχείρησης (πάγια, επισφαλείς και παλαιότερες απαιτήσεις ομάδων κ.ά.), με μηδενικό δείκτη ρευστότητας.

Το 2016 ήταν μεγάλος ο προβληματισμός για την απεμπλοκή από συσσωρευμένα προβλήματα και με την επίσχεση εργασίας, ωστόσο η ψήφιση της τροπολογίας στο τέλος του 2016 έδωσε στίγμα στον δήμο. Εκκρεμεί η πιθανότητα φορολογικού ελέγχου, που δεν έγινε από το 2010 και μετά.

«Παραδίδουμε ισολογισμούς απαλλαγμένους από λάθη κι ανακρίβειες, που απεικονίζουν την πραγματική εικόνα της επιχείρησης» τόνισε κλείνοντας ο κ. Τσιαμούλος, απονέμοντας εύσημα στους 13 εργαζόμενους που δεν έκαναν επίσχεση και φρόντισαν να διατηρηθούν όλα όσα υπάρχουν όπως ήταν και πριν στο ξενοδοχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ- ΤΙ ΛΕΝΕ Ο...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας.Πιο συγκεκριμένα, τα συνεργεία επιχειρούν σε τμήματα...

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...